Skip to main content
Dzamba

TRI DECENIJE OD DŽAMBE NI TRAGA: "Kralj Dorćola" udarcima izuvao iz cipela, prebio Arkana pa nestao

Foto: Facebook/Printscreen
Ušao u legendu i po mnogim ranjavanjima i ožiljcima

Iso Lero, poznatiji kao Džamba, ali Kralj Dorćola, kako su ga mnogi nazivali, nestao je bez traga skoro 3 decenije.

ŠOK SNIMAK IZ MENJAČNICE U APATINU! Maskirani muškarac radnici pretio nožem, oteo tri miliona dinara (VIDEO)

ŠOK SNIMAK IZ MENJAČNICE U APATINU! Maskirani muškarac radnici pretio nožem, oteo tri miliona dinara (VIDEO)

ISPLIVALI NOVI DETALJI UBISTVA ŽENE IZ SRBIJE U PADOVI: Dete videlo kako deda nakon zločina puca SEBI U GLAVU

ISPLIVALI NOVI DETALJI UBISTVA ŽENE IZ SRBIJE U PADOVI: Dete videlo kako deda nakon zločina puca SEBI U GLAVU

ŠOKANTNA ISPOVEST RODITELJA MILENE RADULOVIĆ: Progovorili o paklu koji je njihova ćerka prošla sa Mikom Aleksićem

ŠOKANTNA ISPOVEST RODITELJA MILENE RADULOVIĆ: Progovorili o paklu koji je njihova ćerka prošla sa Mikom Aleksićem

On je nestao 23. septembra 1992. godine, neposredno pošto ga je pretuklo nekoliko pripadnika paravojne formacije "tigrovi" Željka Ražnatovića Arkana, u blizini zgrade Beograđanka na beogradskom Vračaru.

Džamba je bio neprikosnoveni "kralj Dorćola". Bio je omiljeni gradski lik, družio se sa poznatim glumcima i pevačima. Pisao je pesme, mnoge od njih je otpevao njegov brat od tetke, čuveni folk pevač Džej Ramadanovski. Lero je bio autor Džejovih hitova "Teško je živeti", "Žuta ruža" i "Uspeo sam u životu".

Lero je rođen 10. juna 1953. godine u romskoj porodici. Odrastao je u Dobračinoj ulici na Dorćolu u istom dvorištu sa svojim bratom Džejom.

Od rane mladosti se bavi džeparenjem i šibicarenjem. Obreo se 1976. godine u Centralnom zatvoru u Beogradu, jer je otimao tašne i tukao se na Beogradskoj autobuskoj stanici.

U zatvoru, budući da je naučio Krivični zakonik, davao je pravne savete drugim zatvorenicima. Ima onih koji i danas tvrde da nijedna žalba koju je on napisao nije skroz osporena i da je makar delimično usvojena.

Čuvari su ga tukli zbog njegove buntovne prirode, a on sam bio je nasilan prema silovateljima i homoseksualcima, dok je gajio simpatije prema optuženima za privredni kriminal.

Oni koji su ga poznavali tvrde da se nikog nije plašio.

"Karijeru" gradio u inostranstvu

Poput većine kriminalaca tog vremena, Lero je takođe “karijeru” gradio u inostranstvu i to u Italiji, Nemačkoj i Francuskoj, ali ne i u Jugoslaviji. Beogradskim podzemljem pričalo se da je bio u sukobu sa Đorđem Božovićem Giškom, ali su se kasnije sprijateljili kad su se zajedno našli u zatvoru u Italiji.

Džamba je, inače, bio blizak sa Aleksandrom Kneževićem Kneletom, Giškinim prijatelja sa Voždovca.

Bio je vrhunski bokser i to majstorstvo pokazao je u klubovima boksujući za Crvenu zvezdu i Radnički. Džamba je na ulicama Beograda važio za veoma korektnog momka velike hrabrosti, snage i lepih manira.

Ušao u legendu i po mnogim ranjavanjima i ožiljcima. Pričalo se da je išao golim rukama na noževe i pištolje i fizički mnogo jače protivnike.

Bio je visok 170 cm, težak oko 70 kg, ali je pesnicom udarao kao čekićem i bio je brz kao mamba. Udarcem je "izuvao je iz cipela".

Džamba je umeo da napravi pare i držao je lokale po Dorćolu. Svojevremeno Lero je držao detektivsku agenciju "Karmen", a bio je angažovan i za razbijanje štrajkova u nekoliko beogradskih firmi.

Lice s ožiljkom

Na njegovu teritorijiu počeli su da upadaju Arkan i Jusuf Jusa Bulić. Sukob Džambe i Arkana potiče još od služenja kazne u "Zabeli", kada ga je Džamba pretukao i ostavio mu ožiljak na licu.

Beogradskim podzemljem pričalo se da je u martu 1992. godine Iso Lero u kafani "Zona Zamfirova" pucao u Ražnatovićevu fotografiju.

Arkan se potom čuo sa Lerom i rekao mu da ne želi svađu i da on zadrži Dorćol, a da je Dedinje je njegovo.

Kobnog jutra 23. septembra 1992. godine Iso je došao u kockarnicu na šestom spratu Beograđanke koju je tada obezbeđivala, a pogencija "Delije", a čiji je vlasnik bio Arkan.

Već na izlazu iz lifta Džamba se, navodno, sukobio sa žestokim vratarima. Nije hteo da plati ulaznicu, a posle kraće prepirke pljunuo je Arkanovu sliku.

Šešeljev očevidac ubistva

Kao po komandi, momci iz obezbeđenja pretukli su Isa Lera. Snežana Lero, Isina supruga, tužila je kasnije sudu četvoricu Arkanovih ljudi koji su, kako je tvrdila, pretukli i u nepoznatom odvezli njenog Džambu.

Još uvek se prepričava da je gomila Arkanovih ljudi, među kojima su bili Vuksan, Šuca i Gojak, pretukla na smrt Džambu rukama, nogama i kundacima pušaka, strpali ga u gepek i odvezli u Erdut, gde su ga uzidali u temelj benzinske pumpe.

Vukašin Vule Gojak, šef obezbeđenja u Beograđanci, koji je po sopstvenom priznanju prvi udario pripitog Lera, objašnjavao je kasnije da Arkanovci nemaju ništa sa Džambinim nestankom:

- Udario sam ga nekoliko puta pesnicom da bih ga onesposobio, pa on je pre toga uperio nekakav pištolj u čelo mog kolege. Pošto smo ga smirili, ubacili smo ga u lift i izbacili na ulicu - pričao je Gojak tvrdeći da ne zna šta se desilo s Džambom posle incidenta.

U predizbornoj kampanji 1993. godine, Vojislav Šešelj, tadašnji predsednik Srpske radikalne stranke tvrdio je da ima neoborive dokaze da je Arkan organizovao ubistvo Ise Lere.

Čak je javno govorio da ima i očevica Džambinog ubistva.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd