Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић се обратио нацији пред пут у Русију: Нећу тражити цену од 500 или 400, моје молбе су веће и теже (ФОТО/ВИДЕО)

24.11.2021. 10:07 11:28
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Председник Србије говорио је о кључним економским и политичким питањима за Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се јавности поводом разговора о Косову и Метохији, посете Руској Федерацији, као и о другим важним економским и политичким питањима.

Обраћање је почело у 10 часова у згради Генералног секретаријата председника Републике Србије.

Подсетимо, председник Србије састаје се сутра са руским председником Владимиром Путином у Москви. Двојица председника разговараће о проблемима на Косову и Метохији, о цени гаса и о актуелној гасној кризи у Европи.

НАПРЕДЊАЦИ СА КОСОВА ДОНЕЛИ ОДЛУКУ: Вучића за председника СНС

НАПРЕДЊАЦИ СА КОСОВА ДОНЕЛИ ОДЛУКУ: Вучића за председника СНС

ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД МЕРИМЕ ЊЕГОМИР: Послао венац белог цвећа (ФОТО)

ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД МЕРИМЕ ЊЕГОМИР: Послао венац белог цвећа (ФОТО)

ВУЧИЋ ПОСЛАО ПИСМО ЗАХВАЛНОСТИ ПОВОДОМ ПРИЗНАЊА КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ: "Иза сваког признања стоји посвећен рад и прегнуће"

ВУЧИЋ ПОСЛАО ПИСМО ЗАХВАЛНОСТИ ПОВОДОМ ПРИЗНАЊА КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ: "Иза сваког признања стоји посвећен рад и прегнуће"

Питања новинара

 У вези са састанком са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, председник је рекао да је разговор био коректан и да му је поручио да Србија жели да разговара и да је спремна да разговора, јер само то може донети неке резултате.

На питање да прокоментарише војну сарадњу са Руском Федерацијом, Вучић је казао да војна сарадња постоји, како са Русијом, тако и са Француском, и да ће јавност бити обавештена о свему што се дешава на том пољу.

Вучић је прокоментарисао и Закон о експропријацији и неистине које се шире путем тајкунских медија у вези са овим законом.

- Ми се суочавамо са великим проблемима. Градимо један тунел, ми изгубимо 160 дана у чекању за минирање тунела, јер желимо да избегнемо да повредимо нечија имовинска права. Онда се нађу неки да траже од 3 до 5 пута већу цену од тржишне, а то не постоји негде у свету. Али свакаквих сам се глупости наслушао ових дана. Овај закон нема никакве везе са Рио Тинтом - рекао је Вучић и додао:

- Ми чекамо да Рио Тинто дође,  и ништа се неће десити док народ то не одлучи. А добро знате да против Рио Тинта протестују они који су га довели у Србију. Ми сад чекамо да говоримо са њима, и када све будемо знали изаћи ћемо пред народ и обавестити га о свему. Али ништа се неће догодити, не разумем зашто само неко има жељу да обмањује народ да су они тамо нешто почели, када нису. Када се то деси, ја ћу први упознати народ са тим.

- Мислим да сам као један председник обишао највише места по Србији, и ви мислите да се ја плашим да одем у Горње Недељице. Да се се плашим батинаша, тајкуна, који су украли стотине милионе евра? Чега да се плашим? Једино што желим је да уђем у историју као неко ко је избегао све ратове, подизао Србију у сваком смислу, ја имам високе циљеве, сањам о томе. Чега да се плашим, Виоле фон Крамон, она дође у Горње Ндељице и каже да жели добро Србији. Она која је главна лобисткиња Аљбина Куртија. Па она жели боље нашем народу него ја, у то ћете да ме убедите? И онда треба да се плашим одласка негде? - упитао је председник и надовезао се на протесте рекавши да је у време интернет ере то најнормалнија ствар.

- Долазе згубидани, заустављају саобраћај, Бог ће знати шта им је то требало, не разумем шта је смисао, да лажете народ да неко нешто ради око Рио Тинта. Па не ради нико ништа, а народ ће да донесе одлуку о томе, и какву год одлуку донесе ми ћемо је поштовати. Тако да што се протеста тиче, демократија је, хвала Богу, аутомобила добрих не мањка, једна из те опозиционе странке их добро измењала, што народ каже од мерџе до бембаре - рекао је Вучић.

У вези са сутуацијом у БиХ председник Вучић је казао да ће и о томе разговарати са председником Путином.

- Што се тиче Фиата, Србија је данас економски напреднија, па тако ни он није више најзначајнија инвестиција. Верујем да ћемо ускоро имати добре вести за крагујевачке раднике, али о томе ће вам више говорити председница Владе - одговорио је Вучић на питање новинарке и додао да не зна какав ће исход разговора бити са Путином.

- Нећу тражити цену од 500 или 400 долара, моје молбе су веће и теже - казао је председник.

- Ми смо за разлику од других изградили оно што многи нису ни помислили, и за разлику од њих ми државу не пљачкамо. Што се тиче сутрашњег дана, имам велику наду, али и стрепњу - рекао је Вучић.

Вучић је потом најавио да ће наредних дана доста говорити о партијским питањима, одговарајући на питање новинарке Н1, да ли ће поднети оставку као његов претходник Томислав Николић.

- Немојте да се секирате, то је наш посао, ми ћемо да га урадимо како треба. Да знате само, колико бих гласова добио да се одрекнем партије, не бисте веровали колико би људи гласало за мене, чак и они који говоре о мени руђно свакога дана... - рекао је председник.

Одговарајући на питање да ли је обећан новац уплаћен Фудбалском савезу Србије, пошто удружење Ефектива истиче да новац није уплаћен, Вучић је истакао да је новац уплаћен одмах након победе.

- Ми своје обавезе изршавамо. Под један, уплатили смо новац одмах, питајте спортисте. Под два, што се наоружавања тиче, ми не правимо кампање. Једна земља региона, која је мања од Србије, наоружава се убрзано, а ми не правимо никакве проблеме... А то зашто је неко добио панцер хаубице, 16 кајова, са ракетама? Јесмо ли питали, молили за милост? Не, ми смо пратили шта се дешава, и све што сам рекао тако је. Свако има право да се наоружава, само немојте нама да говорите да останемо голи и боси - одговорио је Вучић на питање о Хрватском наоружању које је доспело из Америке.

Вучић је додао да ће у доктрини бити промена, када је реч о статегијском приступу, али народ не треба да брине.

- Наша војска биће неупоредиво ефикаснија, спсобнија, опремљена и наоруђана, а позитивна изненађења, сачуваћемо за неких 15-20 дана. А она баш велика изненађења, видећете до марта, и видећете како је Србија сигурнија земља - најавио је Вучић.

Обраћање председника Вучића

Председник је на самом обраћању рекао да ће најпре говорити о демографским мерама које ће земља предузети.

- Оно што смо договарали са министром Дмитровићем и целом Владом, а имајући у виду чињеницу да нестајемо као нација, да нас је све мање, подаци говоре да нам за репродукцију треба 2.15, и то је веома сложен проблем - рекао је Вучић.

Председник је казао да је наша нација све старија, и да економски напредак зависи од тога колико ћемо успети да поспешимо напредак нације, а то може само демографским мерама.

- Без обзира на то што је буџет усвојен, желим да кажем да ћемо од 1. јануара уместо 100.000 динара за прво рођено дете, давати 300.000 динара, а што се тиче другог и трећег детета, радимо на тим мерама, и за друго дете ће цифре бити увећане - казао је Вучић.

Вучић је приметио да у Србији мајке просечно рађају дете у 30. години, и да је због тога неопходно да покушамо да мотивишемо студенте, даме и мушкарце да не беже од рађања деце.

- За студенте одмах доносимо меру да уколико девојка затрудни, да за њу не важе испитни рокови, а исто тако и за мушкарца - додао је Вучић.

Како додаје, рачунаће се да су факултет завршили у редовном року, што значи да их обавезе на факултету неће реметити када је у питању обнова године или слично.

- Ми мислимо да је то важна мера, јер ћемо тиме направити другачије социјално окружење, и атмосферу, јер неки неће мислити да су тиме уништили своју каријеру - закључио је Вучић.

Како је истакао, најважнија мера тиче се мајке, како не би долазило до злоупотребе, а то су станови и помоћ које ће држава бесповратно да да брачним паровима, где ће право својине ићи на мајку.

У вези са ситуацијом на Косову и Метохији, Вучић је казао да је Србија увек спремна за разговоре, али да остаје при својим захтевима.

- Упутићу писмо свим шефовима држава и влада по повратку из Сочија, у коме ћу замолити да ми пруже објашњења како је могуће да Аљбин Курти, свако мало, на врло прецизан начин говори о сопственој жељи како они кажу Косова и Метохије и веровали или не, на то нико, ниједна инстанца у Европској унији није реаговала - казао је Вучић и додао да жели да их пита како би они реаговали да је такво позивање дошло из Београда.

Вучић је потом говорио о предстојећем сусрету са руским председником Путином.

- Веома важан разговор за Србију. Разговараћемо о свим важним политичким питањима. Желим да чујем како председник Путин сагледава целу политичку ситуацију у региону, Европи и свету. Русија је нама 4. трговински партнер, верујм да има места за увећањем - истакао је председник Вучић и рекао да ће сутра након састанка са руским лидером обавестити јавност о свим документима који су потписани са Русијом.

- Потписали смо и договорили прву фази ра радио - фармацију, а то је важно како бисмо наше стручњаке замолили да подигнемо знање у нашој земљи. Даље радимо за Петрохемију, и то је важно за раднике, који више неће зависити од примарног бензина - рекао је Вучић, потом наставио:

- Срећан сам што смо то привели крају. За нас су важне и тачке кључања, а то су тачке које спајају индустрију, трговину и остало. Говорићемо и о Спутњик лајту, и онда ћемо моћи да вас обавестимо о свим детаљима разговора, као и ситуацији у региону - додао је Вучић.

Председник је потом истакао да Србија има резерве гаса, али да је Србија спала у процентима, управо због цене енергетике, која је у односу на нас петоструко већа.

То су милиони евра на дневном нивоу. Неке земље региона су ишле на позајмицу, то су огромни губици - коментарише Вучић.

- Цена струје је између 300 евра, а код нас 50 евра по мегавату - рекао је Вучић и додао да је цена гаса за нас од пресудног значаја.

- Ако имате цену гаса од 300 долара, а нама је потребно 3 милијарде кубних метара гаса на годишњем нивоу, и ако добијемо цену од 500 имајте у виду да је то 600 милиона евра губитка за нашу земљу - наставио је Вучић.

Како је председник Вучић истакао, оперативни трошкови свих компанија у Србији биће већи, што ће утицати на инфлацију.

- Зато је та борба за добру цену од пресудног значаја за нас. Имам велику трему, и добро познајем Путина, не могу да кажем да је то страх, али имам огромну одговорност за замљу. Једино што могу да кажем је то да ћу да се борим за интересе наше земље. Да сам на његовом месту, не знам да ли бих себи изашао у сусрет. Зато толика трема, али ћу се борити за земљу и наш народ - рекао је Вучић.

У вези са нападима опозиције због почетка изгадње Метроа, Вучић је казао да су у њихово време у мејнстрим медијима главне вести биле свињокољи и да је очигледно да им раст и напредак Србије смета.

- Београд и Србија имаће један од најмодернијих Метроа у Европи - казао је педседник.

Како је истакао, од када зна за себе, прича се о метроу, и о томе је сваки председник општине говорио, а после 53 године снова, прве идеје, неко је нашао новац и знање да то уради. Цео Београд ће да расте, закључио је Вучић па додао да ће тиме расти и плате, као и пензије.

Председник је потом показао мапу Метроа, као и прве линије, која ће кренути из правца Миријева, па преко Карабурме.

- Замислите када идете са Бановог Брда, до Миријева, данас вам треба неких 50 минута када је шпиц, а сада ћете ићи за 12 до 15 минута, не угрожавајући никога, а то ће бити за 6 година. Друга линија креће из Миријева, а то је за њих најбоље, јер ће све променити њихов живот. Иде Миријево, Устаничка, Цветна пијаца, Макензијева, па Савски трг, где је чвориште, потом Нови Београд, Земун, Нови Новосадски пут, Кванташ пијаца... Трећа линија треба да иде са Бањице, па Трошарина, Степа Степановић, Браће Јерковић, Витановачка улица, Прокоп, Вишеградска, Мањеж, па преко Савског трга до Бежаније - рекао је Вучић.

Говорећи о железничкој структури, председник је додао да су и ти радови у току, где се у фебруару очекује да се комерцијалном мрежом већ од фебруара иде до Новог Сада из Београда.

Како је додао, железничка пруга ће бити кључна, и да након договора, остаје само да се на тим пројектима ради.

- Градимо више него икада, а успевамо да јавни дуг држимо на нивоу испод 60 осто - казао је председник, па се дотакао спортских клубова: Сви ће добити бонусе, и кошаркашки, и одбојкашки, ватерполо, карате клубови и многи други. Желимо да будемо успешни у свим спортовима, као што смо показали да можемо да будемо и у фудбалу - рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће до краја године започети и изградња националног стадиона Србије.