Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

УБИЈЕНИ "СИЦИЛИЈАНСКИМ ПОТПИСОМ" Четири године од мафијашког обрачуна на Вождовцу - на Ћирића пуцано са скутера (ВИДЕО)

20.10.2021. 08:55
Пише:
Србија Данас/24 седам
Policija
Полиција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

У мафијашком обрачуну на Вождовцу, пре четири године, ликвидирана два Ивана, а Ћира био мета.

Прави мафијашки обрачун у коме су убијени Иван Ћирић, звани Ћира, из насеља Браћа Јерковић и његов пријатељ Иван Милић, одиграо се у сред бела дана, пре четири године, на београдском Вождовцу.

ЂОКИЋИ ТИПОВАНИ ИЗ ЗАТВОРА? Нови траг полиције - локалац руководио бруталним убиством породице

ЂОКИЋИ ТИПОВАНИ ИЗ ЗАТВОРА? Нови траг полиције - локалац руководио бруталним убиством породице

АУТОБУС СРУШИО СТАЈАЛИШТЕ: Несрећа у близини средње школе у Суботици

АУТОБУС СРУШИО СТАЈАЛИШТЕ: Несрећа у близини средње школе у Суботици

ЕВО ШТА ПИШЕ У КРИВИЧНОЈ ПРИЈАВИ ПРОТИВ ДИЈАНЕ ХРКАЛОВИЋ: Следећи корак испитивање ДЕВЕТ полицајаца

ЕВО ШТА ПИШЕ У КРИВИЧНОЈ ПРИЈАВИ ПРОТИВ ДИЈАНЕ ХРКАЛОВИЋ: Следећи корак испитивање ДЕВЕТ полицајаца

Непознати нападач са скутера испалио у њих неколико хитаца док су се у "пежоу 207" возили са Бањице ка Трошарини. Обојица су преминула на лицу места, док је атентатор побегао. Овај начин убијања, у криминалним круговима, познат је као "сицилијански потпис"

Двоструко убиство одиграло се 20. октобра 2017. године, око 11 часова, у Улици Саве Машковића. Двојица нападача, са кацигама на главама, приближила су се на скутеру док су се Ћирић и његов пријатељ кретали аутомобилом у колони. Сувозач на скутеру извадио је потом пиштољ и пуцао кроз прозор возача "пежоа" наочиглед многобројних пролазника.

Ћирић се налазио на месту сувозача, док је Милић био за воланом "пежоа". Сувозач, кога су два метка погодила у главу и груди, одмах је био мртав, док је тешко рањени Милић успео да отвори врата, изађе из возила и крене да бежи

Милић је, иако тешко повређен, успео да обиђе аутомобил, али су га на тротоару нападачи стигли и убили га трећим метком у главу. Кад је Милић "оверен", мотоциклиста је дао гас и атентатори су побегли ка Трошарини и ни до данас нису ухапшени.

Као мета овог злочина одмах је означен Иван Ћирић за кога су медији писали да је био нарко-дилер и припадник "вождовачког клана". Сумња се да је мотив ликвидације то што је Ћирић хтео да изађе из тог нелегалног посла. Пре него што је убијен преживео је чак три атентата. Као последица једног од њих, рука му је била повређена, па је зато седео на месту сувозача у "пежоу", док је Милић био за воланом.

Држао и коцкарнице

Занимљиво је да се петнаестак минута пре него што ће бити убијен Ћирић јавио девојци да би јој рекао кад стиже, али то се није догодило. Истрага је показала да су га убице пратиле и чекале погодан тренутак за ликвидацију, док је Милић био колатерална штета.

Верује се да је Ћирић убијен у нарко-обрачуну и да је био један од главних дилера на Вождовцу. Од ране младости повезиван је са криминалним пословима, некада је држао и коцкарнице са покер апаратима, а неколико пута привођен је због трговине наркотицима. Ниједном, међутим, није осуђен.

"Знао да плане, удари шамар, али није био дилер"

Иван Ћирић живео је са мајком, сестром и девојком. Његови пријатељи који су се окупили на месту злочина тврдили су да он нема везе са дрогом и да су све то медијске спекулације.

- Радио је код сестре у продавници. Да је нарко-дилер, зар би живео са женама и њих доводио у опасности? Знао је да плане, удари шамар. Можда се тако некоме замерио, а не због дроге - тврдио је његов друг из детињства.

Неки од његових комшија причали су како би, да је био нарко-дилер, имао обезбеђење, а не би шетао сам.

Последњи пут полиција је претресла његов стан и ауто у потрази за дрогом у акцији "Гром" у јануару 2014. године. Често је виђан у друштву са Миодрагом - Мијом Башкаловићем (51), некадашњим вођом "вождовачког клана" и једним од преживелих актера култног филма "Видимо се у читуљи".

Претходни атентати

Пре 17 година, у близини зграде у којој је живео, на њега је пуцано из аутомобила у покрету. Опоравио се, иако је у болницу довезен у критичном стању. Други атентат преживео је у новембру 2011. године када је под аутомобил који је возио његов пријатељ постављен динамит.

Последњи пут, пре него што је убијен, нашао се на мети 8. фебруара 2017. године кад је испод "ситроена Ц4" који је возио експлодирала бомба, активирана даљинским управљачем и тада је тешко повређен. Четврти напад био је кобан по Ћирића.

- Ни у једној од тих истрага није желео да сарађује. Тврдио је да се никоме није замерио и да он није био мета, да су све то грешке. Да је испричао све што зна, вероватно би још био жив - изјавио је медијима извор из полиције. 

У својој последњој исповести новинарима, Ћирић је тврдио да није никакав криминалац нити човек Башкаловића. Рекао је да води породични живот и да "у последње две године не избија из болница због здравствених проблема".