Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Краде се културно наслеђе Србије! Каква је веза између Веље Невоље, фирме за обезбеђење "Добергард" и Маје Гојковић

18.12.2021. 14:26
Пише:
Србија Данас/24 седам
Dobergrad
Доберград / Извор: Фото: Музеј Савремене уметности/Профимедиа

Ко стоји иза пљачке српских музеја и ко је заташкао аферу у којој се помиње Вељко Беливук и одгајивачница паса из Ритопека

Ко стоји иза пљачке српских музеја, где је накит непроцењиве вредности и под чијим притиском су полиција и тужилаштво пристали на трули компромис, да за ово дело окриве искључиво ноћног чувара фирме "Добергард", питања су на која надлежни морају реаговати, тим пре што се иза афере крађе српског наслеђа помиње и сам вођа озлоглашене криминалне групе Вељко Беливук!
Полиција упала у стан у Ужицу и остала у шоку: Пронађено преко пет хиљада паклица цигарета спремне за црно тржиште

Полиција упала у стан у Ужицу и остала у шоку: Пронађено преко пет хиљада паклица цигарета спремне за црно тржиште

ГОРАНОВ СИН МИЛАН ТЕШКО ПРИХВАТА ПРИТВОР: Шок детаљи из затвора - Нову годину дочекаће иза решетака и браћа Џонићи и браћа Јојке

ГОРАНОВ СИН МИЛАН ТЕШКО ПРИХВАТА ПРИТВОР: Шок детаљи из затвора - Нову годину дочекаће иза решетака и браћа Џонићи и браћа Јојке

ЕВРОПА ОДУШЕВЉЕНА ХАПШЕЊЕМ БЕЛИВУКА И СРПСКОМ ПОЛИЦИЈОМ: Огласио се Вулин "Добили смо честитке од партнерских служби"

ЕВРОПА ОДУШЕВЉЕНА ХАПШЕЊЕМ БЕЛИВУКА И СРПСКОМ ПОЛИЦИЈОМ: Огласио се Вулин "Добили смо честитке од партнерских служби"

Маја Гојковић, министарка културе и информисања, одмах након хапшења Веље Невоље и припадника озлоглашене навијачке групе "Принципи", обелоданила је да је из Музеја примењене уметности 2019. године украден накит вредан 300.000 евра, чија је културна вредност непроценљива, преноси портал 24 sedam.rs. Да ли је реаговала тек после хапшења, можда из страха да би неко из притвора могао да проговори!?

Dubai
Дубаи / Извор: Фото: Youtube/Printscreen

Украден је 41 комад вредног накита из 19. века и прве половине 20. века. Међу украднеим предметима налази се неколико експоната огромне културно-историјске вредности, као што је прстен са грбом из 14. века, као и наруквица са цветом од лапис лазулија, чија се историја везује за династију Обреновић... - део је саопштења Музеја примењене уметности, из кога су навели да је крађа одмах пријављена полицији.

Чували их и после пљачке

Из примарног интереса да предмети буду пронађени, а у циљу полицијске истраге и прикупљања доказа Музеј није давао никаква обавештења о овом догађају - навела је она, правдајући се да тада није раскинут уговор са фирмом "Добергард", која је ангажована да чува музеј, "јер су у току биле истражне радње."

Крајем марта ове године Министарство културе сазнало је за још једну велику пљачку у Музеју Југославије, из кога су украдени лични предмети Јосипа Броза Тита, као и послужавник и чаша са ликом цара Хајла Селасија. И овај музеј чувао је "Добергард"!?

SBPOK
СБПОК / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

СБПОК, којим су у то време управљали кадрови бившег министра полиције Небојше Стефановића, као и државне секретарке МУП Дијане Хркаловић, обе истраге је окончао хапшењем два ноћна чувара, ангажована  по уговору у фирме "Добергард". Они су са Тужилаштвом склопили уговор о признању кривице, украдени предмети нису нађени, а куриозитет је то што фирма "Добергард", на основу учињене штете исплатила 3,3 милиона динара на рачун Министарства финансија, те је наставила да обезбеђује и Музеј Југославије.

Јавност и надлежно министарство о свему овоме нису били обавештени, а додатно узнемирење изазвала је информација да је у пљачки музеја учествовала особа блиска клану Вељка Беливука, као и да су "Принципи" повезани са фирмом "Добергард" и да велики уплив у њу имају озлоглашени навијачи и криминалци.

С друге стране, ова информација, макар и непроверена, драгоцена је јер отвара један шири фронт да се истражи и утврди ко све заиста стоји иза крађе срспког наслеђа, којим каналима је благо скривено и евентуално продато, и на крају, ко је и по чијем налогу из врха полиције и тужилаштва све то заташкао. На ово задње није тешко дати одговор, ако се узме у обзир спрега дела тадашњег врха МУП Србије са криминалцима.

Ко стоји иза Добергарда?

У раскринкавању крадљиваца срспког културног наслеђа незаобилазна је приватна фирма “Добергард” и “Добергард плус”, која је добила послове чувања бројних српских институција, између осталог, и музеја.

Ђукић платио пљачку и заташкао случај?

Душан Ђукић, генерални директор компаније "Добергард", која обезбеђује Музеј, негирао је да та фирма има икакве везе с било којом навијачком групом.

- "Добергард" је услуге обезбеђења пружало овој установи још од 2014, уз више уговора о јавној набавци, па и 2019, кад се наводи да се десила велика крађа у овом музеју. Апсолутно су нетачни и изнети наводи да иза наше компаније и власника стоји "једна од навијачких група повезана са организованим криминалом", која је наводно "још у 2019. извела спектакуларну пљачку у Музеју примењене уметности и да је о томе полиција очигледно заташкавала случај" - навео је Ђукић.

Иако основана још 2004. године, фирма "Добергард" је први озбиљнији уговор о техничко-физичком обезбеђењу склопила 2013., да би у наредним годинама склопила више од 50 уговора са разним државним институцијама, од основних школа, домова здравља до великих Система као што је Пореска Управа, Електропривреда Србије и Национална служба за запошљавање. Власник компаније је Душан Ђукић, који поседује и и предузеће за техничко испитивање и анализе КНЦ Гроуп.

Керови из Ритопека

Посебно је занимљива чињеница да се у оквиру фирме "Добергард" налази и одгајивачница паса расе доберман у Ритопеку, где се налази и кућа страве суровог клана Вељка Беливука, у којој су свирепо мучили и убијали своје жртве. У скривеним просторијама полиција је пронашла и индустријску машину за млевење меса која је, како их оптужница терете, служила за уништавање лешева.