Sreda 06. dec 2023.
Ada Huja

"UKLETO MESTO" NA ADI HUJI Baš tu gde su nestala trojica mladića nađeno telo Mateja Periša, spisak tragedija ledi krv u žilama (FOTO)

Foto: Srbija Danas
Mesto na kom su nestala tri prijatelja obeleženo tragedijama.

Na Adi Huji događale su se neke od najvećih tragedija u Beogradu, a mnoge od njih dovele su do toga da grad utihne od bola. Pogibija troje mladih 2014. godine, o čemu i danas svedoči spomen-ploča, smrt devojke i mladića koji su sleteli u viroviti Dunav, pa čak i telo Mateja Periša koje je isplivalo baš kod Ada Huje...

Poslednja u nizu ledi krv žilama. Nestanak trojice mladića (38), (37) i (36) u subotu veče na Adi Huji, podigao je Beograd na noge i svi koji su u mogućnosti uključili su se u potagu za nestalim mladićima. Sa njima trojicom kobne večeri, na čamcu je bio i njihov prijatelj koji se jedini spasao i isplivao na obalu kada im se plovilo potopilo. On je dao izjavu policiji i pružio informacije koje zna, kako bi pomogao da se trojica nestalih što pre nađu.

PRONAĐEN RANAC SA DOKUMENTIMA JEDNOG OD NESTALIH NA DUNAVU: Sadržaj ranca ŠOKIRAO je sve - porodice mole za pomoć (FOTO)

PRONAĐEN RANAC SA DOKUMENTIMA JEDNOG OD NESTALIH NA DUNAVU: Sadržaj ranca ŠOKIRAO je sve - porodice mole za pomoć (FOTO)

"DOZIVALI SU POMOĆ, ALI NIKO IH NIJE ČUO" Spasilac Renato o potrazi za momcima u Dunavu: Jurićemo, tražićemo, teško ko može da preživi ovo

"DOZIVALI SU POMOĆ, ALI NIKO IH NIJE ČUO" Spasilac Renato o potrazi za momcima u Dunavu: Jurićemo, tražićemo, teško ko može da preživi ovo

VIŠE OD 30 SATI SE TRAGA ZA TROJICOM DRUGARA NESTALIH U DUNAVU! Porodice u agoniji, jednom od nestalih supruga TRUDNA - ovo su novi detalji potrage

VIŠE OD 30 SATI SE TRAGA ZA TROJICOM DRUGARA NESTALIH U DUNAVU! Porodice u agoniji, jednom od nestalih supruga TRUDNA - ovo su novi detalji potrage

Pogibija četvoro mladih

Jedna od najvećih tragedija svakako je ona iz 2015. godine, kada su troje mladih, Nemanja Antić, Anastasija Stajić i Miloš Janković, poginuli, dok su tri osobe povređene.

Tog kobnog 22. novembra Beograd je utihnuo. Malo ko tog dana nije zaplakao kada je čuo za stravičnu saobraćajnu nesreću.

Nesreća se dogodila u 3.43 minuta na Adi Huji kod jednog restorana. Gosti iz restorana, konobari i drugi zaposleni odmah su pojurili u pomoć. Formirali su lanac i iz reke izvukli tri mlade osobe: vozača Dušana Jovanovića koji je tada imao 19 godina, i tek punoletne Milicu Jokić i Luku Višnjića, inače sina novinarke Olje Bećković. Svo troje zadobili su hipotermiju i lakše telesne povrede.

Do još troje mladih, zarobljenih u BMW, nisu uspeli da dođu... Potonuli su sa skupocenim automobilom u reku...

Ada Huja
Foto: Printscreen

Beživotna tela Nemanje Antića (18) i Anastasije Stajić (16) iz reke izvukli su ronioci. Miloševo telo bilo je zarobljeno u gepeku automobila, jer kada su krenuli iz provoda, za njega drugde u kolima nije bilo mesta.

Kako se kasnije saznalo, do nesreće je došlo kada je vozač, vraćajući se sa žurke na Dorćolu, sleteo pravo u reku.

- Popio sam 20 rakija od maline u tom kafiću. Ne znam šta se dogodilo, ne znam gde se nalazim - rekao je on tada policiji. Tragova kočenja nije bilo. Vozač je punom brzinom sleteo u Dunav. Automobil BMW, vredan više od deset hiljada evra, vodio se upravo na Jovanovića iako tada nije imao položen vozački ispit, ni dozvolu. I kod ostalih preživelih putnika iz automobila pronađen je alkohol u krvi, ali su imali manje od vozača.

Porodice i prijatelji preminulih ostali ostali su u šoku. Suze, bol, jauci odzvanjali su njihovim domovima... a i mnogim drugim u prestonici. Ova tragedija potresla je sve.

Slučaj Mateja Periša

Telo mladića, za koje je DNK analizom utvrđeno da je nestali Matej Periš, pronašli su mornari nađeno je 18. maja prošle godine kod Ade Huje.

Telo je nađeno u fazi raspadanja, a našli su ga mornari oko 9.30 sati.

Matej Periš
Foto: Instagram/Printscreen/porfirije_patrijarh

Matej Periš je noć uoči Nove godine trčeći izašao u 01.43 sata iz kluba "Gotik" u Beton hali u Beogradu, pa je preko Karađorđeve i Travničke ulice stigao do Save promenade gde se prema videozapisu restorana vidi kako se približio reci Savi u 01.51 sati.

Čitav slučaj duboko je potresao javnost koja je mesecima neumorno tragala za Splićaninom.

Tuča na Adi Huji

Viši sud u Beogradu osudio je na jedinstvenu kaznu od osam godina i 10 meseci zatvora Aleksandra Relića zbog ubistva Miloša Stojanovića na Adi Huji. Ubistvo se, podsetimo, desilo nakon dočeka Nove godine, 1. januara 2019. godine na parkingu ispred restorana na Adi Huji. Sud je utvrdio da nije dokazano da je Relić, osim pomenutih krivičnih dela za koja je osuđen, kriv i za otmicu i nanošenje lakših povreda Stojanovićevoj verenici Mariji Đurović.

Prva prvostepena presuda koju je ukinuo Apelacioni sud bila je identična ovoj. On je u završnoj reči pred sudom ostao pri završnoj reči u kojoj je ranije izjavio da mu je žao zbog svega žao svega što se dogodilo, da se kaje i da nije imao nameru da ubije Stojanovića.

- Sve bih dao da vratim vreme i izbegnem tu tragediju. Prihvatam krivicu, ali ne za ono što se nije dogodilo. Svestan sam težine krivičnog dela, bola njegove porodice i spreman sam da snosim posledice - naveo je tada.

Muškarac i devojka sleteli u Dunav

Muškarac star oko 50 godina i duplo mlađa devojka sleteli su 9. januara 2018. godine u Dunav, nedaleko od mesta gde je troje mladih iz "BMW" četiri godine ranije stradalo, a dvoje bilo ubijeno.

Brzom reakcijom čoveka sa obližnjeg broda koji ih je izvukao na obalu, oni su preživeli, a devojka je kasnije preventivno prevezena u Urgentni centar.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
4 Beograd