Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАШТО ЈЕ ЗВИЦЕР ВРБОВАО УБИЦЕ ИЗ КРАЉЕВА? Разоткривено све - откључана Скај апликација открила сва злодела

24.04.2023. 10:58
Пише:
Србија Данас/Блиц
kavčani
кавчани / Извор: Фото: Управа полиције ЦГ

Ухапшени слове за блиске најозлоглашенијим клановима, чији су припадници и вође махом већ ухапшени.

- Већи број процесуираних лица уско је сарађивало са групом око Вељка Беливука и Марка Миљковића, као и "врачарцима", открио јеНемања Ђуран, начелник службе за сузбијање криминала. У полицијској акцији која се одиграла 18. априла приведено је више од 70 особа, акције су се планирале у строгој тајности, а ухапшени су разоткривени и захваљујући откључаној Скај преписци.

Подсетимо, велике полицијске акције су се одиграле у уторак у Београду, Краљеву и Крушевцу, када је претресано више од 80 локација и заплењена је већа количина оружја, новца и наркотика. Ухапшени слове за блиске најозлоглашенијим клановима, чији су припадници и вође махом већ ухапшени.

ВРБОВАЛИ УБИЦЕ ЗА ПОТРЕБЕ КАВЧАНА: Ко су ухапшени у јучерашњој акцији МУП и БИА, један од њих био осумњичен за убиство навијача Рада

ВРБОВАЛИ УБИЦЕ ЗА ПОТРЕБЕ КАВЧАНА: Ко су ухапшени у јучерашњој акцији МУП и БИА, један од њих био осумњичен за убиство навијача Рада

ЛУКСУЗНИ АУТОМОБИЛИ, ПОЛУГЕ ЗЛАТА, СЕФОВИ ПУНИ ПАРА... Полиција запленила право богатство похапшеним кавчанима - испливали детаљи (ВИДЕО)

ЛУКСУЗНИ АУТОМОБИЛИ, ПОЛУГЕ ЗЛАТА, СЕФОВИ ПУНИ ПАРА... Полиција запленила право богатство похапшеним кавчанима - испливали детаљи (ВИДЕО)

ОПСАДНО СТАЊЕ У СРПСКОМ ГРАДУ! 600 полицајаца у акцији - похапшени чланови познатих крими група, а тек да видите шта је све заплењено... (ВИДЕО)

ОПСАДНО СТАЊЕ У СРПСКОМ ГРАДУ! 600 полицајаца у акцији - похапшени чланови познатих крими група, а тек да видите шта је све заплењено... (ВИДЕО)

- У заједничкој акцији Тужилаштва за организовани криминал, Вишег јавног тужилаштва, Европола, БИА, Управе криминалистичке полиције, Жандармерије, САЈ-а, Полицијске бригаде, предузимане су мере и радње на територији Београда, Краљева и Крушевца и ухапшене су особе осумњичене за кривична дела - удруживање ради вршења кривичних дела, неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, тешко убиство у покушају, изазивање опште опасности и тешка крађа - објаснио је Немања Ђуран, начелник службе за сузбијање криминала.

Nemanja Đuran
Немања Ђуран / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Novo јутро

Како је рекао саговорник, приведено је 70 особа, а већи број је процеусиран и по налогу тужилаштва одређено им је задржавање.

Откључана Скај преписка

Скај су користила најистакнутија имена из подземља, чланови криминалних група су преко шифроване апликације слали слике мучења и убијања жртава, и договарали су се о следећим криминалним активностима.

- Полицијска сарадња са Европолом се заснива у анализи садржаја криптованих телефона, акција је планирана и припремана у дужем временском периоду, с обзиром на обим и број лица која су обухваћена акцијом - рекао је Ђуран.

Шифровану апликацију су користили и Вељко Беливук и припадници његове групе, а узнемирујуће фотографије и поруке са Скаја које су размењивали су освануле у медијима након њиховог хапшења. У питању су посебни уређаји, а дистрибутери Скаја су постојали и у Србији, међу којима је и Срђан Лалић, окривљени сарадник у случају против клана Беливук.

Srđan Lalić
Срђан Лалић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Он је до детаља открио на који начин је продавао Скај телефон и како је њихова комуникација текла. Мислили су да су потпуно заштићени, те су отворено причали о свим злоделима која су чинили.

Ухапшени сарађивали са Беливуком и са Џонијем са Врачара

Исто тако, Скај су имали и ухапшени у најновијој полицијској акцији.

У питању су блиски кавачком клану, који је развио своју групу у Србији, а рат између супарничких кланова шкаљарског и кавачког је однео на десетине живота. Најпознатији огранак кавачког клана је управо група окупљена око Вељка Беливука и Марка Миљковића, чији су припадници ухапшени 4. фебруара 2021. године, а суди им се за најтежа кривична дела, међу којима је и седам монструозних убистава.

- Већи број процесуираних лица уско је сарађивало са групом око Вељка Беливука и Марка Миљковића, као и "врачарцима" - открио је начелник за сузбијање криминала Ђуран.

Врачарци су ухапшени прошле године у великој полицијској акцији у новембру, када је ухапшено 16 припадника групе. Никола Џони Вушовић, вођа врачараца је у бекству. Његова група се терети за три убиства, као и пет покушаја убистава. Врачарци, као и клан Беливук слове за огранке кавачког клана, који делују у Србији.

Њихов "главни" шеф је Радоје Звицер, чија је локација већ годинама уназад непозната.

Врбовали младиће из Краљева за плаћена убиства

Оно што је посебно убрало пажњу јавности јесте да су плаћене убице најчешће родом из Краљева - град који се нашао на мети вођа кланова, који су врбовали младиће у сврху плаћених убистава.

- У протеклих неколико година извршено је пет убистава где су осумњичени за ова кривична дела из Краљева. Анализом се дошло до података да се они врбују тако што им се позајмљује већа количина новца и наркотика коју не могу да врате и као отплату дуга извршавају најтежа кривична дела - објашњава Немања Ђуран.

Пример таквих убистава су ликвидације Александра Шарца, Луке Жижића, Ранка Радошевића Ескобара. Извршитељи су младићи који су родом из Краљева. Наручиоци ликвидација су искоришћавали ситуацију младића - дугове које су имали, како би их "уцењивали" и користили за њихова злодела.

 

}