Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"УКЛЕТО МЕСТО" НА АДИ ХУЈИ Баш ту где су нестала тројица младића нађено тело Матеја Периша, списак трагедија леди крв у жилама (ФОТО)

21.03.2023. 07:22
Пише:
Србија Данас/Курир
Ada Huja
Ада Хуја / Извор: Србија Данас

Место на ком су нестала три пријатеља обележено трагедијама.

На Ади Хуји догађале су се неке од највећих трагедија у Београду, а многе од њих довеле су до тога да град утихне од бола. Погибија троје младих 2014. године, о чему и данас сведочи спомен-плоча, смрт девојке и младића који су слетели у вировити Дунав, па чак и тело Матеја Периша које је испливало баш код Ада Хује...

Последња у низу леди крв жилама. Нестанак тројице младића (38), (37) и (36) у суботу вече на Ади Хуји, подигао је Београд на ноге и сви који су у могућности укључили су се у потагу за несталим младићима. Са њима тројицом кобне вечери, на чамцу је био и њихов пријатељ који се једини спасао и испливао на обалу када им се пловило потопило. Он је дао изјаву полицији и пружио информације које зна, како би помогао да се тројица несталих што пре нађу.

ПРОНАЂЕН РАНАЦ СА ДОКУМЕНТИМА ЈЕДНОГ ОД НЕСТАЛИХ НА ДУНАВУ: Садржај ранца ШОКИРАО је све - породице моле за помоћ (ФОТО)

ПРОНАЂЕН РАНАЦ СА ДОКУМЕНТИМА ЈЕДНОГ ОД НЕСТАЛИХ НА ДУНАВУ: Садржај ранца ШОКИРАО је све - породице моле за помоћ (ФОТО)

"ДОЗИВАЛИ СУ ПОМОЋ, АЛИ НИКО ИХ НИЈЕ ЧУО" Спасилац Ренато о потрази за момцима у Дунаву: Јурићемо, тражићемо, тешко ко може да преживи ово

"ДОЗИВАЛИ СУ ПОМОЋ, АЛИ НИКО ИХ НИЈЕ ЧУО" Спасилац Ренато о потрази за момцима у Дунаву: Јурићемо, тражићемо, тешко ко може да преживи ово

ВИШЕ ОД 30 САТИ СЕ ТРАГА ЗА ТРОЈИЦОМ ДРУГАРА НЕСТАЛИХ У ДУНАВУ! Породице у агонији, једном од несталих супруга ТРУДНА - ово су нови детаљи потраге

ВИШЕ ОД 30 САТИ СЕ ТРАГА ЗА ТРОЈИЦОМ ДРУГАРА НЕСТАЛИХ У ДУНАВУ! Породице у агонији, једном од несталих супруга ТРУДНА - ово су нови детаљи потраге

Погибија четворо младих

Једна од највећих трагедија свакако је она из 2015. године, када су троје младих, Немања Антић, Анастасија Стајић и Милош Јанковић, погинули, док су три особе повређене.

Тог кобног 22. новембра Београд је утихнуо. Мало ко тог дана није заплакао када је чуо за стравичну саобраћајну несрећу.

Несрећа се догодила у 3.43 минута на Ади Хуји код једног ресторана. Гости из ресторана, конобари и други запослени одмах су појурили у помоћ. Формирали су ланац и из реке извукли три младе особе: возача Душана Јовановића који је тада имао 19 година, и тек пунолетне Милицу Јокић и Луку Вишњића, иначе сина новинарке Оље Бећковић. Сво троје задобили су хипотермију и лакше телесне повреде.

До још троје младих, заробљених у BMW, нису успели да дођу... Потонули су са скупоценим аутомобилом у реку...

Ada Huja
Ада Хуја / Извор: Фото: Printscreen

Беживотна тела Немање Антића (18) и Анастасије Стајић (16) из реке извукли су рониоци. Милошево тело било је заробљено у гепеку аутомобила, јер када су кренули из провода, за њега другде у колима није било места.

Како се касније сазнало, до несреће је дошло када је возач, враћајући се са журке на Дорћолу, слетео право у реку.

- Попио сам 20 ракија од малине у том кафићу. Не знам шта се догодило, не знам где се налазим - рекао је он тада полицији. Трагова кочења није било. Возач је пуном брзином слетео у Дунав. Аутомобил BMW, вредан више од десет хиљада евра, водио се управо на Јовановића иако тада није имао положен возачки испит, ни дозволу. И код осталих преживелих путника из аутомобила пронађен је алкохол у крви, али су имали мање од возача.

Породице и пријатељи преминулих остали остали су у шоку. Сузе, бол, јауци одзвањали су њиховим домовима... а и многим другим у престоници. Ова трагедија потресла је све.

Случај Матеја Периша

Тело младића, за које је ДНК анализом утврђено да је нестали Матеј Периш, пронашли су морнари нађено је 18. маја прошле године код Аде Хује.

Тело је нађено у фази распадања, а нашли су га морнари око 9.30 сати.

Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/порфирије_патријарх

Матеј Периш је ноћ уочи Нове године трчећи изашао у 01.43 сата из клуба "Готик" у Бетон хали у Београду, па је преко Карађорђеве и Травничке улице стигао до Саве променаде где се према видеозапису ресторана види како се приближио реци Сави у 01.51 сати.

Читав случај дубоко је потресао јавност која је месецима неуморно трагала за Сплићанином.

Туча на Ади Хуји

Виши суд у Београду осудио је на јединствену казну од осам година и 10 месеци затвора Александра Релића због убиства Милоша Стојановића на Ади Хуји. Убиство се, подсетимо, десило након дочека Нове године, 1. јануара 2019. године на паркингу испред ресторана на Ади Хуји. Суд је утврдио да није доказано да је Релић, осим поменутих кривичних дела за која је осуђен, крив и за отмицу и наношење лакших повреда Стојановићевој вереници Марији Ђуровић.

Прва првостепена пресуда коју је укинуо Апелациони суд била је идентична овој. Он је у завршној речи пред судом остао при завршној речи у којој је раније изјавио да му је жао због свега жао свега што се догодило, да се каје и да није имао намеру да убије Стојановића.

- Све бих дао да вратим време и избегнем ту трагедију. Прихватам кривицу, али не за оно што се није догодило. Свестан сам тежине кривичног дела, бола његове породице и спреман сам да сносим последице - навео је тада.

Мушкарац и девојка слетели у Дунав

Мушкарац стар око 50 година и дупло млађа девојка слетели су 9. јануара 2018. године у Дунав, недалеко од места где је троје младих из "BMW" четири године раније страдало, а двоје било убијено.

Брзом реакцијом човека са оближњег брода који их је извукао на обалу, они су преживели, а девојка је касније превентивно превезена у Ургентни центар.