Skip to main content
Uroš P.

OTVORENA NOVA PITANJA U SLUČAJU KOJI TRESE SRBIJU: Ko je odgovoran za strašnu sudbinu devojčice (8) koju je otac držao kao roba?

Foto: PINK.RS/Shutterstock/Facebook Printscreen/Urosh MX
Pašajlić je nakon četiri dana potrage uhapšen u beogradskom naselju Karaburma.

Uroš Pašajlić (38) iz Beograda uhapšen je nakon nekoliko dana potrage jer je otkriveo da je mesecima, možda i godinama, držao svoju osmogodišnju ćerku zatočenu u stanu na Zvezdari. Međutim i nakon njegovog hapšenja brojna pitanja o ovom slučaju su ostala otvorena, među njima i ono najvažnije - kako je moguće da je dete sve ovo vreme bilo "nevidljivo" za sistem i čiji je to propust ?

OTAC IZ PAKLA IMAO POMAGAČA U ZLOSTAVLJANJU DEVOJČICE?! Sramna odbrana Uroša Pašajlića - KOMŠIJE SVE ZNALE?!

OTAC IZ PAKLA IMAO POMAGAČA U ZLOSTAVLJANJU DEVOJČICE?! Sramna odbrana Uroša Pašajlića - KOMŠIJE SVE ZNALE?!

OTAC IZ PAKLA OSTAJE IZA REŠETAKA: Pašajliću određen pritvor - ovo je odluka tužilaštva

OTAC IZ PAKLA OSTAJE IZA REŠETAKA: Pašajliću određen pritvor - ovo je odluka tužilaštva

OTAC IZ PAKLA PONOVO ŠOKIRA: Ovo niko nije očekivao - javnost zgrožena

OTAC IZ PAKLA PONOVO ŠOKIRA: Ovo niko nije očekivao - javnost zgrožena

Pašajlić je nakon četiri dana potrage uhapšen u beogradskom naselju Karaburma, gde se skrivao kod prijatelja. Pored zanemarivanja deteta, na teret mu se stavlja i da je pretukao svoju partnerku koja je potom slučaj prijavila policiji i tada ispričala da u stanu sa Pašajlićem živi i devojčica. Policajci su po dolasku u zgradu u Ulici Ružice Sokić na Zvezdari morali da razvale vrata kako bi ušli u stan, a ono što su u njemu zatekli zaprepastilo je celu Srbiju - devojčica je pronađena u vidno zapuštenom stanju, neuhranjena i dehidrirana, a naknadno su isplivale jezive informacije poput onih da je duže vreme živela u toaletu, da nikada nije pohađala osnovnu školu, niti išla lekaru.

zvezdara
Foto: MUP/PINK.RS/Shutterstock

I nakon hapšenja oca koji ne samo da je bio nasilnik prema ženama, već je i rođeno dete zanemario, ostala su da vise u vazduhu brojna pitanja. Pre svega, kako je moguće da policija, za koju komšije kažu da su više puta dolazili po njihovim pozivima, nije znala da se u stanu nalazi dete. Kako su komšije ispričale, dolazila je patrola iz Mirijeva.

- Prijavljivali smo, naravno da smo prijavljivali. Nekoliko puta smo zvali policiju. Čuli smo ponekad dete iz stana, ali ga nikada nismo videli. Čuli smo i buku, galamu. Dođe patrola iz Mirijeva, zvoni. Taj Uroš ili neće da otvori vrata, ili se pravi da nije tu, ili stvarno nije tu. Policajci onda odu i nikom ništa - kazao je jedan od stanara. 

Centar za socijalni rad označio roditelje "nepodobnima"

Da li su bili obavešteni o ovoj porodici, odnosno o stanju u kom se nalazi i boravi devojčica, provereno je i u Centru za socijalni rad u Beogradu, gde je rečeno da su Uroš Pašajlić i devojčicina biološka majka, još po njenom rođenu ocenjeni kao nepodobni da se o njoj staraju.

- Gradski centar za socijalni rad u Beogradu, u početku Odeljenje Palilula, a onda i Odeljenje Zvezdara, postupali su u slučaju maloletne od njenog rođenja, kada je porodilište, gde je rođena, alarmiralo da sumnjaju da roditelji nisu podobni da se staraju o detetu. GCSR Odeljenje Palilula je u skladu sa svojim nadležnostima dete smestilo u ustanovu socijalne zaštite, posle čega je pokrenulo postupak lišenja roditeljskog prava za oba roditelja. Nadležni sud je doneo odluku da dete dodeli na staranje ocu. Nakon toga, odeljenje Zvezdara je 2020. godine od strane policije obavešteno da ima saznanja da se u stanu čuje plač deteta. Otac se, postupajući po prijavi policije, nešto kasnije odazvao na razgovor sa radnicima Centra za socijalni rad, koji su procenili da dete nema nikakve tragove zanemarivanja. Nakon toga, više nije bilo prijava Centru za socijalni rad u ovom slučaju - navedeno je.

Uroš P.
Foto: Shutterstock/Instagram/Printscreen

Sa druge strane, iz Prvog osnovnog suda u Beogradu kazali su u objašnjenu da dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava. Pojasnili su da je tužbom Centra za socijalni rad, od aprila 2016. godine, traženo da se njena majka potpuno liši roditeljskog prava, a Pašajlić delimično.

- Prvi osnovni sud u Beogradu je maja 2018. godine doneo pravosnažnu presudu kojom je delimično lišio roditeljskog prava tuženu (majku), i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta, dok je u preostalom delu kojom je traženo da se tužena (majka) potpuno liši roditeljskog prava, a tuženi Pašajlić delimično liši roditeljskog prava tužbeni zahtev odbijen, a ujedno je odbijen i predlog tuženog Pašajlića kojim je tražio da sud odredi privremenu meru kojom bi do pravnosnažnog okončanja postupka maloletno dete poverio ocu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava - naveli su i napomenuli da navedenom presudom dete nije poverenu ocu na samostalno vršenje.

Dodali su i da iz obrazloženja presude proizilazi da je rešenjem Gradskog centara za socijalni rad od 13.07.2016. godine detetu priznato pravo na smeštaj u ustanovu za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

Obavezna škola, vakcinacija

Ostalo je nejasno i kako je moguće da je devojčica stara osam godina nikada nije pohađala predškolsku ustanovu i osnovnu školu koji su po zakonu u Srbiji obavezni. Paralelno sa tim, nije poznato ni da li su istinite informacije da nikada nije bila na lekarskom pregledu, pa se veruje da nikada nije primila ni, recimo, obaveznu vakcinu. 

Sve vesti o zlostavljanju devojčice sa Zvezdare možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
19 Beograd