Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БРНАБИЋКА РАСКРИНКАЛА ЂИЛАСОВЕ МЕДИЈЕ: Објавили извештај ОДИХР-а док још није био ФИНАЛНИ

28.02.2024. 12:16
Пише:
Танјуг
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Јунајтед група не ради у интересу јавности.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да су медији Јунајтед групе објавили извештај пре ОДИХР, док још није био финални и да то није урађено у интересу јавности, већ да би и даље ширили лажни наратив како је било крађе избора у Србији, као и у интересу власника тих медија.

(УЖИВО) ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ У ТИРАНИ Вучић стигао на самит Украјина - Југоисточна Европа: "Напоран дан је пред нама"Aleksandar Vučić

(УЖИВО) ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ У ТИРАНИ Вучић стигао на самит Украјина - Југоисточна Европа: "Напоран дан је пред нама"

ДИПЛОМАТСКА БОРБА У ТИРАНИ! Вучић тражи измену Декларације - противи се санкцијама РусијиAleksandar Vučić

ДИПЛОМАТСКА БОРБА У ТИРАНИ! Вучић тражи измену Декларације - противи се санкцијама Русији

СТАВЉЕНА ТАЧКА НА СВЕ ЛАЖИ И БЕСМИСЛИЦЕ Брнабић о извештају ОДИХР: "Овако нешто се никада ни у једној земљи није десило!"Ana Brnabić

СТАВЉЕНА ТАЧКА НА СВЕ ЛАЖИ И БЕСМИСЛИЦЕ Брнабић о извештају ОДИХР: "Овако нешто се никада ни у једној земљи није десило!"

Премијерка је тако одговорила на питање новинара Н1 у чему је проблем што су га објавили неколико сати пре, уз коментар да је то урађено у интересу јавности да сазна шта пише у том документу.

- Тако је, то јесте јавни интерес. Проблем је што сте га објавили пре него што га је ОДИХР објавио. Проблем је у томе што је могуће да то у том тренутку није био финални извештај ОДИХР. Зато што ОДИХР у складу са својим процедурама, 48 сати пре објављивања финалног извештаја, пошаље извештај одређеним актерима релевантним за тај поступак да погледају и дају коментаре. И тај извештај онда додатно може да се мења у складу са тим коментарима - рекла је она.

Премијерка Брнабић је истакла да је влада јуче у 10 часова ујутру имала  разговор са тимом ОДИХР у складу са њиховим процедурама и правилима. 

- Дакле, тих 48 сати је да би добили коментаре, да би саслушали све релевантне стране и можда евентуално нешто променили у финалном извештају. Због тога се чека финални извештај. У јавном интересу је свих земаља да тај финални извештај ОДИХР што пре угледа светлост дана и да се презентује свим грађанима. Али се само у Србији до сада десило да неко објави тај извештај пре него што га објави ОДИХР - навела је премијерка.

Нагласила је да то говори о тим медијима да не поштују процедуре, ни ОДИХР, нити тај извештај, као ни било кога другог ко је на томе радио. 

- Објавили сте ствари из нечега што можда и није финални извештај ОДИХР. Зато што су они у односу на коментаре и даље радили на том извештају. А објавили сте га не зарад јавног интереса, него зарад ширења даљег наратива о томе да је било крађе  избора. Лажног наратива. Зато што о томе нема ничега, то не постоји у извештају ОДИХР. Тако да то није био јавни интерес, то је био интерес вашег власника - навела је премијерка.

Навела је да одређене препоруке ОДИХР односе се и на те медије.

- Ово су препоруке које се односе и на власт, опозицију и на медије. Ево сад ћу вам рећи тачно, ове препоруке које се односе рецимо на вас - да медији треба да остварују своје право на независну уредничку политику и да избегавају да у вестима, у информативном програму користе материјал који су израдиле странке, нарочито током изборне кампање. А ви сте то користили обилато током изборне кампање. Притом, нисте тај материјал обележавали као да су предизборне активности - нагласила је Брнабић.

Она је рекла да се једна препорука - 14, односи на опозицију и каже да треба успоставити додатне механизме како би се охрабриле политичке странке да промовишу учешће жена у политичком животу и повећају њихову видљивост током изборне кампање и унапреде њихову улогу у политици. 

Брнабић је истакла да са великим задовољством и поносом говори о том финалном извештају ОДИХР, јер је супротан наративу поменутих медија, не само од децембра након избора, него у свим месецима пре избора. 

На питање да ли ће до првих наредних избора позвати цивилно друштво око ревидирања бирачког списка и опозицију на инклузиван дијалог, она је рекла да смо и до сада имали радну групу за верификацију бирачког списка. 

- Организације цивилног друштва, укључујући Црту, су биле у тој радној групи и немамо никакав проблем да наставимо да радимо на томе. Све мора да буде, наравно, у складу са законима Републике Србије, пре свега заштитом података о личности. Не можете ником да показујете личне податке грађана ко за то није овлашћен. За то имамо независну институцију повереника - навела је она.

Премијерка поручује да ће бити настављен рад на јединственом бирачком списку. 

- Нама је у интересу да буде што транспарентније. И то смо показали тиме што је први пут транспарентан. Тиме што први пут сви грађани могу да прате број гласача по локалној самоуправи. И тиме што се то ажурира на свака три месеца и можете да пратите да ли има у ствари неке флуктуације или нема, а које су значајне. Има, као што имају у свакој земљи, али те флуктуације су на нивоу статистичке грешке", рекла је она.

Додала је да су то препоруке и за неке државе чланице Еуропске уније, али да у тим земљама ни опозиција, нити медији који подржавају опозицију, не говоре о крађи избора.

Брнабић каже да што се тиче народних избора да ће влада имати четири године да ради на томе, али да ће то водити државне институције према нашим законима. 

- Наредни избори су 2027. године, а локални кад им је време. Што се тиче цивилног друштва и препорука ОДИХР за локалне изборе, они су позвани да дођу и да посматрају те изборе. Овај извештај се тиче избора који су одржани у децембру 2023. године. И то је то - навела је Брнабић.

Извор. Танјуг