Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАУВЕК МИСТЕРИЈА! Чудне околности нестанка и трагичан крај младића који је ујединио регион: Матеј је тајну однео у гроб

30.12.2022. 08:30
Пише:
Србија Данас/ А. Ј.
Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: Фб printscreen/Matej Периш/Србија Danas/ATP/YT/MUP РХ - МУП

Као бомба одјекнула је вест - нестао младић из Сплита у Београду. На себи је имао црну мајицу, фармерке и црне патике са белим ђоном. Има карактеристичан размак између предњих зуба. Последњи пут је виђен 31.12. око 2:30 у клубу Готик.

Матеј Периш је нестао у Београду где је дошао с друштвом како би прославили Нову годину. Матеј је изашао из једног престоничког клуба и трчећи прешао Карађорђеву улицу, затим Травничку и дошао до Саве променаде где се приближио реци Сави. Његови пријатељи са којима је тог 30. децембра дошао у Београд како би прославили новогодишње празнике пријавили су сутрадан његов нестанак.

Потрага за несталим младићем ујединила је регион. МУП Србије, као и њихове колеге из Хрватске заједно су покушавали да разреше случај, а у све су се укључили и грађани који су чак правили и групе на друштвеним мрежама како би га нашли.

Потрага није дала резултат, а тело момка који би 28. јула напунио 28. година, пронађено је након 139 дана - тачније, 18. маја на Ади Хуји.

"РЕКЛИ СУ ДА СЕ ТЕЛО РАСПАДА" Маја у сузама - Знам ШТА СЕ ДЕСИЛО мојој сестри! Она Периша није знала, али...

"РЕКЛИ СУ ДА СЕ ТЕЛО РАСПАДА" Маја у сузама - Знам ШТА СЕ ДЕСИЛО мојој сестри! Она Периша није знала, али...

"ТО МЕ ДРЖИ НА ПУТУ..." Огласио се отац Матеја Периша: Ненад упутио СНАЖНУ ПОРУКУ четири месеца након сахране сина

"ТО МЕ ДРЖИ НА ПУТУ..." Огласио се отац Матеја Периша: Ненад упутио СНАЖНУ ПОРУКУ четири месеца након сахране сина

"СРЦЕ МИ ЈЕ ПУКЛО КАО СТЕНА" Матеј би данас напунио 28 година, Ненад Периш му посветио претужне sthove

"СРЦЕ МИ ЈЕ ПУКЛО КАО СТЕНА" Матеј би данас напунио 28 година, Ненад Периш му посветио претужне sthove

На проналаску Матеја Периша били су ангажовани припадници Полицијске управе за град Београд, Ронилачке јединице Жандармерије, Управе криминалистичке полиције, Полицијске испоставе за безбедност на рекама, као и све полицијске станице на територији града Београда.

На снимцима камера за видео-надзор који су се појавили током потраге за покојним Матејем Перишем, видело се како он, само у мајици са кратким рукавима, трчи београдским улицама, али и тренутак када силази низ степенице које воде до Саве

Иако је било разних теорија, да је несрећни младић од некога бежао, до тога да је трчао да се састане са неким, све те тврдње су развејали резултати обдукције. Ово су мистерије целог случаја:

Прва мистерија у целом случају, можда и највећа и дан данас, јесте због чега је Матеј кобне вечери, у ноћи између 30. и 31. децембра 2021. године, напустио клуб "Готик" у Бетон хали. Према речима његових пријатеља, они су те ноћи најпре били у ресторану, на вечери, па су дошли на свирку. У једном моменту друштво је схватило да Матеја већ неко време нема, а на излазу из клуба - да је његова јакна остала у гардероби.

Матејеви пријатељи су саслушани у полицији, али, њихови искази нису успели да одговоре на ово питање. Мада, изгледа да је одговор на ово стигао са резултатима обдукције. Управо овде наилазимо на други заплет - Сплићани који су кобне ноћи били са Перишем у Београду ниједном се нису оглашавали за медије, ни у Србији, ни у Хрватској. Једино што су урадили јавно, био је видео снимак објављен на Јутјубу 1. јануара. Видео је настао на обали Саве, снимљен је улаз у локал, као и у локолне локале и шеталиште. Својом камером Матејев друг "ухватио је" оближње камере, истичући да се нада да постоји неки од снимака који би могли помоћи у потрази.

- Није он мали. Није њега могао један човек некако спремити у џеп и негде га однети. Или евентуално да никад није изашао из клуба и да су га ови посрпемили у неки подрум. Може се сазнати ко ради у клубу  - поручује Матејев пријатељ у снимку.

Трећа мистерија јесте телефон Матеја Периша. Наиме, последњи пут, сигнал његовог мобилног лоциран је у близини Великог ратног острва, на ушћу Саве у Дунав. Више о томе прочитајте ОВДЕ

Мистерија видео снимака је четврта енигма.  Након што је напустио "Готик", Матеј је снимљен први пут у близини клуба у 1:43 иза поноћи. Након тога, минут касније снимљен је како трчи Карађорђевом улицом. 

У 1:46 Периш покушава да заустави такси, међутим возач га не прима у аутомобил јер је имао заказану вожњу. Чини се да је Сплићанин, који већину времена трчи, свестан и у прибраном стању. 

Након тога, Матеј на кружном току скреће у Травничку улицу, којом иде све до угла са улицом Браће Крсмановић где је на снимку уочен у 1:48. Следећа локација где је снимљен јесте ресторан Саванова на шеталишту поред Саве, где је камера забележила његово кретања у 1:51.

Матеј прилази ресторану ходајућим кораком, а онда почиње да трчи. Спушта се низ степенице ка реци Сави, одакле му се губи сваки траг.

Лоцирањем Матејевог телефона преко базних станица индикативно је било кретање једног објекта у реци Сави. Време и траса кретања објекта у реци се поклапа са кретањем Матејевог телефона. Снимак је настао у 2:03 иза поноћи.

Последњи кадар где се наводно види Матеј на камери јесте у 2:05 часова. Објекат уочен како се креће у реци Сави забележен је у води, тачно на месту где је Матеј први пут снимљен након изласка из Готика у 1:43.

Време и место где је последњи пут снимљен, поклапају се са сигналом његовог телефона.

Реконструисано је свих 22 минута од изласка Периша у близини клуба, до његовог појављивања у реци Сави. Међутим, недостаје најбитнији део слагалице и снимак који би могао да разреши мистерију зашто је Сплићанин напустио клуб и све време трчао до ресторана Саванова, а то је тренутак када младић напушта клуб, излази на врата и креће да трчи.

Пета мистерија јесте девојка са којом је Матеј последњи пут комуницирао. Откривено је да је у питању Сплићанка Маја Сопта. Након што се у медијима подигла бура и када су сви почели да се питају да ли она има везе са Перишевим нестанком, Сопта је у емисији за ТВ Прву изнела је низ детаља о њеном последњем контакту са Перишем, као и да је имала пропуштен позив од њега у 22.29 часова.

- 30. децембра мене пријатељица Теодора зове да идемо у ресторан, таман пред улазак у ресторан мени звони телефон, који је био на задњем седишту аута. Међутим ја се тада паркирам, још ћу слупати ауто, снег, лед, нисам навикла на такве услове ја која сам са медитеранског подручја, рекла сам да ћу видети када уђемо у ресторан - испричала је тада Маја Сопта и још више подигла буру у јавности. Иако је прошла полиграфско испитивање у полицији, њена изјава за медије је била пуна контрадикторности. Најважнија: те ноћи у Београду није било ни снега ни леда.

Можда највећа мистерија целог случаја јесте последњи снимак на којем је Матеј. Према снимцима који су настали у 2.51 сат може се видети како се младићу губи траг близу воде. Ово је последњи снимак на коме се види Матеј жив.

Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: ТикТокПринтсцреен/андреаперис_

Шта се заиста десило те вечери је питање на које никада нећемо имати одговор.

Више јавно тужилаштво у Београду крајем јуна огласило се саопштењем поводом токсиколошких анализа које су откриле шта је све Матеј Периш конзумирао критичне вечери.

- Тело је затечено у фази одмаклих постморталних промена. Околности које су претходиле нестанку Матеја Периша, изјава лица која су пре нестанка била у његовом друштву, уз извршене провере и обдукциони налаз не указују да је његова смрт повезана са било којим видом насиља. Наиме, обдукцијом коју је по налогу Вишег јавног тужилштва у Београду обавио Институт за судску медицину констатовано је да на телу Матеја Периша нема повреда костију главе, врата, трупа ни удова - саопштило је Више јавно тужилаштво. Смрт је, каже налаз, наступила утапањем.

Резултати токсиколошких анализа су показали присуство токсичних концентрација амфетамина у крви и органима уз присуство етил алкохола.

- У узорку косе је идентификован кокаин и бензоилекгонин у траговима. Комисијско вештачење обавила су три вештака лекара специјалиста судске медицине - наводи се између осталог у саопштењу.

Његова девојка је након резултата токсикологије рекла медијима у Београду:

Глупо ће можда звучати, али ако и јесте био дрогиран, њему је то неко сипао у пиће, он то није сам узео.

- Жао ми је што камере нису радиле, а Матеј је тајну однео у гроб. Не знам шта се догодило у "Готику", не знам због чега је узео наркотике, зашто је изашао и трчао. Мислим да је био несрећан случај. Он је био спортиста... Верујем тужилаштву и свима вам хвала - рекао је Ненад Периш.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.