Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

100 година од завршетка И светског рата: Тачи изазвао општу пометњу, спопадао Трампа (ФОТО, ВИДЕО)

11.11.2018. 07:39 21:34
Пише:
Танјуг
Pariz
Париз / Извор: Профимедиа

На данашњи дан пре 100 година окончан је Први светски рат

У Паризу се данас обележава 100 година од завршетка Првог светског рата, а своје присуство потврдило је више од 80 шефова држава и влада земаља учесница Великог рата, али и високи представници УН, европских институција и других међународних делегација. 

Трка за повлачење признања Косова: Ево зашто су важни Сао Томе и Принсипе, Лесото и Унија Комора

Србију ће на тој церемонији представљати председник Александар Вучић. Како је најављено, своје присуство потврдили су амерички и руски председници, Доналд Трамп и Владимир Путин. Осим земаља победница у Првом светском рату, обележавању ће присуствовати и представници поражених земаља, попут Немачке коју ће представљати канцеларка Ангела Меркел. 

Главна церемонија у Паризу почела је у 9.30 испред Тријумфалне капије, где ће се уз највише војне почасти званицама обратити француски председник Емануел Макрон, објављено је на сајту француске владе. Макрон је свој говор испред гроба незнаног јунака одржао тачно у 11 сати, 11. дана, 11. месеца, у време када је потписано Примирје пре 100 година.

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

Велики рат

Први светски рат (Велики рат) трајао је од 1914. до 1918. године, а у њему су учествовале 32 нације.

Иако је по опсегу био светски, углавном се водио на европском тлу. Завршио је потпуно новом територијалном поделом и променом политичке слике Европе, у којој су нестала Аустроугарско, Отоманско и Немачко царство, а у Русији се родила револуција.

Силе Антанте потписале су примирје са Немачком 11. новембра 1918. године у 11.00 часова, у железничком вагону код француског града Компијена и тиме окончале Први светски рат.

Prvi svetski rat
Први светски рат / Извор: Профимедиа/илустрација

Зараћене стране у Првом светском рату мобилисале су око 70 милиона војника, а, према неким проценама, страдало је приближно 20 милиона људи.

Србија је, као сила победница, изгубила 1.247.000 људи у Првом светском рату, а српски народ је пропорционално броју становника био један од два најстрадалнија изгубивши 60 одсто мушке популације.

Убедљиво НАЈВАЖНИЈИ ЦВЕТ у нашој историји: Васкрсава из пепела још МОЋНИЈА И СЛАВНИЈА

19:23 Нови скандал у Паризу, Тачи разговарао са Трампом?

Председник лажне државе изјавио је да се у Паризу договорио са председником САД-а о коначном споразуму између Београда и Приштине. Детаље наводног сусрета читајте кликом ОВДЕ.

17:32 Нови скандал у протоколу: Тачи поред Путина и на Мировном форуму у Паризу 

Након скандала са распоредом седења на свечаности у Паризу поводом Дана примирја у Првом светском рату, сада се Хашим Тачи нашао у првом плану и на Мировном форуму. Појединости прочитајте ОВДЕ.

16:09 Путину и Трампу није дозвољено да седну један поред другог у Паризу

- Заиста је Јелисејска палата променила распоред седења лидера за столом пре почетка радног доручка. У коначној верзији, председници Русије и САД, Владимир Путин и Доналд Трамп, седели су један насупрот другог и нису имали прилику да детаљно разговарају - истакао је саговорник агенције. 

14:24 Протест против Трампа у центру Париза

У главном граду Француске у току је протест чији су учесници против политике америчког председника Доналда Трампа, саопштила је телевизија БФМ.

Протестује неколико стотина људи. На месту протеста развучен је банер са натписом „Трамп једнако рат“. Демонстранти су донели и велику фигуру на надувавање у облику Трампа.

​Полиција је повећала безбедност око Трга републике у Паризу, где се протест одржава. 

13:30 - Почео ручак Путина, Трампа и светских лидера у Паризу

У Јелисејској палати у Паризу почео је свачани ручак чији је домаћин француски председник Емануел Макрон, а на који је позвано 130 светских лидера и високих званичника, при чему за главним столом поред Макрона седе амерички председник Доналд Трамп и руски председник Владимир Путин.

13:16 - Путин стуже у Јелисејску палату

13:10 - Британска краљевска породица одала почаст војницима

Британска краљица Елизабета предводила је националну церемонију обележавања 100. годишњице Дана примирја у Првом светском рату. Краљица је, одевена у црно, са балкона посматрала како њен син принц Чарлс полаже у њено име венац на кенотаф, спомен палим борцима, преноси АП. Венце су положили и принчеви Вилијам и Хари, као и остали чланови краљевске породице, а затим је одржано два минута ћутања.

Kraljevska porodica
Краљевска породица / Извор: Реутерс

Венац је положен и у име краљичиног супруга, принца Филипа (97), који није присуствовао церемонији.

Како се наводи, венце су положили и британска премијерка Тереза Меј и остали чланови владе, а премијерка је носила црни шешир.

12:55 - Светски лидери стижу на ручак у Јелисејским пољима

12:55 - Завршена церемонија у Паризу

11:50 - Почело обраћање председника Француске Макрона

- На данашњи дан пре 100 година звонила су звона свих цркава, било је то примирје, био је то крај четири дуге, крваве године рата. Нека ова стогодишњаца буде дан када ће се обновити почаст мртвима. Мир нека буде врховна вредност. Победа је могућа. Једина борба коју вреди водити јесте борба за мир, борба за бољи свет - рекао је Макрон. 

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Реутерс

11:40 - Писма из Првог светског рата која су написана пре сто година, читало је данас осам тинејџера на церемонији обележавања 100. годишњице окончања рата.

"Драги моји родитељи, данас је било предивно. Добили смо вести о примирју јутрос у 9.30. Имао сам 10 минута да се припремим за велику параду на тргу у Монсу... Улице су биле препуне цивила који су скакали од среће бацајући цвеће... Трг и улице били су у најразличитијим бојама", наводи се у писму официра британске краљевске коњичке артиљерије.

"Драги мој Пјер, док ти ово пишем, ти тамо далеко у шумама Алзаса сазнајеш невероватне вести! Овде се чује на све стране. Болесна сам од среће, не могу да пишем... Не могу да ти опишем осећај невероватне радости на овај први дан примирја", навела је Францускиња Дениз Брије у писму веренику Пјеру Фору.

11:15 - Почела церемонија код Тријумфалне капије

У Паризу је код Тријумфалне капије почела централна церемонија обележавања завршетка Првог светског рата. Церемонији присуствују лидери око 80 држава, победница и поражених у Великом рату. 

Pariz
Париз / Извор: Реутерс

11:10 - Путин стигао на свечаност у Паризу

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Реутерс

 

11:05 - Инцидент на Шан Елизеу приликом проласка Трампа

Приликом проласка конвоја америчког председника Доналда Трампа Јелисејским пољима у Паризу данас се догодио инцидент, када је једна жена с голим грудима истрчала пред кола.

pariz
париз / Извор: Реутерс

Опширније читајте ОВДЕ

10:47 - Путин иде на Јелисејска поља у новој лимузини "Аурусу"

10:41 - Све спремно за војну параду

10:30 - Кратак сусрет Путина и Трампа

Како се очекује, за време ручка у Јелисејском дворцу очекује се кратки сусрет председника Русије Владимира Путина и америчког лидера Доналда Трампа.

10:27 - Председник Србије стигао на Јелисејска поља

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Реутерс

Опширније читајте ОВДЕ

10:00 - Председник Вучић разговарао са немачком канцеларком Меркел у Паризу

„Добили смо из Канцелерамта да канцеларка Меркел жели билатерални састанак са мном у недељу ујутро. То говори о значају и месту Србије. Треба људи да буду поносни и задовољни", поручио је тада Вучић у изјави новинарима.

Angela Merkel i Aleksandar Vučić
Ангела Меркел и Александар Вучић / Извор: Фото: Информер

Опширније читајте ОВДЕ. 

09:40 - Светски лидери стижу на Јелисејска поља

Председник Француске дочекује светске лидере који полако пристижу на свечаност поводом обележавања 100.годишњице победе у Првом светском рату