Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДВА УСБ-а СА ПОДАЦИМА О МИЛИОНИМА ЕВРА БЕЛИВУКОВЕ ЕКИПЕ: Полиција открила шта се на њима налази, да се човек заледи

16.12.2021. 09:28
Пише:
Србија Данас/Српски Телеграф
Velja Nevolja i Mesar
Веља Невоља и Месар / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Податке о заради и улагањима држали на тајним флеш меморијама

Полиција има податке о флеш меморијама с бројевима тајних рачуна, трговини биткоинима и другим новчаним трансакцијама банде Беливук-Миљковић.

ДАНИМА ЧУВАЛИ КАПЕТАНА, ПА ГА ЗАДАВИЛИ ЖИЦОМ: Клање шкаљарца извршено по Вељином рецепту, убица ухваћен ЗБОГ ОВЕ ГРЕШКЕ

ДАНИМА ЧУВАЛИ КАПЕТАНА, ПА ГА ЗАДАВИЛИ ЖИЦОМ: Клање шкаљарца извршено по Вељином рецепту, убица ухваћен ЗБОГ ОВЕ ГРЕШКЕ

ИСПЛИВАО НОВИ ТРАНСКРИПТ! "Звали су ме из полиције и питали где паркира Веља": Непознати мушкарац јавио Бојани да се нешто спрема

ИСПЛИВАО НОВИ ТРАНСКРИПТ! "Звали су ме из полиције и питали где паркира Веља": Непознати мушкарац јавио Бојани да се нешто спрема

ЗВИЦЕР ИМ КУПОВАО СКУПОЦЕНЕ САТОВЕ: Полиција пронашла накит у кућама Веље и Марета, на "ролексу" угравирана имена деце

ЗВИЦЕР ИМ КУПОВАО СКУПОЦЕНЕ САТОВЕ: Полиција пронашла накит у кућама Веље и Марета, на "ролексу" угравирана имена деце

Истражни органи Србије дошли су до података да су Вељко Беливук, Марко Миљковић и још двојица чланова њихове екипе бележили најповерљивије податке о заради и улагањима на тајним флеш меморијама, које су добро сакрили. Верује се да је један од те двојице сарадника вођа клана који знају детаље о кретањима прљавог новца вођа "Принципа" најобразованији члан клана, ИТ стручњак Срђан Лалић.

- Лалић је набавио кодиране Скај телефоне за цео клан и информисао своје вође о трговини биткоинима и водио тај посао за њих. Поред тога, трудио се да задобије што веће поверење Веље и Месара и постао је најсвирепији монструм и мучитељ који је чупао нокте жртвама армирачким клештима, пекао их пеглом, вадио им очи и секао их по бутинама и задњицама да би трпели што већу бол, о чему сведоче пронађене фотографије из куће страве у Ритопеку - открива извор.

Сумња се да су Беливук и Миљковић по хапшењу некоме од најближих, током посете у притвору, открили где су сакривене мини-меморијске картице, једна с подацима о биткоинима, а друга с највећим новчаним трансакцијама које су обавили. Неке процене указују да је само трговина биткоинима била тешка можда и целих 70 милиона евра. Вође похапшеног клана су врло свесне да би откривањем та два УСБ себи пресудили и да нису починили зверска убиства и отмице људи, па им је стало да се за њих никада не сазна и да случајно не доспеју у руке инспектора.

- Полиција је после хапшења Беливука и Миљковића с кланом у фебруару ове године пронашла неколико штек-станова у којима су, осим доказа о злоделима, злостављању људи и њиховим убиствима, пронашли компјутерску опрему, дрогу и новац у различитим валутама. Само су у штек-стану на Новом Београду, обезбеђеном блиндираним вратима и прозорима, који су користиле вође клана као мафијашки трезор, пронашли десет милиона долара у биткоинима и око 100.000 евра у кешу. Беливук је, према претпоставци и сходно кретањима на нарко-тржишту, биткоинима плаћао дрогу картелима из Јужне Америке - открива извор из истраге.

Звицер их плаћао ролексима

У становима Веље Невоље и Марка Месара пронађени су ручни сатови ролекс и брајтлинг, вредни 36.400 евра, које су наводно добили од вође "кавчана" Радоја Звицера, љубитеља луксузних сатова. Претпоставка је да је Невољу и Месара након почињених отмица и убистава за "кавчане" Звицер плаћао скупим сатовима, али они су се преко скаја међусобно жалили да им даје мрвице наспрам њихових заслуга.

- У Беливуковом стану на Звездари пронађени су мушки ролекс, вредан 17.000 евра, златни ланац са 19 плочица, на којима је угравирано његово и име његове супруге Бојане, као и њихово двоје малолетне деце. Код Миљковића у кући пронађена су два скупоцена мушка ролекса, прескупи сребрнозлатни, али и један јефтинији, као и један брајтлинг с црном кожном наруквицом, вредан 2.200 евра. На комоди у Марковој дневној соби нађена је златна огрлица с угравираним именима Марко и његове супруге Тање, као и двојице њихових синова - открио је доброобавештени извор.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Стручњаци објашњавају да је криптовалута попут биткоина електронски новац који није под надзором банака, а купац криптовалута не мора да остави ниједну личну информацију, тако да је за криминалце то најбезбеднији начин трговине. Истовремено, транспорт дроге је скоро једнак проблем као и њено плаћање јер се тешко шверцују огромне количине кеша, па су Беливук и "кавачки клан", како је показала истрага, велики део богатства стеченог криминалом пребацили у биткоине. Све о тим трансакцијама су бележили на једном УСБ, док су на другом убележене трговине становима, луксузним аутомобилима, сатовима и златом.

У петак на саслушању за прање новца

Миљковић, Беливук и њихов сарадник Филип Ивановски 17. децембра ће се изјашњавати о кривичном делу прање новца у склопу истраге покренуте прошле недеље након саслушања њихових супруга Бојане Беливук, Тање Миљковић и Марије Милутинов. С њима је саслушана и Вељина ташта Снежана Ђорђевић, па су све четири исте вечери пуштене да се бране са слободе иако им је било одређено полицијско задржавање до 48 сати.