Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У "ПРВОЈ ТЕМИ" Председник о свим актуелним питањима: Тог дана ће бити званично обележена срамота Европе и света (ФОТО)

20.04.2023. 21:06 22:31
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Прва

Председник Србије Александар Вучић гост јеТВ Прва.

Председник Србије Александар Вучић у емисији на ТВ Прва говори о свим најактуелнијим темама.

"Не можете да нађете никога ко ће да каже да сам лењ, да се не борим"

Коментаришући изјаву Зорана Лутовца, Вучић каже да се легитимитет проверава на други начин, а то се ради путем истраживања, која они, очигледно не читају.

- Кажу људи у Србији да ја нисам шармантан, згодан, леп, фин ни допадљив, али и они који ме не воле ме поштују. Не можете да нађете никога ко ће да каже да сам лењ, да се не борим, и да разултата нема. Људи када долазе на гласање доносе одлуку о својој деци, а не о мени. Замислите државу коју ће да воде Обрадовић, Стаменковска и остали? Ако Лутовац каже да је споран мој легитимитет, а пре три дана да хоће нешто да разбијају. Ако хоћете, помоћи ћу вам, да се испита мој легитимитет. Потребно је да се посланици изјасне, да се иде на референдум. Потребно је 165 посланика. Дођите до поливине потребних, ја ћу вам обезбедити још 85. Само немојте да се жалите управи што сте све изборе изгубили. Ја сам председник док ме народ буде хтео. Кад буду стварно мислили да сам лопов, криминалац, да нећу да се борим, ја то нећу бити. Али се нећу склањати, јер сам се 10 година борио за моју земљу - рекао је председник.

- Сада је на мети опозиције Ана Брнабић, јер подржава политику какву ја спороводим.

- Ја сваки дан слушам да сам крезуб, дебео... Ја те људе знам са факултета, сви су лошији од мене били. Питајте те професоре. Смета им што пијем и волим вино, али се никада нисам напио. Дакле, важно је да само по сваку цену, мржњом, добију поверење људи, а то не иде. Ево вам изазов, 85 скупите, а ја ћу другу половину посланика, па да идемо на референдум, уз који ћемо имати и друге изборе.

Раст плата и пензија

- Пензије ћемо, надам се да повећамо, између 14-15 одсто, минимално 12 одсто. То је огромно повећање. Биће до краја године. За 2 године просечна плата у Београду биће 1450 евра.

- У Београду ће за две године просечна плата да буде 1450 евра. Не највећа плата, него просечна.

- Знате ли шта смо ми свом народу урадили са литијумом? Бацили смо 10 година живота и просперитета за тај крај. Могли су паре да бацају. Зато што су нас стране службе навукле.

- Имамо по 10 одмора... Признајте себи да мало боље живите. Не морате мени. Људи, ми немамо слободно место на лету за Малагу.

О ЕПС-у

- Лажу као и обично. Не буне се они због тога. У Србији не можете да проведете ниједну реформу никада, ово је покушај да се заштите права из дела руководства ЕПС-а, тзв. лоповске клике и врха, која ведри и облачи 30 година, да сачувају своје привилегије и део њихових плаћеника. И наравно све опозиционе странке, које не знају шта ће са собом, био их је 572 на скупу у Лазаревцу, све повели са собом и сликаре. Имате посла са људима који не знају шта ће са собо, а овде је реч о нечему важном што радимо - о озбиљном пројекту реформе. Радимо са најбољима на свету. Као Звезда и Партизан и једни и други доводе најбоље. Звезда доведе Кампаца, Партизан доведе Нанелија... Мада ми се много више свиђа Егзум, он је по мени најбољи играч Партизана. Ми довели Норвежане да раде с нама. Малтретирам норвешког амбасадора да доведе најбоље људе, да Влада да нема више овлашћжења, да не би могла да поставља политичке паразите. Радимо највећу ствар коју сви траже да радимо. Чим кренемо да радимо немој то, јер они полазе од себе. Они знају да би они крали и приватизовали. Нама не требају те паре, у овом тренутку ми имамо 4 и по милијарде на рачуну, обезбедили смо јастуке да мирно дочекамо зиму, јер ја знам да ће ова година бити економски гора него претходна - рекао је председник и навео да већ попуњавамо залихе. У ЕПС-у одговорни синдикалци нису хтели да учествују у томе, само неодговорни скупили се са неодговорним политичарима. И ту долазимо до кључног проблема у савременим демократијама. Ту више нема везе резултата, важно је само да производите догађаје у којима ћете нешто да слажете - Вучић, Јовамњица, како вас није сраморта. Тако и са ЕПС-ом - Што не кажете људима у чему је ствар, да ћемо да имамо једну од најбољих компанија у овом делу Европе, да је то једини циљ и да то радимо са најбољим људима из Норвешке. Да искључимо политику из тога, да ту не буду политичке партије у свему томе. Неће то да кажу. Чомски је најбоље дефинисао проблем савременог света - не можете ни са ким рационално да разговарате ни на једну тему.

"Оружје и оруђе готово да не извозимо"

- Да ли ће део наше муниције да заврши на украјинској или руској страни? У то нема никакве сумње. Да ли ће да заврше у Судану? Сигурно. Да би људи у Крушику добијали плате... Тамо је сада просечна плата 65.000. Хвала им што су прекинули штрајк. Са радницима Заставе сам имао тешке разговоре, али су знали где је граница. Ниси ти ту да водиш политичке устанке, већ да се бориш за радничка права.

- И оружје и оруђе готово да не извозимо.

- Пита нас Шпанија, хоћете ли да продате муницију? Наравно да хоћемо. Пита нас Турска... А како можемо да знамо где ће та муниција да заврши? Шта хоћете? Да прекинемо дугорочне уговоре са Американцима?

О изборима на КиМ

- Биће ужасан дан за демократију, тежак дан за српски народ. Тог дана ће бити званично обележена срамота Европе и света - почео је председник Вучић причу о недељним изборима на Косову и Метохији.

- Зашто Срби не учествују? Они су напустили институције, не због хира, и јер су људи блесави, већ зато што су противправно смењени Ђурић, Теодосијевић, јер су хапшени Анџић, Трајковић… Пуцали су на Србе, децу од 11 и 20 година. А затим, сада пуцали и на Јовановића који је крив јер је носио шерпе и лонце на Митровачку пијацу. Бићу отворен, баш ме брига шта мисле у међународној заједници. Они ће у недељу да одрже изборе и да окриве Београд. Изнећу прецизне податке. На изборима 2020. у Србији, из Европе и света су нам рекли да нису довољно демократски, иако је изашло скоро 50 одсто. Рекли су да није проблем у томе већ зато што нема плурализма. Нису малтретирали мене, малтретирали су Србију. Две године је трајало шикариње грађана Србије. - рекао је председник.

- После повлачења Александра Јаблановића вечерас, ни у Лепосавићу ни у Косовској Митровици и Зубином Потоку, немате српских кандидата, а и у Звечану као да немате. Срам их било све заједно, комплетну Квинту. Данас им рекао и горе речи од ових. Једини циљ им је да подрже Косово и сломе Србију. Можда ће мене да сломе, али нећу да им дам да сломе Србију". - казао је Вучић и додаје:

- Бирачка места су им у полицијским станицама и полицијским контејнерима. Да ли сте то негде чули? И онда ће да кажу да је то демократија. Замислите шта би рекли да се тако гласа у Централној Србији. Поносан сам на мој народ који неће да изађе на изборе. Позивам грађане севера КиМ да буду мирни. Све су то подли и прљави трикови. Исто као намештање у Савету Европе. Зна то Лајчак, Борељ, сви они… Да ли Срби греше, што каже Фиола? Треба да се стиди сваке речи коју је изговарала у овој земљи. Почев од Недељица - истиче Вучић.

- Чули сте шта сам рекао Швеђанину. Каже он: 'Да уведеш санкције, да уведеш санкције, да уведеш санкције'... Трудим се да будем пристојан. Курти није чак ни лукав ни покварен. Он зна да су на његовој страни. Он зна да неће да формира ЗСО. Све време су нас лагали".

- Врхунац демократије је када изађе 2-3 одсто и када се гласа у контејнерима.

- Ми знамо да не можемо да спречимо њихово чланство у Савету Европе, иако ћемо се томе супротставити.

- Ништа им више не верујем. Да ми неко каже да је сада пола десет увече, не бих му веровао - рекао је Вучић.

- Они очекују да Срби више неће моћи да издрже притисак и да ће да оду. То ми кажу дипломате, које нећу да одам. Али преварили су се, Срби су много тврђи.

- Ми нисмо будале. Бесмислено би било да ратујемо са НАТО, да ризикујем животе вашег и свог сина и свих других синова. Учинићу све да сачувам мир, готово по сваку цену.

- Молим вас немојте то да радите, не тестирајте моју одлучност да заштитим српски народ! - поручио је председник.