Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗЛАТО У АЈВАРУ, ПАРЕ У ТЕРМОСУ! Небо је граница за довитљивост, робу крију на најчуднијим местима! (ФОТО)

22.10.2019. 10:27
Пише:
Србија Danas/BBC/Lazara Маринковић
Granica
Граница / Извор: Профимедиа/илустрација

Апсолутни победници покушаја шверца цигарета су људи који су их скривали - у торти.

Ако у термосу имате 30.000 евра, килограм и по златног накита у теглама ајвара или "путујућу трафику" у дуплом дну гепека - не облива вас зној пред цариницима без разлога.

ЈЕЗИВА СУДБИНА: Мајка чији је син силовао полусестру, па се обесио, такође била ЖРТВА?

ЈЕЗИВА СУДБИНА: Мајка чији је син силовао полусестру, па се обесио, такође била ЖРТВА?

Потресни детаљи смрти малог Стефана (1): Лекари саопштили најгоре, трудна мајка почела да чупа косу са главе

Потресни детаљи смрти малог Стефана (1): Лекари саопштили најгоре, трудна мајка почела да чупа косу са главе

ПОНОВО ПУЦЊАВА У НОВОМ САДУ: Мушкарац (36) упуцан у ногу!

ПОНОВО ПУЦЊАВА У НОВОМ САДУ: Мушкарац (36) упуцан у ногу!

Небо је граница када је довитљивост у скривању робе у питању.

Тако за BBC кажу из Управе царина, извршног органа Министарства финансија и трговине, чији се запослени свакодневно сусрећу како са екстремним, тако и са најочигледнијим покушајима кријумчарења цигарета, новца, технике, накита, скупе одеће - али и оружја, експлозива и наркотика.

Најосновније што грађани треба да знају када улазе у Србију, по речима помоћника директора Управе царина Радета Кнежевића, јесте да имају право да без плаћања пореза и царине унесу робу у вредности до 100 еура - уколико је за потребе домаћинства.

- Доста грађана јесте едуковано и знају да дозвољавамо све када су у питању домаћинства, али онда они сами одлучују шта је то. На пример, када је у питању фирмирана гардероба у већој количини, па мисле да не треба да се пријави јер је у питању 'потреба домаћинства' и слично" - каже Кнежевић.

Апсолутни победници покушаја шверца цигарета су људи који су их скривали - у торти. Колико уопште паклица цигарета може да стане у лажну торту и како се то исплати?

torta
торта / Извор: Фото: Управа царина

Један знатно екстремнији покушај кријумчарења које је Царина спречила на Келебији био је товар цигарета и дувана у резервоару за гориво аутомобила "Опел Астра".

Кријумчари цигарета и дувана се неретко служе триком фарбања цеви силиконом, фарбом и другим материјама јаког мириса како би заварали њух царинског пса, међутим ни то није спречило царинике да открију више од 4.000 паклица цигарета у вентилацији једног аутобуса.

Дупло дно, скривене преграде, испод хаубе и инструмент-табле, у фаровима, испод седишта и тапацирунга - не постоји место у аутомобилима и другим возилима где се шверцоване цигарете и дуван готово свакодневно не откривају.

Девизе у термосу и ципелама

Када желе да пренесу количину новца у износу већем од 10.000 евра који су стекли бавећи се не баш законитим активностима или када у најмању руку истом не могу да докажу порекло, путници посежу за разним методама скривања. Неке од њих се заправо тешко могу назвати тако.

cipele
ципеле / Извор: Фото: Управа царина

Ко би посумњао да у чарапи носите 25 хиљада евра? Или да у непријављене девизе скривате у ручном фрижидеру? Можда… цариник?

Неки путници се вероватно воде идејом да је најбоље место за скривање оно које је најбаналније, па је тако један возач камиона у термос за кафу спаковао 30 хиљада евра, а један путник почетком јула "сакрио је" у ципелама 82.000 евра.

Више од 70.000 непријављених евра пронађено је у џеповима јакне једног страног држављанина на прелазу Батровци. Овом путнику и његовој сапутници враћено је по 10.000 евра - што је износ који није обавезно пријављивати, а остатак је, као и у другим оваквим случајевима, задржан до окончања прекршајног поступка током којег ће они имати прилику да докажу порекло новца.

Једна породица француских држављана је у истом периоду у пртљагу крила чак 400.000 непријављених евра.

Ипак, када је цариницима било потребно седам сати да изброје 3.150.000 евра скривених испод тапацирунга једног аутомобила на Градини 2004. године, тај случај је постао један од најекстремнијих забележених покушаја кријумчарења девиза.

Злато у тетрапаку и теглама ајвара

Килограм и по златног накита у теглама ајвара - то је зимница о којој сви сањају. Пре неколико година ова "златна зимница" откривена је на граничном прелазу Градина, али се исто тако неретко дешава да злато у разним облицима цариници открију и у другим готовим јелима.

sokovi
сокови / Извор: Фото: Управа царина

Онај ко је мислио да може да сакрије злато у тетрапаку млека и сокова се такође грдно преварио.

Нису ретки ни случајеви да путници преко границе преносе на себи или у личном пртљагу веће количине накита за које кажу да нису знали да треба да га пријаве.

Међутим, када неко на себи носи скоро килограм злата, цариници сасвим сигурно неће поверовати да је лични накит у питању.

Није екстази него таблете за потенцију
У робу чији је промет у потпуности забрањен спадају наркотици.

Дрога, а нарочито она јаког мириса, често се проналази запакована тако да јој се замаскира мирис - лепком, индигом, алевом паприком.

tablete
таблете / Извор: Фото: Управа царина

Цариници су навикли да налазе пакете дроге у фаровима, испод контролне табле и скривеним преградама аутомобила, али је случај кријумчарења више од 8 килограма хероина у фелнама чак и њих изненадио.

Таблете екстазија скривене у патици су поприлични клише, али је зато објашњење једног путника да је патике преносио „за друга" пало у воду када су у његовом сендвичу открили још пет таблета.

Убедљиво најочигледнија места за играње руског рулета у скривању наркотика са цариницима и њиховим колегама из полиције су доњи веш, џепови, чарапе, патике пртљаг - али се услед веће фрекфентности путника током лета сасвим извесно дешава и да многи прођу непримећено.

Чак и када су у питању мање очигледна места која би тешко било коме пала на памет, цариници су успевали да пронађу дрогу као што је то било у случају акумулатора у којем је било сакривено преко 2 килограма хероина.

Инвалидска колица као параван

Invaliditet
Инвалидитет / Извор: Профимедиа/илустрација

Поседовање и преношење дроге нит' је паметна идеја, нит' је у складу са законом, али по њеној ивици неретко ходају и многи који желе да ухвате кривину и избегну плаћање царине и пореза за предмете који су и те како подложни царињењу.

Тако ће остати запамћен случај жене у инвалидским колицима која је крајем јуна одједном "проходала" након што је у њеном пртљагу откривена непријављена нова, фирмирана гардероба у вредности од преко 3.000 евра.

Није ретко да се међу пријављеном робом скрива и кријумчарена, па је тако у једном шлеперу на Градини недавно откривено око две тоне одеће звучних брендова као што су Армани, Тони Хилфигер, Фенди, Долче и Габана и других - а све у вредности од преко 28.000 евра.

На истом прелазу у истом периоду у комбију је откривено скоро 900 копија Адидас дресова у вредности од пола милиона динара. Возач је претходно изјавио да нема шта да пријави, али „срећа" није била на његовој страни.

Уређаји за производњу биткоина у приколици

Један покушај да се увезе 55 уређаја за производњу ове криптовалуте биткоин је спречен средином јуна на прелазу Бачки Брег.

ma
ма / Извор: Фото: Управа царина

Испод греда, летви и другог грађевинског материјала у једној приколици - које је власник уредно пријавио, цариници су открили и непријављене машине за "рударење" овог виртуелног новца у процењеној вредности од око 10.000 евра.

Уколико неко има дилему шта сме, а шта не сме да преноси преко границе, шта треба, а шта не мора да пријави, све информације може пронаћи у електронском водичу за путнике Управе царина.

"Да спасимо нашег Мому!" После страшне несреће у Чикагу МОМЧИЛО ЈЕ ОСТАО У КОМИ, а породица моли за помоћ! (ФОТО)

"Да спасимо нашег Мому!" После страшне несреће у Чикагу МОМЧИЛО ЈЕ ОСТАО У КОМИ, а породица моли за помоћ! (ФОТО)

Ово је Марко који је страдао у Чикагу: ЊЕГА И КОЛУМБИЈКУ ПИЈАНИ МЕКСИКАНАЦ ОДВЕО У СМРТ! (ФОТО)

Ово је Марко који је страдао у Чикагу: ЊЕГА И КОЛУМБИЈКУ ПИЈАНИ МЕКСИКАНАЦ ОДВЕО У СМРТ! (ФОТО)

Ово је Мексиканац који је у језивој несрећи у Чикагу УБИО СРПСКОГ МЛАДИЋА! (ФОТО)

Ово је Мексиканац који је у језивој несрећи у Чикагу УБИО СРПСКОГ МЛАДИЋА! (ФОТО)

СРБИЈА ДАНАС САЗНАЈЕ: Српски младићи страдали у ЈЕЗИВОЈ НЕСРЕЋИ У ЧИКАГУ!

СРБИЈА ДАНАС САЗНАЈЕ: Српски младићи страдали у ЈЕЗИВОЈ НЕСРЕЋИ У ЧИКАГУ!

ОТКРИВЕН УЗРОК ИЗНЕНАДНЕ СМРТИ МАЛОГ СТЕФАНА (1) ИЗ СОНТЕ: Дечак почео да се гуши, па преминуо мајци на рукама

ОТКРИВЕН УЗРОК ИЗНЕНАДНЕ СМРТИ МАЛОГ СТЕФАНА (1) ИЗ СОНТЕ: Дечак почео да се гуши, па преминуо мајци на рукама

БОНУС ВИДЕО:

НИЈЕ БАШ КАО У "МЕСТУ ЗЛОЧИНА": Форензичари - посао као на филму или ипак не? (ВИДЕО)