Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ВАНРЕДНО ОБРАТИО НАЦИЈИ: Победићемо и овога пута. Победиће Србија. Уједињена!

17.12.2021. 21:04 22:12
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTV Пинк

Председник се обратио у ванредном Националном дневнику

Председник Александар Вучић открива како је протекао састанак државног врха и руководилаца енергетског сектора, о изазовима пред којима је Србија, као и застрашујућим претњама стрељањем које је добио.

"ТО ЈЕ ЗАВРШЕНО" Вучић о директору ЕПС-а: Рачунајте да је Грчић поднео оставку

"ТО ЈЕ ЗАВРШЕНО" Вучић о директору ЕПС-а: Рачунајте да је Грчић поднео оставку

"СРБИЈА ДАНАС СТВАРА СВОЈУ БУДУЋНОСТ" Моћан видео који показује успех наше државе - нарочито наших младих (ВИДЕО)

"СРБИЈА ДАНАС СТВАРА СВОЈУ БУДУЋНОСТ" Моћан видео који показује успех наше државе - нарочито наших младих (ВИДЕО)

"У СЕБИ ЈЕ БЕСНЕО, АЛИ ЈЕ МОРАО ТО ГУТАТИ" Анто Нобило открио све о Аркановом хапшењу - овако је откривено да ради за службу

"У СЕБИ ЈЕ БЕСНЕО, АЛИ ЈЕ МОРАО ТО ГУТАТИ" Анто Нобило открио све о Аркановом хапшењу - овако је откривено да ради за службу

Обраћање је започело у 21 час.

Подсетимо, раније данас председник Вучић је одржао је хитан састанак поводом енергетске ситуације у свету и Србији у 10.15 часова у Председништву Србије.

О великом расту Србије

Вучић је рекао да ће у Србија у две године кумулативно бити најбоља по стопи раста у Европи, не рачунајући Ирску.

Говорио је и о расту Србије на односу у земље у региону.

- 2014. године, просечна плата у Србији је била 329, а Црна Гора 495 евра, а БиХ 372. Данас Србија иде на 556 евра, Црна Гора 525 евра. Погледајте до каквог је обрта дошло за само седам година. А стопа јавног дуга је најнижа у Србији - рекао је Вучић.

То су каже, потврђени бројеви и чињенице које нико не може да оспори.

О предстојећим изборима

Председник Србије истакао је да се "политика не може градити на празном садржају и лажима" и прокоментарисао предизборну кампању и предстојеће изборе.

- Бројеви ме интересују на изборима. Знам стварне бројеве. Ја им лепо кажем, победите на изборима, али морате да имате политику, не можете да је заснивате на лажима и да се хвалите извештајима европарламентараца. Јер народ каже – па нисмо ми будале - рекао је он и додао да је "политика гасовод", као и да је до сад отворено 300 фабрика - подвлачи Вучић.

- Неко мисли да ће тежом претњом да дође до свог циља. И кроз протесте се видело повећање рејтинга политичке партије коју водим. Суштина је у томе да људи траже озбиљност и одговорност, енергију и амбицију, али траже и пристојност - додаје.

О стравичним претњама

Претње редитеља Горана Марковића председник није желео претерано да коментарише. 

- За те људе је то уобичајено, не бих да коментаришем. Слично је говорио и за Ђинђића - рекао је он.

Председник је прокоментарисао и стравичне прење стрељањем које је недавно добио.

- А због чега? Зато што сам издржао све политичке притиске на својим леђима, а изградили смо најмодернији гасовод, што смо обновили музеје, Врањско позориште, што данас када идете до Златибора идете ауто-путем? Јел због тога да ме стрељају? Зато што сам дао све од себе и изнео све на својим леђима?  - додао је Вучић.

Goran Marković
Горан Марковић / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/N1

- Је л’ да ме стрељају због тога што када кренете у Бугарску и Истанбул идете најмодернијим ауто-путем? Је л’ због тога што ћете за месец и по моћи брзом пругом моћи да идете од Београда до Новог Сада? Због тога што смо уредили Храм светог Саве, због споменика Стефану Немањи, због тога што имамо најснажнију војску у региону? - наставио је председник Србије.

- Увек су највише нападали моју децу и брата јер им је неко рекао да сам на њих најосетљивији. Недавно су говорили да ми је син менаџер фудбалера Влаховића, а он је то демантовао - подвукао је Вучић.

- Јесам ли крив што немам рачун у иностранству и немам 619 милиона евра? Борим се одговорно и поштено за Србију, нећу никоме да плаћам рекет - поручио је Вучић.

О протестима

Говорећи о Рио тинто и протестима рекао је да је то сада "сува политика".

- Сваки дан су неки протести, па и вечерас. Сваког четвртка, петка, суботе и недеље имамо протесте, јел то значи да држава не треба да функционише. Сви знамо да се ближе избори, сада је апсолутно сува политика. Већина људи то није знала, није ми било тешко да одем у Горње Недељице да разговарам са народом, а Маринику, Ћуту то никада није интересовало - подвукао је председник.

blokada
блокада / Извор: Фото: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ако мислите да у сред Јадра можете да правите јаловиште, не може. Не знам шта ће бити са тим, али морамо да будемо спремни за разговор и радимо у најбољем интересу Србије - додао је.

О референдуму

Упитан о референдуму, он је навео да је питање референдума и владавине права уско везано са препорукама Венецијанске комисије.

- Уколико не прође референдум рачунајте да смо изгубили годину или годину и по дана у европским интеграцијама - истакао је Вучић и додао да је циљ да се смањи утицај државе на судије - каже он.

Како је додао, избори се приближавају и свакога дана су неки протести.

- Мислите да држава због тога треба да стане. Сада је све то сува политика. Отишао сам у Горње Недељице, људи су тамо били забринути.Знам да нису забринути ни Ћута, ни Ђилас, ни Мариника. Мислим да литијум јесте шанса, али не да иде преко грбаче народа. Ако се народ не сагласи, ако неће паре... - истакао је Вучић.

О великој кризи на Западу

Вучић је говорио и о кризи у Европи.

- Проблем је што кад погледате фјучерсе, то је ужас. Имаћете западне земље које ће имати проблема са снабдевањем, а камоли са ценом - каже он.

- Зашто је гас важан? Ако ми гаса убацимо више у електране ми тиме мање трошимо мазута. А мазута имамо 21.000 тона и то би нам било довољно за шест плус девет месеци, а сада није за месец дана - објаснио је.

Gasovod
Гасовод / Извор: Профимедиа

- Ветропаркови сада не могу да нам помогну уопште, нимало. То је нека тема за будућност - додао је Вучић.

Вучић је напоменуо да имамо 21 тону мазута, што нам је у овим условима довољно за месец дана.

Каже да Србија има струје, не одустаје од 20.000 динара помоћи за пензионере.

- Јутрос је било свега 200 и нешто људи без струје, то су уобичајене ствари и много нижи ниво искључења него било где другде. Око 150.000 људи је стварно осетило искључења у периоду од 24 сата - истакао је.

Говорио је о интервентом увозу струје и истакао да се ради на томе да се нађе начин да Србија буде извозник и да не буде зависна од увоза струје.

О договору са Путином

Вучић је рекао да је договором са Путином Србија уштедела више од осам милиона.

- Ми имамо од раније обезбеђених шест милиона кубних метара гаса дневно, а нама је данас потребно девет, до десет. Ми смо их добили за 270 евра на хиљаду кубних метара. Данас је на берзи 1.700 евра, а ићи ће на 1.800 евра! Дакле, имамо више него шест пута нижу цену. Замислите да то нисам договорио с Путином. На дневном нивоу уштедимо осам милиона. Па срам их било шта ми све говоре. А ја живим за ове бројеве, да Србија уштеди неки динар - истиче Вучић.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Александар Вучић и Владимир Путин / Извор: Профимедиа

- Замислите шта би било да у претходне две године нисмо изградили гасовод! Не бисмо имали ни струје ни гаса - рекао је Вучић.

О Милораду Грчићу

Упитан о рестрикцијама, Вучић је да то не може стопроцентно да се тврди, али да верује да их неће бити.

- Човек никада не може са стопорцентном сигурношћу да то каже, али смо све урадили да до тога не дође и готово сам сигуран да ће тако бити. Мислим да ћемо обезбедити све - каже Вучић.

Milorad Grčić
Милорад Грчић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Novo јутро

Вучић је на питање о Милораду Грчићу рекао да је то "завршено".

- Рачунајте да он као да није на том месту, као да је већ поднео оставку, то је завршено - уверава председник.

О цени гаса

Вучић је истакао да цене гаса и струје неће бити промењене.

- Ниже цене струје за домаћинство од Србије имају само Украјина и Грузија - рекао је председник.

Он је рекао да је за нашу будућност важно да уједињени решавамо проблеме.

- Говорим о цени струје и гаса, мазута, недостајућим количинама. Ми немамо довољно, сада се то испоставило. Чим крену хладни дани, ми не можемо сасвим да подмиримо потребе. Догађа нам се, као и неким другима, савршена олуја, само неки то не желе да признају. Ми нећемо ништа да кријемо од грађана, већ да заједнички решавамо проблеме - истиче председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTV Пинк

Истакао је да је квалитет угља проблем, али да то није једино питање.

- Ресавица је слала угаљ за Мораву и срећан сам што нисмо затворили Ресавицу. Да смо затворили наше изворе угља нико не би имао струју. Ја сам замолио рударе колубаре да скидамо 20.000 тона са депоније да бисмо имали колико је могуће пун капацитет - објашњава Вучић.

- Ту је додатни проблем велика потрошња мазута. Ми за месец дана потрошимо као за годину дана, а мазут немате где да купите, није питање ни цене - додаје он.

- Наша држава ово може да издржи, али ми морамо да решавамо питање балансирања енергије у будућности - нагласио је председник Србије.

- Калоријска вредност угља у Колубари је ниска, посебно је лошији са источне стране - каже он.

Вучић је рекао да све што се догодило није била нечија грешка, и да ово није од данас или јуче.

- Постоје ствари због којих сам љут на неке људе, пре свега на генералног директора, али и на друге у систему. Ово је тема од општег интереса за нашу земљу - подвлачи председник.

Наводи да је ситуација тешка и најавио да ће за два дана отићи у Костолац где ће бити одржан састанак.

- За два дана ћу ићи у Костолац. Мени је Свети Никола слава, али провешћу је с тим људима тамо. Немамо више слава, Божића, морамо сви бити на радним местима да бисмо обезбедили да домови буду топли - каже он.