Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УХАПШЕН МЛАДИЋ (23) ИЗ БЕОГРАДА: Хтео да отме камион и да по граду гази и убија људе, његов мотив ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА!

26.12.2022. 19:16
Пише:
Србија Данас/Блиц
policija
полиција / Извор: Shutterstock

На друштвеним мрежама делио језиве поруке

Против младића (23) из Београда Тужилаштво за организовани криминал подигло је пре месец дана оптужницу због сумње да је подстицао на вршење тероризма чак две године путем друштвених мрежа. Он је на својим налозима објављивао језиве фотографије, али и монструозне савете како убити људе који нису муслимани!

МУЊЕВИТ УПАД ЕКСТРЕМИСТА: Камера све снимила, убијена и рањена 24 војника! Застрашујући кадрови са ратишта (ФОТО)

МУЊЕВИТ УПАД ЕКСТРЕМИСТА: Камера све снимила, убијена и рањена 24 војника! Застрашујући кадрови са ратишта (ФОТО)

ЈОШ ЈЕДАН КРВНИЧКИ НАПАД НА АСАДОВЕ СТРАЖЕ: Митраљезац ХТС-а распалио по сиријским снагама, има мртвих! (ФОТО/ВИДЕО)

ЈОШ ЈЕДАН КРВНИЧКИ НАПАД НА АСАДОВЕ СТРАЖЕ: Митраљезац ХТС-а распалио по сиријским снагама, има мртвих! (ФОТО/ВИДЕО)

ПОЛИЦАЈЦИ РАЗНЕТИ БОМБОМ! Исламска држава преузела одговорност за напад - нико није безбедан!

ПОЛИЦАЈЦИ РАЗНЕТИ БОМБОМ! Исламска држава преузела одговорност за напад - нико није безбедан!

Како сазнаје "Блиц" у оптужници која је подигнута против њега наводи се да је у стању у "урачунљивости континуирано и јавно, путем видео снимака, фотографија и текстова износио и проносио идеје којима се непосредно подстиче на вршење тероризма".

- Сумња се да је од почетка марта 2020. године до 5. фебруара 2022. године на више друштвених мрежа админстрирао, односно прво отворио, а затим управљао са више налога и у делу налога који је јаван и доступан за све кориснике, поставио низ садржаја текстова снимака и фотографија који величају организацију Исламска држава - наводи се у оптужници у коју је "Блиц" имао увид.

ISIS, Islamska država
ИСИС, Исламска држава / Извор: Профимедиа

Он је тако на Инстаграм налогу "дар.ул.ислам" делио објаве које пропагирају радикалну исламистичку идеологију, фотографије са обележјима ИСИС, фотографије на којима се велича ова организација и њени припадници, као и позиве на "џихад" и "борбу на Алаховом путу", а идентичне објаве је делио и на свом "Телеграм" каналу под називом "Дарул Ислам" на којем је делио издања и званичне публикације Исламске државе под називом Rumiyah.

Оно што леди крв у жилама јесте објава на српском језику у којој се између осталог издају упутства како треба извршиити нападе и убијати немуслиманско становништво попут описа метода тровања становништва "Сарин". Објаву је поделио у периоду од 27. јула 2020. године до 21. јуна 2021. године.

Islamska država, ISIS
Исламска држава, ИСИС / Извор: Профимедиа

Оптужени се ту није зауставио. Па је тако на Телеграм каналу "Дарул Ислам" неутврђеног дана, у периоду од 27. јула 2020. године до 21. јуна 2021. године објавио фотографију припадника Исламске државе попред кога се налази аутоматска пушка, и текст на фотографије следеће садржине:

- И као што они убијају наше жене и децу ми ћемо убијати њихове жене и децу.

Такође, наводи се у оптужници, он је на Инстаграм налогу 3. јуна 2021. године објавио фотографију наоружаних припадника Исламске државе и Енвера ал Алвакија једног од њених вођа са микрофоном у руци уз текст: "Излазак у борбу на Алаховом путу неће скратити твој живот, па можеш умријети као шехид, а можеш умријети као кукавица","Еневер ел - Авлеки rahumehullah".

Islamska država
Исламска држава / Извор: Профимедиа

На инстаграм налогу 6. јуна 2021. године објавио је фотографију наоружаних и маскираних припадника Исламске државе и текстом поред фотографију наоружаних и маскираних припадника Исламске државе и текстом поред фотографије "Алах заиста воли оне који се на Његову путу боре у редовима као да су здање утврђено"

- Он је објавио текст "Утјецај напада Муџахида на економију Мушарика" са детаљним описом могућих губитака у случају напада на неку државу који су подељени на директне губитке, губитке у великој мери и губитке у средњој мери. Такође, поделио је фотографију на којој се налази лицем окренута леђима које држи у руци заставу Исламске државе са насловом "Победа је у џихаду", и "А не у речима залуталих даија и лажним обећањима тагута" - наводи се у оптужници.

policija
полиција / Извор: Србија Данас

Како се додаје у документу Тужилаштва за организовани криминал. Младић је осумњичен и да је на свом инстаграму објавио и фотографију колоне возила на којима су наоружани људи и заставе Исламске државе на којој се налази цитат: "О муслимани, ваш живот је џихад, ваш понос је џихад и ваше постојање је пресудно везано за џихад".

На Инстаграм налогу објавио је фотографију лица у маскираној унигорми и фантомком на глави које држи заставу Исламске државе у руци и текстом: "Тероризам је да муслиман живи слободно, поносно, часно и муслимански".

Такође, објавио је фотографију вође терористичке организације Ал Каида Осама бин Ладена и текст: "Слава се стиче krvllju, а лавови умиру бранећи своју јазбину", са текстом који упућује на аутора цитата: "Усама бин Ладен".

islamska država
исламска држава / Извор: Профимедиа

Подсећања ради, ово није његово прво хапшење. Он је, како је "Блиц" раније писао, осуђиван 2018. године на шест месеци кућног затвора уз електронски надзор.

Младић, је, како је тада писао Информер, пре неколико година примио ислам и био на сталној вези са вођама ИСИС-а. Он је приведен те 2017. у тренутку док се припремао да отме камион, њиме улети у Кнез Михаилову улицу и прегази што више људи!

Код ухапшеног су тада пронађени детаљни планови за напад, као и преписка са радикалним исламистима из Сирије и Западне Европе.

}