Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАНИМАЊЕ - ПЛАЋЕНИ УБИЦА: Кланови често ангажују људе из околних земаља, извршиоцима НОВАЦ НИЈЕ ЈЕДИНИ МОТИВ

21.09.2020. 08:11
Пише:
Србија Данас/Блиц

Свој посао обављају "без грешке"

Сурове ликвидације чланова подземља од стране плаћеника све су чешће на подручју Балкана. Некада су сукобе противничких криминалних група решавали убиствима управо њихова чланови, међутим у последње време чини се да се све више ангажују плаћеници за "убиства без грешке".

ИСТРАГА БРУТАЛНОГ ПРЕБИЈАЊА У НОВОМ САДУ: Ребић није задовољан, неко из полиције мора да одговара

ИСТРАГА БРУТАЛНОГ ПРЕБИЈАЊА У НОВОМ САДУ: Ребић није задовољан, неко из полиције мора да одговара

УБИЈЕНИ ШКАЉАРЦИ ВЕРОВАЊЕ "КРТИЦИ" ПЛАТИЛИ ЖИВОТОМ: Нови детаљи истраге ликвидирања црногорских криминалаца

УБИЈЕНИ ШКАЉАРЦИ ВЕРОВАЊЕ "КРТИЦИ" ПЛАТИЛИ ЖИВОТОМ: Нови детаљи истраге ликвидирања црногорских криминалаца

КОЛУМБИЈАНКА НЕ МОЖЕ ДА ПРЕБОЛИ СТРАХИЊУ: Соња објавила како су се држали за руке пре стравичне експлозије (ФОТО)

КОЛУМБИЈАНКА НЕ МОЖЕ ДА ПРЕБОЛИ СТРАХИЊУ: Соња објавила како су се држали за руке пре стравичне експлозије (ФОТО)

Последња у низу егзекуција догодила се 13. септембра, када је у експлозији џипа страдао Страхиња Стојановић (30), а претпоставља се да је управо за постављање бомбе ангажован плаћени убица из Босне и Херцеговине. Плаћенике из ове суседне државе припадници српских и црногорских кланова често користе за "прљаве послове" и убиства која желе да буду извршена.

- Професионалне убице прикривају свој идентитет, мењају име, односно користе лажна имена, вешто се прерушавају и приликом контакта користе шифроване поруке. Ови злочини су тешки за откривање јер професионалне убице имају јаку логистику и помоћ у прикривању предмета кривичног дела и уништавању трагова - објаснио је раније криминолог Велимир Ракочевић.

"Цена" за коју плаћене убице пристају да притисну обарач јесу углавном велике своте новца, дрога, скупоцени аутомобили, али и отписивање дугова. Плаћеници су специфични по томе што свако убиство веома добро организују, планирајући сваки детаљ, а свака криминална активност одвија се под највећим степеном тајности.

Убиства која су највероватније почили плаћеници

Браћа Саша и убијени Југослав Цветановић, познати су српској јавности као младићи који су били "штићени" од стране Бранислава Шарановића, а заправо су завршавали његове прљаве послове.

Саша Цветановић, означен је као један од плаћеника, а осуђен је на 35 година затвора, као директни извршилац убиства Николе Бојовића, брата Луке Бојовића.

Његов брат, Југослав, убијен је неколико месеци након што је Саша ухапшен, у хаустору једне дрогерије у Врању 2017. године.

eksplozija na Novom Beogradu
експлозија на Новом Београду / Извор: Србија Данас

Плаћеници на адвоката

Познати београдски адвокат Драгослав Миша Огњановић убијен је на Новом Београду у сачекуши испред зграде у којој је живео, док је био у друштву свог сина. Маскиран убица са помагачем пуцао је на њега и ранио његовог сина.

Његова веза са криминалним клановима огледа се у томе што је многе криминалце заступао, а био је близак пријатељ са Луком Бојовић и његовом породицом. Како се писало након убиства, њега је највероватније ликвидирао плаћени убица из иностранства.

Четири убиства у три државе

Подгоричанин Маријан Вујачић (34), који се сумњичи за четири убиства у три државе, ангажован је за прву ликвидацију након што је изгубио велики новац на коцки. Управо због тих "пословних" конекција, инспектори су дошли до трагова који разоткривају Вујачићеву улогу у убиствима - српских држављана Југослава Цветановића и Горана Тасића и црногорских држављана Мила Илића и Веселина Калезића.

Вујачић је ухапшен 12. јуна у Новом Саду због сумње да је 2017. године у Врању са више од 30 хитаца из ватреног оружја убио Југослава Цветановића. Ово убиство води се као одмазда Луке Бојовића јер је Цветановићев брат Саша у затвору због убиства Николе Бојовића у Београду.

Осим за ликвидацију Цветановића у Врању, Вујачићу су на терет стављена убиства Веселина Калезића у Подгорици, Мила Илића такође у Подгорици и Горана Тасића у Амстердаму. Убрзо након хапшења, српска полиција саопштила је да Вујачића терете за још три убиства.

Dedović i Stamatović
Дедовић и Стаматовић

Добро испланирана ликвидација

Покојног вођу Партизанове навијачке групе "Алкатраз", Љубомира Кићу Марковића, према свим подацима, највероватније је ликвидирао управо плаћени убица. Како је раније рекао криминолог Добривоје Радовановића, судећи по снимку злочина, егзекуцију је извршио професионални убица.

Након што је ликвидирао Марковића његов убица утрчао је у црни BMW X5 шабачких регистрација, у којем га је по свему судећи сачекао саучесник, и спустио се Улицом Грчића Миленка ка Устаничкој, где му се изгубио траг.

Једно име за четири жртве

Многи од припадника кавачког и шкаљарског клана убијени су управо од стране плаћеника, кога су ангажовале супарничке екипе.

Подгоричанин Саво Л. (37) тренутно је главно име истраге два злочина која су ове године извршена у Грчкој, а у којима су убијени најзначајнији припадници и сарадници шкаљарског клана.

Саво Л, који је такође означен као сарадник шкаљарског клана, сада се помиње као могући типер у оба злочина, односно особа која је плаћенике супарничког кавачког клана довела до четворице жртава најпре у Атини, а затим на Крфу. Ради се о убиствима Игора Дедовића и Стевана Стаматовића у Атини, али и о убиству Алана Кожара и Дамира Хаџића на Крфу.

Čaba Der
Чаба Дер / Извор: Фото: Инстаграм

"Насмејани убица"

Плаћени убица, Чаба Дер (39), у јануару 2019. године, убио је Немању Марковића, на Бановом Брду док је убијени паковао дечија колица у гепек испред зграде у којој је живео. Дер је Марковићу пришао, погледао га у очи и осмехнуо се, а затим га изрешетао. После злочина одвезао се у "пунту" у коме га је довезао саучесник, Суботичанин Ален Циглер, који је неколико дана након злочина ухапшен.

Чаба Дер, познатији као "насмејани убица", који има мађарско и српско држављанство, ухапшен је прошле године у Прагу након низа бруталних убистава које је, како се сумња, извршио, у Холандији, Србији и Мађарској.

Дер је иначе, признао убиство Марковића, а рекао је да "није имао другог избора него да изврши атентат".