Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТВОРЕНА НОВА ПИТАЊА У СЛУЧАЈУ КОЈИ ТРЕСЕ СРБИЈУ: Ко је одговоран за страшну судбину девојчице (8) коју је отац држао као роба?

01.04.2023. 07:23
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Uroš P.
Урош П. / Извор: Фото: PINK.RS/Shutterstock/Facebook Printscreen/Urosh MX

Пашајлић је након четири дана потраге ухапшен у београдском насељу Карабурма.

Урош Пашајлић (38) из Београда ухапшен је након неколико дана потраге јер је откривео да је месецима, можда и годинама, држао своју осмогодишњу ћерку заточену у стану на Звездари. Међутим и након његовог хапшења бројна питања о овом случају су остала отворена, међу њима и оно најважније - како је могуће да је дете све ово време било "невидљиво" за систем и чији је то пропуст ?

ОТАЦ ИЗ ПАКЛА ИМАО ПОМАГАЧА У ЗЛОСТАВЉАЊУ ДЕВОЈЧИЦЕ?! Срамна одбрана Уроша Пашајлића - КОМШИЈЕ СВЕ ЗНАЛЕ?!

ОТАЦ ИЗ ПАКЛА ИМАО ПОМАГАЧА У ЗЛОСТАВЉАЊУ ДЕВОЈЧИЦЕ?! Срамна одбрана Уроша Пашајлића - КОМШИЈЕ СВЕ ЗНАЛЕ?!

ОТАЦ ИЗ ПАКЛА ОСТАЈЕ ИЗА РЕШЕТАКА: Пашајлићу одређен притвор - ово је одлука тужилаштва

ОТАЦ ИЗ ПАКЛА ОСТАЈЕ ИЗА РЕШЕТАКА: Пашајлићу одређен притвор - ово је одлука тужилаштва

ОТАЦ ИЗ ПАКЛА ПОНОВО ШОКИРА: Ово нико није очекивао - јавност згрожена

ОТАЦ ИЗ ПАКЛА ПОНОВО ШОКИРА: Ово нико није очекивао - јавност згрожена

Пашајлић је након четири дана потраге ухапшен у београдском насељу Карабурма, где се скривао код пријатеља. Поред занемаривања детета, на терет му се ставља и да је претукао своју партнерку која је потом случај пријавила полицији и тада испричала да у стану са Пашајлићем живи и девојчица. Полицајци су по доласку у зграду у Улици Ружице Сокић на Звездари морали да развале врата како би ушли у стан, а оно што су у њему затекли запрепастило је целу Србију - девојчица је пронађена у видно запуштеном стању, неухрањена и дехидрирана, а накнадно су испливале језиве информације попут оних да је дуже време живела у тоалету, да никада није похађала основну школу, нити ишла лекару.

zvezdara
звездара / Извор: Фото: MUP/PINK.RS/Shutterstock

И након хапшења оца који не само да је био насилник према женама, већ је и рођено дете занемарио, остала су да висе у ваздуху бројна питања. Пре свега, како је могуће да полиција, за коју комшије кажу да су више пута долазили по њиховим позивима, није знала да се у стану налази дете. Како су комшије испричале, долазила је патрола из Миријева.

- Пријављивали смо, наравно да смо пријављивали. Неколико пута смо звали полицију. Чули смо понекад дете из стана, али га никада нисмо видели. Чули смо и буку, галаму. Дође патрола из Миријева, звони. Тај Урош или неће да отвори врата, или се прави да није ту, или стварно није ту. Полицајци онда оду и ником ништа - казао је један од станара. 

Центар за социјални рад означио родитеље "неподобнима"

Да ли су били обавештени о овој породици, односно о стању у ком се налази и борави девојчица, проверено је и у Центру за социјални рад у Београду, где је речено да су Урош Пашајлић и девојчицина биолошка мајка, још по њеном рођену оцењени као неподобни да се о њој старају.

- Градски центар за социјални рад у Београду, у почетку Одељење Палилула, а онда и Одељење Звездара, поступали су у случају малолетне од њеног рођења, када је породилиште, где је рођена, алармирало да сумњају да родитељи нису подобни да се старају о детету. ГЦСР Одељење Палилула је у складу са својим надлежностима дете сместило у установу социјалне заштите, после чега је покренуло поступак лишења родитељског права за оба родитеља. Надлежни суд је донео одлуку да дете додели на старање оцу. Након тога, одељење Звездара је 2020. године од стране полиције обавештено да има сазнања да се у стану чује плач детета. Отац се, поступајући по пријави полиције, нешто касније одазвао на разговор са радницима Центра за социјални рад, који су проценили да дете нема никакве трагове занемаривања. Након тога, више није било пријава Центру за социјални рад у овом случају - наведено је.

Uroš P.
Урош П. / Извор: Фото: Shutterstock/Instagram/Printscreen

Са друге стране, из Првог основног суда у Београду казали су у објашњену да дете није поверено оцу на самостално вршење родитељског права. Појаснили су да је тужбом Центра за социјални рад, од априла 2016. године, тражено да се њена мајка потпуно лиши родитељског права, а Пашајлић делимично.

- Први основни суд у Београду је маја 2018. године донео правоснажну пресуду којом је делимично лишио родитељског права тужену (мајку), и то права на чување, подизање, васпитавање, образовање, заступање, управљање и располагање имовином малолетног детета, док је у преосталом делу којом је тражено да се тужена (мајка) потпуно лиши родитељског права, а тужени Пашајлић делимично лиши родитељског права тужбени захтев одбијен, а уједно је одбијен и предлог туженог Пашајлића којим је тражио да суд одреди привремену меру којом би до правноснажног окончања поступка малолетно дете поверио оцу ради самосталног вршења родитељског права - навели су и напоменули да наведеном пресудом дете није поверену оцу на самостално вршење.

Додали су и да из образложења пресуде произилази да је решењем Градског центара за социјални рад од 13.07.2016. године детету признато право на смештај у установу за заштиту одојчади, деце и омладине.

Обавезна школа, вакцинација

Остало је нејасно и како је могуће да је девојчица стара осам година никада није похађала предшколску установу и основну школу који су по закону у Србији обавезни. Паралелно са тим, није познато ни да ли су истините информације да никада није била на лекарском прегледу, па се верује да никада није примила ни, рецимо, обавезну вакцину. 

Све вести о злостављању девојчице са Звездаре можете прочитати ОВДЕ.