Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗА МЕСЕЦ ДАНА ОДУЗЕТО 30 ЛАЖНИХ ЗНАЧКИ: Деведесетих је то био бизнис, а филмска пљачка на Звездари кап која је прелила чашу

14.12.2020. 15:04
Пише:
Србија Данас/Блиц

Како наводе у МУП, у последњих месец дана одузето је близу 30 значака које су својим изгледом, кожним повезом и унутрашњим делом приближне изгледу званичне службене легитимације овлашћених службених лица МУП-а.

Коришћење лажне полицијске значке у пљачки на Звездари, када су непознате особе упале у стан инвеститора Саше П. и отели му 100.000 евра, узнемирио је грађане у Србији. Посебно је застрашујуће ако се узме у обзир да су према подацима МУП, само у протеклих месец дана, надлежни у Србији одузели 30 лажних значки!

Знали су лажни полицајци да је Саша П. тог дана подигао кредит у банци и да је код себе имао 100.000 евра. Најпре су упали у стан, брата и сестру везали, а затим и започели брутално мучење како би открили где је новац. Када су се докопали плена од 100.000 динара, побегли су.

Познато ко је инвеститор опљачкан на Звездари: Пре неколико година купио кућу ДРАЖЕ МИХАЈЛОВИЋА

Познато ко је инвеститор опљачкан на Звездари: Пре неколико година купио кућу ДРАЖЕ МИХАЈЛОВИЋА

ЛАЖНИ ПОЛИЦАЈЦИ УПАЛИ У СТАН ИНВЕСТИТОРА НА ЗВЕЗДАРИ! Тукли га док није рекао где држи 100.000 евра

ЛАЖНИ ПОЛИЦАЈЦИ УПАЛИ У СТАН ИНВЕСТИТОРА НА ЗВЕЗДАРИ! Тукли га док није рекао где држи 100.000 евра

ЦИМЕРА ИСЕКАО НА КОМАДЕ! Ухапшени Србин у Будви 19 година се скривао због ЗЛОЧИНА КОЈИ ЈЕ ПОТРЕСАО СРБИЈУ

ЦИМЕРА ИСЕКАО НА КОМАДЕ! Ухапшени Србин у Будви 19 година се скривао због ЗЛОЧИНА КОЈИ ЈЕ ПОТРЕСАО СРБИЈУ

Ова вест узнемирила је Београђане али и грађане широм наше земље и то не само по бруталности и бахатости пљачкаша, већ и због чињенице да би сами пре или касније могли постати жртва оваквих превараната.

Како наводе у МУП, у последњих месец дана одузето је близу 30 значака које су својим изгледом, кожним повезом и унутрашњим делом приближне изгледу званичне службене легитимације овлашћених службених лица МУП-а.

- Грађанима је тешко да разликују праву од лажне легитимације и због тога могу бити доведени у заблуду и постати жртве различитих кривичних дела. Зато ће у циљу заштите личне и имовинске сигурности грађана припадници МУП-а и у наредном периоду, појачано вршити контролу, надзор и одузимање легитимација које подсећају на службене полицијске - наводе у МУП.

Нови прописи

Они додају и да је у овој институцији у току измена прописа који ће подразумевати санкционисање свих радњи у вези са неовлашћеним коришћењем полицијских службених значака и легитимација, као и у вези с коришћењем значака или других обележја и ознака које садрже елементе визуелног идентитета полицијских службених значака и легитимација.

značka policije
значка полиције / Извор: Србија Данас

- Наведеним изменама прописана је забрана поседовања, односно коришћења службене значке или службене легитимације од стране лица која нису полицијски службеници, односно државни службеници МУП. Поред наведеног, правним лицима, удружењима и физичким лицима забрањено је захтевање израде, израда, стављање у промет, поседовање, односно коришћење значке или другог обележја односно ознаке који садрже елементе визуелног идентитета службене значке или службене легитимације - наводе у МУП и додају да за кршење наведених забрана, прописане су високе новчане казне, као и изрицање заштитне мере одузимања предмета.

- Усвајање ових измена прописа се очекује у најкраћем року. Тиме се стичу услови за санкционисање сваког поступања које је у супротности са овим забранама, па ће свако такво поступање и бити санкционисано и то без обзира на чињеницу да ли значке или друга обележја и ознаке могу да доведу било кога у заблуду - наводе они.

Бизнис деведесетих

Злоупотреба полицијских значки није новина у нашој земљи. Како је објаснио криминолог Добривоје Радовановић, још од деведесетих година прошлог века познато је да криминалци добијају полицијске значке. Како је истакао истиче, до њих су долазили готово сви преступници који су значили у подземљу.

- Био сам сведок ситуације када је један од њих, заједно са полицајцем, легитимисао људе у кафаници "Пролеће". Сваки иоле значајнији лик у подезмљу имао је легитимацију, а то је постојало као правило. Они су до тих значки долазили преко Државне безбедности, полиције... - рекао је саговорник медија.

policija
полиција / Извор: Србија Данас

Сада, сматра Радовановић ситуација је другачија, а како каже, ако криминалци могу да фалсификују пасоше и личне карте, могу и полицијску легитимацију.

- Давање криминалцима полицијске значке престало је или се смањило након велике хајке која је била крајем деведесетих. Могуће је да садашњи криминалци имају значке из тог доба, могуће је да добијају и нове легитимације преко везе, а на крају крајева, могу их и глатко фалсификовати - казао је Радовановић.

Он је додао да отпадници су који добијају значке вође навијачких група, чланови подземља који раде за државу, полицију, али и чланови криминалних група који су уточиште пронашли у Србији.

Казне затвора

Иначе, Кривични законик Србије прописао је казне затвора за оне који се лажно представљају као службена лица. Како стоји у Закону, онај ко у намери да себи или другом прибави какву корист или да другом нанесе какву штету, лажно представља као службено или војно лице или неовлашћено носи какве знаке службеног или војног лица, казниће се новчаном казном или затвором до три године.