Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Цео свет данас чуо за Вучићевог деду Анђелка ког су УБИЛЕ УСТАШЕ: Мало ко зна за НАЈТЕЖИ период породице председника Србије

09.05.2018. 14:12
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Кабинет председника Републике Србије/Александар Симић

Вучићи као стара православна породица наведени у турском попису из 16. века

Председник Србије Александар Вучић марширао је данас улицама Москве у строју Бесмртног пука раме уз раме са руским лидером Владимиром Путином!

Вучић је носио фотографију деде Анђелка, кога су 1941. године у Јасеновцу убиле усташе, а Путин слику оца Владимира Спиридоновича, јунака битке за Лењиград.

БОНУС ВИДЕО: Погледајте на снимку како изгледа модерно српско наоружање!

На званичном списку жртава рата од 1941. до 1945. године из места Чипуљића код Бугојна - који је сачинио Савезни завод за статистику Социјалистичке Федеративне Републике Југославије - налазе се петорица чланова фамилије Вучић. Први на списку је Анђелко (Антонија) Вучић који је рођен 1893. године, а за кога је наведено да је убијен у логору Јадовно. На списку се налази и Рајко (Ђорђа) Вучић кога су усташе убиле 1941. кад је имао свега 11 година!

Anđelko Vučić
Анђелко Вучић / Извор: Фото: Приватна архива

- Оца мога оца, Анђелка, једног од најбогатијих српских домаћина у селу Чипуљићу, усташе су одвеле у првој групи и недуго затим ликвидирале. Мој отац га никада није ни видео јер се родио након његове смрти. Убили су га, а нама су као породици позната имена и потказивача и усташких кољача. Такође су убијени Стево Вучић, Илија Вучић, Ђорђо и Рајко Вучић, најближа фамилија мога оца. На страни моје баке, очеве мајке, породица Куновац, страдао је још већи број људи, који су убијени само зато што су Срби. Убијени од усташке руке у мојој фамилији броје се десетинама – рекао је једном приликом председник Србије.

Стево одбио да истакне заставу НДХ

Забележен је и податак да су у априлу 1941. усташе наредиле да се поводом проглашења НДХ на свим јавним зградама и радњама у Бугојну истакну хрватске заставе. Још се препричава шта је Стево Вучић рекао усташком поверенику за Бугојно:

- Ја, као Србин, ту заставу не могу истаћи!

Свештеник Славиша Ђурић из Чипуљаца је рекао да су Вучићеви одувек у Бугојну били велики газде.

- Као стара православна обитељ наведени су и у попису што су га средином 16. стољећа направиле турске власти. Његов је дјед имао аутомобиле и возаче и коње за утрке када то овдје нитко није имао. Старог је Анђелка 1927. године на челу групе виђенијих бугојанских Срба примио и краљ Александар и даровао нам зграду Српског дома – рекао је Ђурић.

Анђелка су, како каже, одмах на почетку Другог светског рата убиле усташе.

- Неки кажу да је то било код Бање Луке, а по другима сте то збило у концентрацијском логору у Јасеновцу. Александров отац се родио у влаку током збјега – каже свештеник.

Неспорно да је Анђелко Вучић био на ходочашћу на Христовом гробу у Јерусалиму због чега је добио надимак Аџија.

Између 25. и 27. маја 1941. усташе су у Бугојну ухапсиле прву групу од 25 виђенијих Срба и затвориле их у зграду звану "Конак". Међу њима су била и Анђелко и његова браћа од стрица Стево и Иле. Анђелко и Стево су били успешни и надалеко познати трговци. Ухапшени Срби су дан касније транспортовани из Бугојна у Бањалуку након чега су ликвидирани. Злочин је према једним изворима почињен у атару села Ивањска на падинама Козаре, а према другима на подручју суседне Босанске Градишке.

Анђелко частио поводом 27. марта

Хроничари су записали да је Анђелко Вучић частио госте кафане након пуча 27. марта 1941. године у Београду којим је збачена влада Цветковић-Мачек, а Краљевина Југославија одбацила Тројни пакт склопљен са Хитлеровом Немачком и Мусолинијевом Италијом.

- У знак славља ставио је пред своју радњу буре са ракијом и сваког ко је наишао бесплатно је частио – остало је забележено.

Преостали Срби из Бугојна и Чипуљића - углавном жена и деца - возом су транспортовани у логор у Славонској Пожеги. Воз је из Бугојна кренуо 11. августа, а народ је био смештен у сточне вагоне. У документима НДХ који су заплењени након рата пронађен је списак породица из Бугојна које су биле заточене у Пожеги, а затим транспортоване у окупирану Србију. На списку се налази и 16 Вучића.

Међу њима је била и Анђелкова трудна жена Драгица са шесторо деце. Надомак Београда Драгица Вучић је родила сина - Александровог оца коме је дала име мужа Анђелка којег су убиле усташе. Драгица и остали Вучићи рат су провели у Црквенцу код Свилајнца, а одатле су се одмах по ослобођењу вратили у Чипуљић.

Александар Вучић је добар део детињства провео у Чипуљићу. Мештани тврде да је први џепарац зарадио управо у кафани коју су генерацијама држали Вучићи.

Идеја о маршу "Бесмртног пука" рођена је у руском граду Томску где је 2011. марширало 5.000 људи носећи портрете својих предака страдалих у ратном вихору.