Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЧЕТИРИ СТУБА ЈАКЕ СРБИЈЕ! Вучић објавио који су приоритети државне политике: "Морамо да бацимо јасан нагласак..."

13.08.2022. 21:38
Пише:
Србија Данас/Република
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Ова стратегија гарантује да ћемо кроз буре које повијају планету пловити колико год је могуће мирно.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да су четири основна стуба политике државе за наредни период - војска, здравство, даље јачање економије и енергетика.

"БОРИЋЕМО СЕ ЗА НАРОД СРБИЈЕ" Вучић каквог нисмо видели досад: Колико год им се не допадало што говорим... (ВИДЕО)

"БОРИЋЕМО СЕ ЗА НАРОД СРБИЈЕ" Вучић каквог нисмо видели досад: Колико год им се не допадало што говорим... (ВИДЕО)

ХРВАТИ, СРАМ ВАС БИЛО! Прљавом кампањом покушавају да унизе врх Србије само зато што је Вучић тражио да ода почаст жртвама у Јасеновцу (ФОТО)

ХРВАТИ, СРАМ ВАС БИЛО! Прљавом кампањом покушавају да унизе врх Србије само зато што је Вучић тражио да ода почаст жртвама у Јасеновцу (ФОТО)

"НИСУ НАМ ПОТРЕБНЕ БИЛО ЧИЈЕ ВОЈНЕ БАЗЕ" Вучић се обратио грађанима: Србија ће да сама снажи своју војску (ВИДЕО)

"НИСУ НАМ ПОТРЕБНЕ БИЛО ЧИЈЕ ВОЈНЕ БАЗЕ" Вучић се обратио грађанима: Србија ће да сама снажи своју војску (ВИДЕО)

- Морамо да бацимо јасан нагласак и на војску, на здравство, на даље јачање наше економије, наше инвестиције, да реиндустријализујемо земљу и морамо да решавамо проблеме у енергетици. То су четири основна стуба за наредни период - истакао је Вучић прексиноћ гостујући на ТВ Прва.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Прва/Принтсцреен

Политички аналитичар Бранко Радун, коментаришући зашто су баш ове области изабране за приоритетне у блиској будућности, подсећа да је ситуација с ратом у Украјини довела до тога да је безбедност, али и способност војске да реагује, постала врло важна.

- С тим је повезана и енергетска безбедност, да ли ћемо имати стабилно снабдевање. Здравство је било запушено последњих 20 година, улагање у ту област би сигурно дошло на ред, али га је корона убрзала. Реиндустријализација је стара тема, ми смо после 5. октобра изгубили доста капацитета, ту су катастрофалне приватизације, сматрам да је поново потребно покренути домаћу привреду - наводи Радун.

Према речима аналитичара Дејана Милетића, сваки од поменутих стубова је веома важан за земљу.

- Када је реч о енергетици, ми у региону најбоље стојимо, али је мало рађено у том сектору и Вучић ту види шансу да комбиновањем зелене енергије, градњом нових хидроелектрана и вероватно и нуклеарних електрана, постанемо лидери региона. У здравству је доста урађено, али важно је да подигнемо свест људи о превентивном деловању - каже Милетић и додаје да је снажна војска важна да би одвраћала потенцијалне непријатеље.

ВОЈСКА - Нисмо случајно најјачи у региону

Vojska Srbije
Војска Србије / Извор: Србија Данас

Председник Србије најавио је да ће за војна лица и војнике по уговору плата од 1. јануара бити повећана чак 25 одсто. Уз то, Србија је у последњој деценији повећала буџетска издвајања за војску, пре свега за набавку новог наоружања, као и улагање у постојеће, домаће, производне погоне. Оно што је изазвало највећу пажњу јесте набавка авиона миг-29 јер флота није обнављана деценијама, као и куповина кинеског ПВО ракетног система ФК-3. Поред тога, председник Србије је најавио и да ћемо у наредном периоду купити турске борбене беспилотне летилице - моћне бајрактаре, као и да је Србија заинтересована за куповину борбених авиона рафал из Француске. Све ово довело је до тога да наша земља, према годишњем извештају агенције Глобал Firepower, буде на 61. месту по војној снази, од укупно 142 земље на листи, остављајући иза себе све државе региона.

ЗДРАВСТВО - Систем више није на инфузији

Klinički centar Srbije
Клинички центар Србије / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Здравственим радницима су од почетка 2022. плате повећане осам одсто, а како је најавио Вучић, крајем јуна ове године, здравствени радници ће пре краја године добити повећање плата. Све се чини, како је рекао, да медицинске сестре, техничари и лекари више не одлазе из земље. Поред повећања плата, паралелно је инвестирано у објекте и опрему. Изграђене су нове болнице, клинички центри, део постојећих болница је реконструисан, отворене су амбуланте у приградским насељима. Направљене су и КОВИД болнице, а Србија је међу земљама које су имале најбољу организацију вакцинације у Европи. Једна смо од ретких земаља која је од старта имала све четири вакцине на располагању. Због свега тога смо на листама које мере квалитет услуга у здравству испред многих држава ЕУ.

ЕКОНОМИЈА - Стабилна ситуација усред хаоса

Државна каса је стабилна, па зато има пара за повећање плата и пензија. Стално се ради на привлачењу страних инвеститора, у претходних годину дана и у томе је Србија апсолутни шампион у региону. Притом, усред кризе која дрма цео свет држава ради и гради, расту плате и пензије, а курс је толико стабилан да више и нема разлике да ли је пливајући или фиксни. Коначно, дуг државе, мерен у односу на висину БДП, чврсто стоји знатно испод границе Мастрихта (60%), коју је већина држава ЕУ увелико прешишала.

ЕНЕРГЕТИКА - Имаћемо гаса и кад га други немају

Gas
Гас / Извор: Профимедиа

Нема тог светског званичника који није упозорио, од избијања рата у Украјини, да нас чека тешка зима. И док се сви боре да дођу до довољних количина гаса, више и не питајући за цену, Србија је почетком јуна уговорила с Русијом нови гасна аранжман - несметано снабдевање природним гасом и то по цени која ће се одређивати по истој формули као и досад, зависиће искључиво од кретања цене нафте на берзи. Та цена је многоструко мања од оне на берзама. Нешто касније направили смо аранжман и с Мађарском (хвала Вучићевом пријатељству с премијером Орбаном), те су нам на располагању њихови капацитети за складиштење гаса. Проблема, међутим, има у електроенергетском систему и са струјом и на томе ће се радити у наредном периоду.