Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД ЏАМБЕ НИ ТРАГА: "Краљ Дорћола" ударцима изувао из ципела, пребио Аркана па нестао

19.09.2021. 10:55
Пише:
Србија Данас/24седам
Dzamba
Дзамба / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Ушао у легенду и по многим рањавањима и ожиљцима

Исо Леро, познатији као Џамба, али Краљ Дорћола, како су га многи називали, нестао је без трага скоро 3 деценије.

ШОК СНИМАК ИЗ МЕЊАЧНИЦЕ У АПАТИНУ! Маскирани мушкарац радници претио ножем, отео три милиона динара (ВИДЕО)

ШОК СНИМАК ИЗ МЕЊАЧНИЦЕ У АПАТИНУ! Маскирани мушкарац радници претио ножем, отео три милиона динара (ВИДЕО)

ИСПЛИВАЛИ НОВИ ДЕТАЉИ УБИСТВА ЖЕНЕ ИЗ СРБИЈЕ У ПАДОВИ: Дете видело како деда након злочина пуца СЕБИ У ГЛАВУ

ИСПЛИВАЛИ НОВИ ДЕТАЉИ УБИСТВА ЖЕНЕ ИЗ СРБИЈЕ У ПАДОВИ: Дете видело како деда након злочина пуца СЕБИ У ГЛАВУ

ШОКАНТНА ИСПОВЕСТ РОДИТЕЉА МИЛЕНЕ РАДУЛОВИЋ: Проговорили о паклу који је њихова ћерка прошла са Миком Алексићем

ШОКАНТНА ИСПОВЕСТ РОДИТЕЉА МИЛЕНЕ РАДУЛОВИЋ: Проговорили о паклу који је њихова ћерка прошла са Миком Алексићем

Он је нестао 23. септембра 1992. године, непосредно пошто га је претукло неколико припадника паравојне формације "тигрови" Жељка Ражнатовића Аркана, у близини зграде Београђанка на београдском Врачару.

Џамба је био неприкосновени "краљ Дорћола". Био је омиљени градски лик, дружио се са познатим глумцима и певачима. Писао је песме, многе од њих је отпевао његов брат од тетке, чувени фолк певач Џеј Рамадановски. Леро је био аутор Џејових хитова "Тешко је живети", "Жута ружа" и "Успео сам у животу".

Леро је рођен 10. јуна 1953. године у ромској породици. Одрастао је у Добрачиној улици на Дорћолу у истом дворишту са својим братом Џејом.

Од ране младости се бави џепарењем и шибицарењем. Обрео се 1976. године у Централном затвору у Београду, јер је отимао ташне и тукао се на Београдској аутобуској станици.

У затвору, будући да је научио Кривични законик, давао је правне савете другим затвореницима. Има оних који и данас тврде да ниједна жалба коју је он написао није скроз оспорена и да је макар делимично усвојена.

Чувари су га тукли због његове бунтовне природе, а он сам био је насилан према силоватељима и хомосексуалцима, док је гајио симпатије према оптуженима за привредни криминал.

Они који су га познавали тврде да се никог није плашио.

"Каријеру" градио у иностранству

Попут већине криминалаца тог времена, Леро је такође “каријеру” градио у иностранству и то у Италији, Немачкој и Француској, али не и у Југославији. Београдским подземљем причало се да је био у сукобу са Ђорђем Божовићем Гишком, али су се касније спријатељили кад су се заједно нашли у затвору у Италији.

Џамба је, иначе, био близак са Александром Кнежевићем Кнелетом, Гишкиним пријатеља са Вождовца.

Био је врхунски боксер и то мајсторство показао је у клубовима боксујући за Црвену звезду и Раднички. Џамба је на улицама Београда важио за веома коректног момка велике храбрости, снаге и лепих манира.

Ушао у легенду и по многим рањавањима и ожиљцима. Причало се да је ишао голим рукама на ножеве и пиштоље и физички много јаче противнике.

Био је висок 170 цм, тежак око 70 кг, али је песницом ударао као чекићем и био је брз као мамба. Ударцем је "изувао је из ципела".

Џамба је умео да направи паре и држао је локале по Дорћолу. Својевремено Леро је држао детективску агенцију "Кармен", а био је ангажован и за разбијање штрајкова у неколико београдских фирми.

Лице с ожиљком

На његову територијиу почели су да упадају Аркан и Јусуф Јуса Булић. Сукоб Џамбе и Аркана потиче још од служења казне у "Забели", када га је Џамба претукао и оставио му ожиљак на лицу.

Београдским подземљем причало се да је у марту 1992. године Исо Леро у кафани "Зона Замфирова" пуцао у Ражнатовићеву фотографију.

Аркан се потом чуо са Лером и рекао му да не жели свађу и да он задржи Дорћол, а да је Дедиње је његово.

Кобног јутра 23. септембра 1992. године Исо је дошао у коцкарницу на шестом спрату Београђанке коју је тада обезбеђивала, а погенција "Делије", а чији је власник био Аркан.

Већ на излазу из лифта Џамба се, наводно, сукобио са жестоким вратарима. Није хтео да плати улазницу, а после краће препирке пљунуо је Арканову слику.

Шешељев очевидац убиства

Као по команди, момци из обезбеђења претукли су Иса Лера. Снежана Леро, Исина супруга, тужила је касније суду четворицу Арканових људи који су, како је тврдила, претукли и у непознатом одвезли њеног Џамбу.

Још увек се препричава да је гомила Арканових људи, међу којима су били Вуксан, Шуца и Гојак, претукла на смрт Џамбу рукама, ногама и кундацима пушака, стрпали га у гепек и одвезли у Ердут, где су га узидали у темељ бензинске пумпе.

Вукашин Вуле Гојак, шеф обезбеђења у Београђанци, који је по сопственом признању први ударио припитог Лера, објашњавао је касније да Аркановци немају ништа са Џамбиним нестанком:

- Ударио сам га неколико пута песницом да бих га онеспособио, па он је пре тога уперио некакав пиштољ у чело мог колеге. Пошто смо га смирили, убацили смо га у лифт и избацили на улицу - причао је Гојак тврдећи да не зна шта се десило с Џамбом после инцидента.

У предизборној кампањи 1993. године, Војислав Шешељ, тадашњи председник Српске радикалне странке тврдио је да има необориве доказе да је Аркан организовао убиство Исе Лере.

Чак је јавно говорио да има и очевица Џамбиног убиства.