clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Vučić se obratio naciji pred put u Rusiju: Neću tražiti cenu od 500 ili 400, moje molbe su veće i teže (FOTO/VIDEO)

24.11.2021. 10:07 11:28
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije govorio je o ključnim ekonomskim i političkim pitanjima za Srbiju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom razgovora o Kosovu i Metohiji, posete Ruskoj Federaciji, kao i o drugim važnim ekonomskim i političkim pitanjima.

Obraćanje je počelo u 10 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije.

Podsetimo, predsednik Srbije sastaje se sutra sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. Dvojica predsednika razgovaraće o problemima na Kosovu i Metohiji, o ceni gasa i o aktuelnoj gasnoj krizi u Evropi.

NAPREDNJACI SA KOSOVA DONELI ODLUKU: Vučića za predsednika SNS

NAPREDNJACI SA KOSOVA DONELI ODLUKU: Vučića za predsednika SNS

VUČIĆ SE OPROSTIO OD MERIME NJEGOMIR: Poslao venac belog cveća (FOTO)

VUČIĆ SE OPROSTIO OD MERIME NJEGOMIR: Poslao venac belog cveća (FOTO)

VUČIĆ POSLAO PISMO ZAHVALNOSTI POVODOM PRIZNANJA KOSOVSKE MITROVICE: "Iza svakog priznanja stoji posvećen rad i pregnuće"

VUČIĆ POSLAO PISMO ZAHVALNOSTI POVODOM PRIZNANJA KOSOVSKE MITROVICE: "Iza svakog priznanja stoji posvećen rad i pregnuće"

Pitanja novinara

 U vezi sa sastankom sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, predsednik je rekao da je razgovor bio korektan i da mu je poručio da Srbija želi da razgovara i da je spremna da razgovora, jer samo to može doneti neke rezultate.

Na pitanje da prokomentariše vojnu saradnju sa Ruskom Federacijom, Vučić je kazao da vojna saradnja postoji, kako sa Rusijom, tako i sa Francuskom, i da će javnost biti obaveštena o svemu što se dešava na tom polju.

Vučić je prokomentarisao i Zakon o eksproprijaciji i neistine koje se šire putem tajkunskih medija u vezi sa ovim zakonom.

- Mi se suočavamo sa velikim problemima. Gradimo jedan tunel, mi izgubimo 160 dana u čekanju za miniranje tunela, jer želimo da izbegnemo da povredimo nečija imovinska prava. Onda se nađu neki da traže od 3 do 5 puta veću cenu od tržišne, a to ne postoji negde u svetu. Ali svakakvih sam se gluposti naslušao ovih dana. Ovaj zakon nema nikakve veze sa Rio Tintom - rekao je Vučić i dodao:

- Mi čekamo da Rio Tinto dođe,  i ništa se neće desiti dok narod to ne odluči. A dobro znate da protiv Rio Tinta protestuju oni koji su ga doveli u Srbiju. Mi sad čekamo da govorimo sa njima, i kada sve budemo znali izaći ćemo pred narod i obavestiti ga o svemu. Ali ništa se neće dogoditi, ne razumem zašto samo neko ima želju da obmanjuje narod da su oni tamo nešto počeli, kada nisu. Kada se to desi, ja ću prvi upoznati narod sa tim.

- Mislim da sam kao jedan predsednik obišao najviše mesta po Srbiji, i vi mislite da se ja plašim da odem u Gornje Nedeljice. Da se se plašim batinaša, tajkuna, koji su ukrali stotine milione evra? Čega da se plašim? Jedino što želim je da uđem u istoriju kao neko ko je izbegao sve ratove, podizao Srbiju u svakom smislu, ja imam visoke ciljeve, sanjam o tome. Čega da se plašim, Viole fon Kramon, ona dođe u Gornje Ndeljice i kaže da želi dobro Srbiji. Ona koja je glavna lobistkinja Aljbina Kurtija. Pa ona želi bolje našem narodu nego ja, u to ćete da me ubedite? I onda treba da se plašim odlaska negde? - upitao je predsednik i nadovezao se na proteste rekavši da je u vreme internet ere to najnormalnija stvar.

- Dolaze zgubidani, zaustavljaju saobraćaj, Bog će znati šta im je to trebalo, ne razumem šta je smisao, da lažete narod da neko nešto radi oko Rio Tinta. Pa ne radi niko ništa, a narod će da donese odluku o tome, i kakvu god odluku donese mi ćemo je poštovati. Tako da što se protesta tiče, demokratija je, hvala Bogu, automobila dobrih ne manjka, jedna iz te opozicione stranke ih dobro izmenjala, što narod kaže od merdže do bembare - rekao je Vučić.

U vezi sa sutuacijom u BiH predsednik Vučić je kazao da će i o tome razgovarati sa predsednikom Putinom.

- Što se tiče Fiata, Srbija je danas ekonomski naprednija, pa tako ni on nije više najznačajnija investicija. Verujem da ćemo uskoro imati dobre vesti za kragujevačke radnike, ali o tome će vam više govoriti predsednica Vlade - odgovorio je Vučić na pitanje novinarke i dodao da ne zna kakav će ishod razgovora biti sa Putinom.

- Neću tražiti cenu od 500 ili 400 dolara, moje molbe su veće i teže - kazao je predsednik.

- Mi smo za razliku od drugih izgradili ono što mnogi nisu ni pomislili, i za razliku od njih mi državu ne pljačkamo. Što se tiče sutrašnjeg dana, imam veliku nadu, ali i strepnju - rekao je Vučić.

Vučić je potom najavio da će narednih dana dosta govoriti o partijskim pitanjima, odgovarajući na pitanje novinarke N1, da li će podneti ostavku kao njegov prethodnik Tomislav Nikolić.

- Nemojte da se sekirate, to je naš posao, mi ćemo da ga uradimo kako treba. Da znate samo, koliko bih glasova dobio da se odreknem partije, ne biste verovali koliko bi ljudi glasalo za mene, čak i oni koji govore o meni ruđno svakoga dana... - rekao je predsednik.

Odgovarajući na pitanje da li je obećan novac uplaćen Fudbalskom savezu Srbije, pošto udruženje Efektiva ističe da novac nije uplaćen, Vučić je istakao da je novac uplaćen odmah nakon pobede.

- Mi svoje obaveze izršavamo. Pod jedan, uplatili smo novac odmah, pitajte sportiste. Pod dva, što se naoružavanja tiče, mi ne pravimo kampanje. Jedna zemlja regiona, koja je manja od Srbije, naoružava se ubrzano, a mi ne pravimo nikakve probleme... A to zašto je neko dobio pancer haubice, 16 kajova, sa raketama? Jesmo li pitali, molili za milost? Ne, mi smo pratili šta se dešava, i sve što sam rekao tako je. Svako ima pravo da se naoružava, samo nemojte nama da govorite da ostanemo goli i bosi - odgovorio je Vučić na pitanje o Hrvatskom naoružanju koje je dospelo iz Amerike.

Vučić je dodao da će u doktrini biti promena, kada je reč o stategijskom pristupu, ali narod ne treba da brine.

- Naša vojska biće neuporedivo efikasnija, spsobnija, opremljena i naoruđana, a pozitivna iznenađenja, sačuvaćemo za nekih 15-20 dana. A ona baš velika iznenađenja, videćete do marta, i videćete kako je Srbija sigurnija zemlja - najavio je Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je na samom obraćanju rekao da će najpre govoriti o demografskim merama koje će zemlja preduzeti.

- Ono što smo dogovarali sa ministrom Dmitrovićem i celom Vladom, a imajući u vidu činjenicu da nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, podaci govore da nam za reprodukciju treba 2.15, i to je veoma složen problem - rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da je naša nacija sve starija, i da ekonomski napredak zavisi od toga koliko ćemo uspeti da pospešimo napredak nacije, a to može samo demografskim merama.

- Bez obzira na to što je budžet usvojen, želim da kažem da ćemo od 1. januara umesto 100.000 dinara za prvo rođeno dete, davati 300.000 dinara, a što se tiče drugog i trećeg deteta, radimo na tim merama, i za drugo dete će cifre biti uvećane - kazao je Vučić.

Vučić je primetio da u Srbiji majke prosečno rađaju dete u 30. godini, i da je zbog toga neophodno da pokušamo da motivišemo studente, dame i muškarce da ne beže od rađanja dece.

- Za studente odmah donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni, da za nju ne važe ispitni rokovi, a isto tako i za muškarca - dodao je Vučić.

Kako dodaje, računaće se da su fakultet završili u redovnom roku, što znači da ih obaveze na fakultetu neće remetiti kada je u pitanju obnova godine ili slično.

- Mi mislimo da je to važna mera, jer ćemo time napraviti drugačije socijalno okruženje, i atmosferu, jer neki neće misliti da su time uništili svoju karijeru - zaključio je Vučić.

Kako je istakao, najvažnija mera tiče se majke, kako ne bi dolazilo do zloupotrebe, a to su stanovi i pomoć koje će država bespovratno da da bračnim parovima, gde će pravo svojine ići na majku.

U vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji, Vučić je kazao da je Srbija uvek spremna za razgovore, ali da ostaje pri svojim zahtevima.

- Uputiću pismo svim šefovima država i vlada po povratku iz Sočija, u kome ću zamoliti da mi pruže objašnjenja kako je moguće da Aljbin Kurti, svako malo, na vrlo precizan način govori o sopstvenoj želji kako oni kažu Kosova i Metohije i verovali ili ne, na to niko, nijedna instanca u Evropskoj uniji nije reagovala - kazao je Vučić i dodao da želi da ih pita kako bi oni reagovali da je takvo pozivanje došlo iz Beograda.

Vučić je potom govorio o predstojećem susretu sa ruskim predsednikom Putinom.

- Veoma važan razgovor za Srbiju. Razgovaraćemo o svim važnim političkim pitanjima. Želim da čujem kako predsednik Putin sagledava celu političku situaciju u regionu, Evropi i svetu. Rusija je nama 4. trgovinski partner, verujm da ima mesta za uvećanjem - istakao je predsednik Vučić i rekao da će sutra nakon sastanka sa ruskim liderom obavestiti javnost o svim dokumentima koji su potpisani sa Rusijom.

- Potpisali smo i dogovorili prvu fazi ra radio - farmaciju, a to je važno kako bismo naše stručnjake zamolili da podignemo znanje u našoj zemlji. Dalje radimo za Petrohemiju, i to je važno za radnike, koji više neće zavisiti od primarnog benzina - rekao je Vučić, potom nastavio:

- Srećan sam što smo to priveli kraju. Za nas su važne i tačke ključanja, a to su tačke koje spajaju industriju, trgovinu i ostalo. Govorićemo i o Sputnjik lajtu, i onda ćemo moći da vas obavestimo o svim detaljima razgovora, kao i situaciji u regionu - dodao je Vučić.

Predsednik je potom istakao da Srbija ima rezerve gasa, ali da je Srbija spala u procentima, upravo zbog cene energetike, koja je u odnosu na nas petostruko veća.

To su milioni evra na dnevnom nivou. Neke zemlje regiona su išle na pozajmicu, to su ogromni gubici - komentariše Vučić.

- Cena struje je između 300 evra, a kod nas 50 evra po megavatu - rekao je Vučić i dodao da je cena gasa za nas od presudnog značaja.

- Ako imate cenu gasa od 300 dolara, a nama je potrebno 3 milijarde kubnih metara gasa na godišnjem nivou, i ako dobijemo cenu od 500 imajte u vidu da je to 600 miliona evra gubitka za našu zemlju - nastavio je Vučić.

Kako je predsednik Vučić istakao, operativni troškovi svih kompanija u Srbiji biće veći, što će uticati na inflaciju.

- Zato je ta borba za dobru cenu od presudnog značaja za nas. Imam veliku tremu, i dobro poznajem Putina, ne mogu da kažem da je to strah, ali imam ogromnu odgovornost za zamlju. Jedino što mogu da kažem je to da ću da se borim za interese naše zemlje. Da sam na njegovom mestu, ne znam da li bih sebi izašao u susret. Zato tolika trema, ali ću se boriti za zemlju i naš narod - rekao je Vučić.

U vezi sa napadima opozicije zbog početka izgadnje Metroa, Vučić je kazao da su u njihovo vreme u mejnstrim medijima glavne vesti bile svinjokolji i da je očigledno da im rast i napredak Srbije smeta.

- Beograd i Srbija imaće jedan od najmodernijih Metroa u Evropi - kazao je pedsednik.

Kako je istakao, od kada zna za sebe, priča se o metrou, i o tome je svaki predsednik opštine govorio, a posle 53 godine snova, prve ideje, neko je našao novac i znanje da to uradi. Ceo Beograd će da raste, zaključio je Vučić pa dodao da će time rasti i plate, kao i penzije.

Predsednik je potom pokazao mapu Metroa, kao i prve linije, koja će krenuti iz pravca Mirijeva, pa preko Karaburme.

- Zamislite kada idete sa Banovog Brda, do Mirijeva, danas vam treba nekih 50 minuta kada je špic, a sada ćete ići za 12 do 15 minuta, ne ugrožavajući nikoga, a to će biti za 6 godina. Druga linija kreće iz Mirijeva, a to je za njih najbolje, jer će sve promeniti njihov život. Ide Mirijevo, Ustanička, Cvetna pijaca, Makenzijeva, pa Savski trg, gde je čvorište, potom Novi Beograd, Zemun, Novi Novosadski put, Kvantaš pijaca... Treća linija treba da ide sa Banjice, pa Trošarina, Stepa Stepanović, Braće Jerković, Vitanovačka ulica, Prokop, Višegradska, Manjež, pa preko Savskog trga do Bežanije - rekao je Vučić.

Govoreći o železničkoj strukturi, predsednik je dodao da su i ti radovi u toku, gde se u februaru očekuje da se komercijalnom mrežom već od februara ide do Novog Sada iz Beograda.

Kako je dodao, železnička pruga će biti ključna, i da nakon dogovora, ostaje samo da se na tim projektima radi.

- Gradimo više nego ikada, a uspevamo da javni dug držimo na nivou ispod 60 osto - kazao je predsednik, pa se dotakao sportskih klubova: Svi će dobiti bonuse, i košarkaški, i odbojkaški, vaterpolo, karate klubovi i mnogi drugi. Želimo da budemo uspešni u svim sportovima, kao što smo pokazali da možemo da budemo i u fudbalu - rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će do kraja godine započeti i izgradnja nacionalnog stadiona Srbije.