Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРЕНУТАК КАД ЈЕ 35.000 ЉУДИ СКАНДИРАЛО КНЕЛЕТОВО ИМЕ! Број "1" и даље мистерија - шта су убице хтеле да поруче? (ВИДЕО)

23.12.2021. 18:36
Пише:
Србија Данас/Курир
Aleksandar Knežević Knele
Александар Кнежевић Кнеле / Извор: Фото: Facebook/Printscreen/Aleksandar Кнезевиц Кнеле

Хотел и даље крије тајну.

Пре 29 година, 28. октобра 1992. године, у 21. години убијен је Александар Кнежевић Кнеле. Тело момка који је остао упамћен по имиџу чији су симболи били фирмирана тренерка, патике, кратка фризура и златан ланац око врата нађено је следећег дана у 15 сати у апартману 331 београдског хотела "Хајат".

Овај злочин никада није расветљен, а тело је пронашла собарица. Кнеле је лежао на стомаку, благо раширених ногу и руку савијених у лактовима. Глава му је била у локви крви, окренута левом страном лица ка поду, а на себи је имао тренерку и црне патике. Изјавила је да га је видела само на тренутак и да је у стању шока истрчала из собе.

Откривамо производе и брендове које смо највише куповали online у 2021. години

Откривамо производе и брендове које смо највише куповали online у 2021. години

ШОК У ПРОГРАМУ УЖИВО! "Зоран је Јеленин убица 99,99%, место проналаска тела је кључно" - бивши инспектор открио СВЕ ДЕТАЉЕ

ШОК У ПРОГРАМУ УЖИВО! "Зоран је Јеленин убица 99,99%, место проналаска тела је кључно" - бивши инспектор открио СВЕ ДЕТАЉЕ

ХТЕЛИ ДА ОТРУЈУ ЦИЈАНИДОМ ВОЂУ ШКАЉАРАЦА! Скандалозни детаљи: носили конвертибилно оружје - ево шта то значи

ХТЕЛИ ДА ОТРУЈУ ЦИЈАНИДОМ ВОЂУ ШКАЉАРАЦА! Скандалозни детаљи: носили конвертибилно оружје - ево шта то значи

Обдукционим налазом Института за судску медицину у Београду, начињеним истог дана кад је пронађен покојни Кнежевић, утврђене су три смртоносне ране: две са десне и једна с леве стране потиљка. На основу података из обдукционог записника може се закључити да је Кнеле био приморан да легне на под пре него што је ликвидиран.

Из извештаја о криминалистичко-техничком прегледу места очигледно је да је пуцано из два пиштоља. У соби су пронађене четири чауре: прва непосредно крај ормара с телевизором, друга и трећа поред кревета, а четврта крај зида наспрам улаза у собу. Све су имале истоветну ознаку - 14.54, која говори да су испаљене из "колта 45". Није протумачено шта би требало да представља крвљу исписан број 1 у дну огледала. Одељење крим-технике установило је да не постоји оштећење врата, као ни браве на соби 331.

Према сведочењима Душана Кнежевића, Кнелетовог оца, као и блиских пријатеља, Кнеле се никада није раздвајао од пиштоља. У соби, међутим, тај пиштољ, из којег су највероватније испаљена три хица, није пронађен. Убице су га, претпоставља се, понеле са собом. У соби је нађен само оквир са осам метака, као и кутија са 25 зрна.

Српска гарда

Једно од првих објашњења Кнелетовог убиства требало је да буде његова веза с Белим и Гишком, односно њиховим политичким уверењима. Кнелетов отац је у то време тврдио да ликвидација има искључиво политичку позадину. По његовом уверењу, још у време погибије Белог постојао је план да Бели, Гишка, Горан Вуковић и Кнеле буду ликвидирани исте вечери - по повратку са скупа Српске гарде одржаног у Тополи.

Бивши функционер београдске полиције, из одељења за крвне деликте, наводно је казао ко је убио Александра Кнежевића Кнелета!

- Био сам на увиђају у соби 331 хотела Хајат када је Кнеле убијен. Лежао је на стомаку, упуцан с леђа. Мислимо да су у соби биле две особе, једна која је очигледно имала нешто да му саопшти и стајала је испред њега, и друга, која му је ставила пиштољ на потиљак и натерала га да клекне на колена. На огледалу је био исписан број 1, што је можда била порука да је Кнеле први са списка за одстрел - објашњава овај полицајац.

Неки мисле да је овај број означавао Кнелета који је био број 1 у Београду, неки кажу да га је онај који га је убио био број 1 или да је то постао након што га је убио. Неки су причали да овај број значи да је Кнеле био први на списку за одстрел, а шта је заправо истина?

- Можда све ово заједно... Пошто је за убиство Кнелета и касније за убиство његовог најбољег друга Дарка Станојевића био осумњичен и ухапшен Ћентин зет Миодраг Цвијетиновић звани Миша Тајгер, неки верују да је управо он написао ово на огледалу и да је тада запретио Дарку (који је наводно под претњом пиштоља закуцао на Кнелетова врата и тада је са њим у собу ушао и убица) "Он је био први, ти ћеш бити други ако некоме кажеш за ово." - написано је на Фејсбук страници Легенде деведесетих.

Смрт засенила све

Читуље посвећене Кнелету, којих је у једном броју Политике било 162, засениле су ратне сукобе у Хрватској и Босни, домаћу политичку сцену, економску беду... Певач Џеј је пред 35.000 на Сајму рекао: "Ево једна песма коју је написао мој брат Џамба, а ја је вечерас певам за њега и за мог пријатеља Кнелета, који нису вечерас с нама..." Публика је скандирала Кнелетово име. На његову сахрану дошло је неколико хиљада људи.