Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕСРАМНИ УДАРИ НА ПРЕДСЕДНИКА! Док је Вучић одлучно заштитио Србију, поједини медији извештавали да је "отишао на рапорт" код руског амбасадора

28.08.2023. 21:00
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић/илустрација

Институције треба да реагују.

Аналитичар Дејан Вук Станковић оценио је данас као злонамеран покушај дела опозиционих медија, да као "одлазак на рапорт" представе сусрет председника Србије Александра Вучића и амбасадора Русије Александра Боцан-Храченка, а који је уследио након Самита у Атини где је усвојена заједничка Декларација и где се Вучић састао са украјинским колегом Володимиром Зеленским.

Политиколог Зоран Милосављевић сматра да такве оцене сусрета председника и амбасадора Русије у Вили Бокељка, а који потичу опозиционих медија, представљају покушај инверзије чињеница и извртања руглу не само институције председника, већ и државе.

Вук Станковић и Милосављевић реаговали су поводом навода да је "Вучић на рапорту код амбасадора Русије после састанка са Зеленским", и питања да ли је то Вучић морао да објашњава подршку хапшењу (руског председника Владимира) Путина.

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ СА РУСКИМ АМБАСАДОРОМ: Ево о чему су разговарали Вучић и Боцан-Харченко (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ СА РУСКИМ АМБАСАДОРОМ: Ево о чему су разговарали Вучић и Боцан-Харченко (ФОТО)

"ДАЈТЕ НАМ ДАТУМ" Брнабић на Бледском форуму послала жестоку поруку: У Србији постоји велики евроскептицизам - и то само због овог

"ДАЈТЕ НАМ ДАТУМ" Брнабић на Бледском форуму послала жестоку поруку: У Србији постоји велики евроскептицизам - и то само због овог

Станковић за Танјуг каже да такви ставови представљају део пропаганде и злонамерно и крајње поједностављено читање духа и слова Декларације из Атине.

- Том Декларацијом потврђена је подршка европском путу Србије, међународном праву и очувана је неутрална позиција Србије у украјинско-руском рату. Подршка суђењима за ратне злочине континуитет је наше политике са претходним деценијама када смо активно сарађивали са Хашким трибуналом, подршка територијалном интегритету и суверенитету Украјине је принципијелан став, посебно важан због противљења независности Косова и најзад, Србија није увела санкције Русији, што је такође принципијелно питање и питање наших билатералних односа са Русијом - навео је он.

Према речима Станковића, сусрет Вучић -Зеленски део је дипломатске активности и колико се могло видети разговор је био отворен и коректан, упркос неким разликама.

Aleksandar Vučić, Volodimir Zelenski
Александар Вучић, Володимир Зеленски / Извор: Фото: Twitter Printscreen/@ZelenskyyUa

- Србија није непријатељ Украјине, Србија не подржава рат, али Србија неће бити питана ни о крају рата, ни коначном решењу - навео је аналитичар и нагласио да конструкција опозиционих медија везана за сусрет председника Србије и амбасадора Боцан-Харченка представља део пропаганде и то антисрпске, а толико и антируске, јер се напада "државна оријентација у деликатном политичком тренутку и то политичка оријентација власти која има изворно демократски легитимитет".

Станковић додаје да Вучићу у Атини није било лако да одбрани наше интересе, јер су притисци да Србија заузме антируски став константни као што су стални притисци да призна косовску независност.

- Рационално и одлучно Вучић је заштитио Србију. Остаје отворено питање мимо негативне кампање НОВА С, да ли је НОВА С политички актер или медиј и шта је, изнад свега, алтернатива балансираној и неутралној позицији наше државе? - рекао је аналитичар и додао да ипак одговор на та питања нисмо добили и нећемо.

Политиколог Зоран Милосављевић сматра да такаве оцене сусрета председника и амбасадора Русије представљају инверзију чињеничног стања и да они стварају конфузију код грађана. Он наглашава да грађани морају да знају да медији морају да се баве истраживачким новинарством, а не нарученим.

- Видимо покушај инверзије, и покушај ружења институција, на првом месту институције председника па онда и Устава Србије, што није бенигно - оценио је политиколог и нагласио да би инситуције морале да реагују.

Милосављевић је у изјави за Танјуг додао да управо баш такво писање показује слободу медија у Србији. Да би грађанима било јасније, каже важно је да се разуме деловање опозиционих медија, да се види где су регистровани, тако ће знати да се не ради о домаћим медијима.

- Када на тај начин покушавате да унизите председника Републике, ма ко он био, а у овој ситуацији је то Александар Вучић, морамо да знамо да се не води хајка на Вучића већ на председника. Ово је и напад на државу. Када неко написе наслов председник иде на рапорт, то значи да Србија иде на рапорт код страног амбасадора и то је инверзија и вређање институције председника и Устава Србије - рекао је он и додао да инситуције морају да нађу начин и да реагују како би се овакви покушаји стопирали.

Подсетио је да је однос председника према страним амбасадорима прописан законом РС.

Председник Александар Вучић разговарао је данас у Вили Бокељка са амбасадором Александром Боцан-Харченком о, како је навео, свим актуелним регионалним и глобалним питањима и потврдио намеру Србије да настави да одржава складне односе са Русијом.

- Дискутовали смо, такође, о широком спектру билатералних тема и потврдили нашу намеру да наставимо да одржавамо складне односе са Руском Федерацијом - додаје се у објави.