Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"БИЛИ СТЕ ВЕЋИ НАЦИСТИ ОД НАЦИСТА" Никад јачи одговори државног врха на СКАНДАЛОЗНЕ НАПАДЕ хрватског министра на Вучића и Србију!

25.02.2024. 22:29
Пише:
Србија Данас/Курир
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Хрватски министар је поручио и да "Вучић може бити трабант и сателит Русије, али неће се допустити утицај Руса или други малигни утицаји који би нарушили стабилност Западног Балкана"

Србија је јуче упутила протестну ноту Хрватској поводом неприхватљиве изјаве њеног министра спољних послова Гордана Грлића-Радмана, који је нашу земљу и председника Александра Вучића оптужио да седе на две столице и назвао их "сателитом и трабантом Русије".

Председник Вучић је одмах реаговао и упозорио хрватског званичника да се не само меша у унутрашње ствари Србије већ вређа српски народ и прети грађанима Србије.

Лажи и увреде

- Хрватски министар не само да се брутално меша у унутрашње ствари Србије већ по обичају лаже и вређа српски натрод и прети грађанима Србије. Грлић-Радман је једно у праву, можда сам ја нечији трабант, можда и варбург, можда и фића, али никада нисам био ничији потрчко и слуга, што се за Грлић-Радмана не може рећи. Да не идем далеко у прошлост, било би сувише болно - написао је Вучић на Инстаграму.

Aleksandar-Vučić
Александар-Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Провокативну поруку Србији Грлић-Радман је упутио на хрватској Н1, где је изјавио да су једно грађани Србије, а друго Вучић и његова политика, која, како је рекао, мора да одлучи "на којој ће столици да седи". Хрватски министар је поручио и да "Вучић може бити трабант и сателит Русије, али неће се допустити утицај Руса или други малигни утицаји који би нарушили стабилност Западног Балкана".

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић најоштрије је осудио "срамотну изјаву" свог колеге из суседства.

Ivica-Dačić
Ивица-Дачић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- У Хрватској се систематски годинама уназад гради атмосфера мржње према Србији и српском народу. Само један од таквих примера је изјава хрватског министра спољних послова Грлић-Радмана, којом напада Србију и председника Александра Вучића. Нико нема право, а понајмање Хрватска, да дели лекције и брутално се меша у унутрашње ствари Србије. Србија је земља која води суверену и независну спољну политику, која је у интересу искључиво наших грађана и нашег народа - изјавио је Дачић.

Он наглашава да Србија и Вучић нису ничији трабанти, а да хрватски министар није научио лекције из историје, па заборавља, или би желео да се заборави, да је Хрватска била највернији трабант Аустроугарске и нацистичке Немачке, са НДХ која се борила чак и после Хитлеровог самоубиства, све до 15. маја, шест дана после капитулације Немачке.

- Били су као трабанти већи нацисти од нациста. Ми смо слуге само Србије и наших грађана - поручио је Дачић.

Српска столица

Премијерка Ана Брнабић оценила је да је изјава хрватског министра дипломатски безобразан и недопустив гест, али и да представља још један притисак на Србију, као што је и резолуција Европског парламента због Косова и неувођења санкција Русији.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Фрустрација Хрватске и њихова најгора ноћна мора је то што Вучић седи на српској столици - рекла је Брнабићева за ТВ Прва.

Она је изјавила да су у Хрватској "обожавали Бориса Тадића" као председника Србије јер није причао о положају Срба у Хрватској, није тражио да посети Јасеновац и на ХРТ је допустио себи да каже да није претерано поносан што је председник државе. Таква Србија би њима одговарала, закључила је она.

Овим поводом потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић је поручио да ће Србија наставити да сама брани своју независност.

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Профимедиа

- Водити суверену политику није лако. За државу која поседује, за светске прилике, малу територију и невелики број становника, тај задатак је још тежи. Али на дуге стазе, та политика је једина исправна, једина у складу са српском традицијом и храброшћу која је одвајкада била наша одлика. Наравно да ћемо и даље наставити да сами бранимо нашу независност. Јасно је да од суверености никада нећемо одустати. Свакако да ћемо сопствену слободу увек љубоморно чувати. И да, ни најмање не очекујем да Гордан Грлић-Радман ишта од овога икада разуме. Не дозвољава му политички ДНК - нагласио је Вучевић.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта каже за Курир да су хрватски званичници последњи који имају право да говоре како Србија треба да води своју политику.

- Ова изјава је још једна у низу бруталних провокација које долазе из хрватских медија и од хрватских званичника. Србија води слободарску, независну и суверену политику, у складу са интересима својих грађана и у складу с националним и државним интересима. Грлић-Радман и други званичници Хрватске су последњи који имају право да држе Србији или било коме другоме лекције о томе какву политику треба да воде. Потпуно је јасно да Хрватска није истински демократска држава. То је држава којој су темељ усташтво и НДХ и у којој се усташке звери сматрају херојима. Оваквих срамних провокација ће бити и више с обзиром на то да ће сви у предизборној кампањи и на ове начине покушавати да упишу покоји политички поен - оценио је Линта.

Александар Вулин: Хрватска нема браћу, већ газде

Доскорашњи директор БИА и оснивач Покрета социјалиста Александар Вулин поручио је да Србија неће увести санкције Русији и да то Хрватска не може да разуме, "јер нема браћу, има газде".

- Потомци усташа и кад говоре о Русији, мисле на Србију. А пошто су Хрвати НДХ два пута добили од Немачке, 1941. године и 1991. године, они и не могу да разумеју да Срби своју државу нису добили ни од кога и да зато никоме не дугују ни ропску оданост, ни псећу послушност. Србија је одлучила да не изда браћу и да не уводи санкције Русији, то није седење на две столице, то је карактер и став, а Хрватска то тешко може да разуме, јер она нема браћу, има само газде - изјавио је Вулин.

Aleksandar Vulin
Александар Вулин / Извор: Профимедиа

Шта пише у протестној ноти

Министарство спољних послова Србије упутило је протестну ноту Амбасади Хрватске у Београду у којој пише да "и овим путем жели да укаже на потпуну неприхватљивост изјава министра вањских послова Републике Хрватске Гордана Грлић Радмана изречених 24. фебруара 2024. године на Дневнику Н1 телевизије у Загребу, упућених против председника Републике Србије Александра Вучића и Републике Србије у целини".

- МСП Србије овом приликом такође указује како наведене изјаве представљају даљи наставак изградње атмосфере мржње према Републици Србији и српском народу и нарушавају заједничку политику промовисања мира и стабилности у региону. МСП Србије исказује очекивање да ће се високи званичници Републике Хрватске у наступајућем периоду уздржати од изјава које представљају мешање у унутрашње ствари Републике Србије, те водити политику помирења и добросуседских односа две државе - наводи се у овом документу.

Србија Данас/Курир