Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРОДНЕВНА ЖАЛОСТ У СРБИЈИ: Одржана ванредна конференција Владе поводом масакра у школи на Врачару (ФОТО/ВИДЕО)

03.05.2023. 13:28
Пише:
Србија Данас
Vlada Srbije
Влада Србије / Извор: Фото: Србија Данас

Обраћају се министар просвете Бранко Ружић, министарка здравља Даница Грујичић и представник МУП-а.

У пуцњави која се јутрос догодила у Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару убијено је осморо деце и радник обезбеђења, док су шесторо деце и један наставник школе рањени и тренутно су збринути у Ургентном центру и Тиршовој.

Поводом трагедије на Врачару, у току је ванредна конференција за новинаре у Влади Србије, а грађанима се обраћају министар просвете Бранко Ружић, министарка здравља Даница Грујичић и представник МУП-а.

ОВО СУ УБИЈЕНА ДЕЦА У МАСАКРУ НА ВРАЧАРУ: Трагедија какву Србија не памти

ОВО СУ УБИЈЕНА ДЕЦА У МАСАКРУ НА ВРАЧАРУ: Трагедија какву Србија не памти

ОВО СУ ПРВЕ РЕЧИ КОСТЕ КОЈИ ЈЕ ИЗВРШИО МАСАКР: Мирно ишетао из школе и рекао језиву реченицу!

ОВО СУ ПРВЕ РЕЧИ КОСТЕ КОЈИ ЈЕ ИЗВРШИО МАСАКР: Мирно ишетао из школе и рекао језиву реченицу!

МНОГИ НЕ МОГУ ДА НАЂУ ДЕЦУ: Важно обавештење МУП-а за родитеље ученика школе где се јутрос догодило МАСОВНО УБИСТВО

МНОГИ НЕ МОГУ ДА НАЂУ ДЕЦУ: Важно обавештење МУП-а за родитеље ученика школе где се јутрос догодило МАСОВНО УБИСТВО

Конференција је почела минутом ћутања.

Гашић: Ухапшен отац починиоца

Министар Гашић је изнео досад познате информације.

- Отац извршиоца овог тешког дела је ухапшен, оба пиштоља су имала легалне дозволе од стране мушког родитеља. Он тврди да су били закључана у сефу под шифром и да је дете очигледно знало ширфу.

- Дете је имало и три пуна оквира са по 15 метака. 

Ministar Gašić
Министар Гашић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

Ружић: Да је школа располагала информацијама до овога не би дошло

Министар Ружић је одговорио на констатацију новинара који је рекао да је запослени у школи рекао да је починилац злочина раније претио да ће бацити бомбу.

- Да је школа располагала информацијама, до овога не би дошло. Нико нам није указао на то, а били су тамо директорка, заменик... Дајте нам име тог запосленог. Ја верујем у људе који раде у школама, раде у тешким околностима, боре се за децу.

Гашић: Снимак хапшења се одмах појавио на интернету

Министар Гашић навео је да све непроверене информације које су се јутрос појавиле нису дошле од инстируција.

- Не бих тврдио да су информације излазиле из институција. Нас четворо је било тамо, а било је много људи. Видели смо снимке деце хапшења починиоца и то је увелико на интернету. Ми нисмо могли да вам саопштимо ни иницијале деце. Друштвене мреже чине чуда, па је одмах после хапшења све изашло на интернет. 

Ружић: "Систем није заказао"

- Апелујем да чињенично говоримо о овим тешким тренуцима - рекао је министар Ружић, а онда одговорио на питање везано за приче да је дечак који је починио масакр трпео вршњачко насиље:

- Што се тиче наводног вршњачког насиља над виновником, систем није заказао. Ради се о расекотини на усни до које је дошло у приватној школи глуме, која није у систему. Из тога се не може извести закључак да је било потребно даље поступање. 

Обраћање начелника Милића

Начелник београдске полиције Милић је рекао да је у 8.40 заменица директорке позвала дежурну службу да пријави пуцњаву, док је сам извршилац звао 8.42 признавши шта је урадио.

- Смртно је страдало осам ученика, од чега седам девојчица и један дечак. Ово је планирано месец дана - навео је Милић.

- Био сам на хиљаде увиђаја, ово је у српском друштву незапамћено. Према до сада прикупљеним подацима, дете је већ дуже време планирао догађај. Пиштоље је узео из стана оца, понео је и молотовљеве коктеле. Прво је пуцао у радника обезбеђења, па у дежурну ученицу. После злочина, позвао је полицију.

- Како је сам изјавио, ово је био списак деце које је планирао да ликвидира. Сам је радио план улаза и излаза у школу. Како је сам рекао, одредио је приоритетне мете. Ово је пронађено на његовом столу. Скица изгледа као из неке видео игрице или хорор филма. Како које дете ликвидира и по ком броју. Кога ће из ког разреда да ликвидира имао је бројеве - рекао је начелник. 

 

Načelnik Milić
Начелник Милић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен
Обраћање министарке Грујичић

Министарка Грујичић је саопштила страшну вест да је девојчица која је задобила прострелну рану главе у тешком стању и да се лекари боре за њен живот. Додала је и да је наставница у животној опасности.

- Два дечака у Тиршовој су стабилни, трећа девојчица која има повреду главе и она је критично, за њен живот се боре. У УЦ девојчица са повредом трбуха и руку, она је стабилно. Дечак са повредом неоге је у сали. Дечак који је прострељен у грудни кош, има повреду кичме, мора ће да се ради више интервенција. Наставница је у животној опасности.

Министарка је изразила искрено саучешће породицама настрадале деце.

- Са 40 година у здравству и после 90-их када смо се нагледали свакаквих повреда, ово је најстрашније искуство и као лекара и као човека.

- Преостаје нам да се надамо да ће се деца и наставница опоравити.

- Институт за ментално здравље имаће два телефона за све којима је потребна подршка и помоћ. Свако ко буде хтео, биће и примљен лично на Институт - саопштила је министарка Грујичић.

О дечаку који је ово урадио одлучиће надлежне институције.

MInistarka Grujičić
МИнистарка Грујичић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

 

Обраћање министра Ружића

- У име Министрства просвете изражавам најдубље жаљење поводом највеће трагедије која је задесила Србију и наш образовни систем - рекао је Ружић.

- Децу родитељима не може нико да врати. Догађај се одиграо око 8.40 када је ученик седмог разреда извршио бестијални чин по први пут у Србији. Прстен обезбеђења је био присутан и у 8.40. Био је присутан и члан обезбеђења који је изгубио живот и школски полицајац.

- Захвалан сам лекарима, као и наставницима и свима који су покушали да спрече трагедију. Тим психолога је позван да ученици и запосленима пруже подршку. Незамисливо је када видите те сцене како је било тој деци.

Влада је донела одлуку да прогласи тродневну жалост почев од петка - саопштио је министар Ружић.

Ministar Ružić
Министар Ружић / Извор: Фото: PRINTSCREEN/RTS

- Данас поподне неће бити наставе. Од сутра ће настава почињати минутом ћутања.

- Србија је део света у којој се овакве ствари све чешће дешавају. Погубан је утицај интернета и игрица, такорећи западних вредности и неопходан је тотални заокрет.

- Данас смо имали садржајан, емоцијама набијен, свешћу одговорности проткан, разговор са председником Вучићем, премијерком Брнабић и наравно да ћемо колико данас и као Влада, а сигуран сам да ће то учинити и председник, изаћи са још јаснијом сликом. Апел је да дозволимо породицама преминулих, да своје најмилије испрате на миру.

- Да читав систем покаже да ли има, а сигуран сам да има, потенцијал да изађе на крај са овим - закључио је министар Ружић.