Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗОРАН НА ДАН ПРЕСУДЕ ИМАО "ЛАЖНО ЛИЦЕ": Његова реакција на 40 година робије је све оставила у ШОКУ

24.07.2022. 07:35
Пише:
Србија Данас/Курир
Zoran Marjanović i Jelena Marjanović
Зоран Марјановић и Јелена Марјановић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић/Фацебоок/Р.И.П Јелена Крсмановић Marjanović/Shutterstock/

Зоран Марјановић је након хапшења прво спроведен у полицијску станицу 29. новембар.

Зоран Марјановић, који је прекјуче осуђен на 40 година затвора и спроведен у притвор, због тога што је, како је Виши суд у Београду утврдио, 2. априла 2016. на насипу Црвенка код Борче убио супругу Јелену Марјановић (33), певачицу "Гранда" непосредно пре, за време, али и после изрицања пресуде, према оцени психолога, имао је лажно лице!

ДОК СУ ТРАЖИЛИ ЈЕЛЕНУ, МАРЈАНОВИЋИ ПРАЛИ ВЕШ! Овако је изгледао моменат када је породица сазнала да је певачица ПРОНАЂЕНА МРТВА (ФОТО/ВИДЕО)

ДОК СУ ТРАЖИЛИ ЈЕЛЕНУ, МАРЈАНОВИЋИ ПРАЛИ ВЕШ! Овако је изгледао моменат када је породица сазнала да је певачица ПРОНАЂЕНА МРТВА (ФОТО/ВИДЕО)

ЗОРАН МАРЈАНОВИЋ СЕ ИЗВУКАО? Стручњак открио: Могао је да добије доживотну

ЗОРАН МАРЈАНОВИЋ СЕ ИЗВУКАО? Стручњак открио: Могао је да добије доживотну

УДЕС У НОВОМ ПАЗАРУ: Погинула девојка (22)

УДЕС У НОВОМ ПАЗАРУ: Погинула девојка (22)

Стручњаци објашњавају да се осуђени удовац понашао атипично за особу која је сазнала да ће малтене до краја живота провести иза решетака, као и да он све време покушава да у јавности креира лажну слику о себи, желећи да изазвове сажаљење и утисак да је он заправо тај који је оштећен.

Без претераних емоција

Тако Милан Костић, судски вештак и форензички психолог, каже да је понашање Марјановића у петак, када је донесена пресуда, било помало променљиво, али да је успешно владао ситуацијом.

- Ово што смо до сада видели, као и у петак, није право лице Зорана Марјановића. То не може бити лице које се осуђује на 40 година затвора. Једноставно, није природно. Он је покушао да се издигне изнад целокупне ситуације - објашњава Костић:

- У петак смо видели његову фарсу, коју вешто истиче и одбрамбени механизам који годинама користи.

Костић каже и "да је Зоран послао свима јасну поруку да је несаломив, јер се добро држао, као и обично".

- Његово лице је у петак, али и генерално од самог почетка, било без претераних емоција и гримаса јер је то његов вид самоконтроле. Он тежи да себе прикаже као жртву, као неког паћеника, како би се људи на тај начин поистоветили и сажалили, па зато и имамо подељену јавност да ли је он убица или не - објашњава нам психолог.

Навео је и да је осуђени више водио рачуна о свом карактеру и личности, а не о томе како ће се представити на суду.

- Својим понашењем је дао утисак смирене особе, која је невина, којој је причињена штета и како ни он сам не зна како да се избави. С друге стране, то је човек са апсолутном самоконтролом - каже он:

- Има потребу да се прикаже у том правцу и успева, али мимиком некада жели и да пошаље поруку да он заправо припада неком небеском свету. Шаље ту неку поруку да он надвисује, и да његовом нарцизму нема краја - додаје психолог. 

Учио је како се постаје смирен

Са Костићевим мишљењем слаже се и криминолог и психолог Добривоје Радовановић, који је додао да је Марјановић највероватније користио и седативе.

- Неминовно је да је користио лекове за смирење, јер нико не би могао да савлада емоције приликом оваквог догађаја. Неизбежана је било каква реакција, али он то вероватно користи током свих јавних наступа како би одао утисак смирености - појашњава Радовановић и додаје да је удовац од себе направио овакву особу искључиво вежбањем.

- Учио је како се постаје смирен човек. Има карактер особе без емоција - закључио је.

Несвакидашње понашање

Није ни зуцнуо, нити показао емоције

Марјановић је, подсетимо, 22. јула пре него што је дошао на изрицање пресуде седео са сином Урошем, братом Милошем, партнерком Зорицом и адвокатима у кафићу код Палате правде.

То је заправо, његов ритуал пред свако суђење, али оно што је тог дана била другачије јесте да је Зоранова породица кренула с њим у судницу.

- Зоран се није сломио ни кад је чуо да је крив и да се осуђује на 40 година. Иако су његови најближи гласно негододавли и викали да је пресуда срамота, да је то неправда, он није ни реч рекао, нити му се на лицу видело да је бесан, тужан или шокиран. Гримасу је направио тек када му је судија уручила папир за привођење, схвативши да неће одмах ићи у притвор. Збуњен је изашао из суднице, а за једну руку га је држи брат, за другу син - препричава наш извор атмосферу са изрицања пресуде.

Пошто је сазнао шта га чека, Зоран је дошао својој кући у Борчи, где је окупљеним новинарима, равним тоном, на питање: "Зоране, ко је убица?", рекао: "Како ја да знам ко је убио Јелену? Бесан сам, кад бих знао ко ју је убио, лично бих му пресудио. Немам појма шта ће сада бити, ово је циркус". Док је улазио у кућу слегнуо је раменима и одмахнуо рукама.

- Када га је полиција потом изводила из куће са лисицама на рукама, на лицу му се видео очај, а пошто су му син, брат и девојка викали: "Издржи", он је малтене смиривао и добацио им да се они држе - препричава саговорник.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

У полицијској станици плакао

Људи, шта се ово дешава, наместили су ми!

Зоран Марјановић је након хапшења прво спроведен у полицијску станицу 29. новембар, а како сазнајемо, док је чекао да га марицом спроведу у Централни затвор, он је плакао и викао: "Људи, шта се ово дешава? Ово су ми наместили!".

Међутим, по доласку у ЦЗ, како се сазнаје, поново је био смирен. Мирно је испоштовао све процедуре, прегледао га је лекар, скинули су му пертле и каиш, прегледали личне ствари. Добио је оброк, јео је и заспао.

- Ноћ је провео у ћелији за изолацију са цимерим, због епидемиолошких мера које су на снази у ЦЗ. Седам дана ће бити у тој ћелији и неће моћи да га посећују чланови породице, а по истеку карантина биће смештен у регуларну ћелију. Он није правио никакве проблеме - каже наш извор.

Ко ће сада бити старатељ детету?

Ћерка Јелене и Зорана Марјановића, мала Јана, јуче је према незваничним информацијама оца дочекала у кући, а била је ту и када га је полиција одвела. О њеној судбини, после пресуде, требало би да одлучи Центар за социјални рад.

Зоран има старатељство над њом, али како је спроведен у притвор питање је коме ће бити додељена брига о девојчици. Огласила се тетка убијене Јелене, Љубица Марковић, и рекла да ће се борити за старатељство, а исто ће учинити и Зоранов брат Милош.

- Милош је био Јанин старатељ и када је Зоран први пут био у притвору. Чувао ју је у породичној кући у Борчи. Није искључено ни да ће сада бити тако, стручњаци Центра за социјални рад ће проценити шта је најбоље за дете и у њеном интересу - објашњава извор.

БОНУС ВИДЕО: Интервентна одводи Зорана Марјановића