Skip to main content
Aleksandar Vučić

ČETIRI STUBA JAKE SRBIJE! Vučić objavio koji su prioriteti državne politike: "Moramo da bacimo jasan naglasak..."

Tanjug/​Rade Prelić
Ova strategija garantuje da ćemo kroz bure koje povijaju planetu ploviti koliko god je moguće mirno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su četiri osnovna stuba politike države za naredni period - vojska, zdravstvo, dalje jačanje ekonomije i energetika.

"BORIĆEMO SE ZA NAROD SRBIJE" Vučić kakvog nismo videli dosad: Koliko god im se ne dopadalo što govorim... (VIDEO)

"BORIĆEMO SE ZA NAROD SRBIJE" Vučić kakvog nismo videli dosad: Koliko god im se ne dopadalo što govorim... (VIDEO)

HRVATI, SRAM VAS BILO! Prljavom kampanjom pokušavaju da unize vrh Srbije samo zato što je Vučić tražio da oda počast žrtvama u Jasenovcu (FOTO)

HRVATI, SRAM VAS BILO! Prljavom kampanjom pokušavaju da unize vrh Srbije samo zato što je Vučić tražio da oda počast žrtvama u Jasenovcu (FOTO)

"NISU NAM POTREBNE BILO ČIJE VOJNE BAZE" Vučić se obratio građanima: Srbija će da sama snaži svoju vojsku (VIDEO)

"NISU NAM POTREBNE BILO ČIJE VOJNE BAZE" Vučić se obratio građanima: Srbija će da sama snaži svoju vojsku (VIDEO)

- Moramo da bacimo jasan naglasak i na vojsku, na zdravstvo, na dalje jačanje naše ekonomije, naše investicije, da reindustrijalizujemo zemlju i moramo da rešavamo probleme u energetici. To su četiri osnovna stuba za naredni period - istakao je Vučić preksinoć gostujući na TV Prva.

Aleksandar Vučić
Foto: TV Prva/Printscreen

Politički analitičar Branko Radun, komentarišući zašto su baš ove oblasti izabrane za prioritetne u bliskoj budućnosti, podseća da je situacija s ratom u Ukrajini dovela do toga da je bezbednost, ali i sposobnost vojske da reaguje, postala vrlo važna.

- S tim je povezana i energetska bezbednost, da li ćemo imati stabilno snabdevanje. Zdravstvo je bilo zapušeno poslednjih 20 godina, ulaganje u tu oblast bi sigurno došlo na red, ali ga je korona ubrzala. Reindustrijalizacija je stara tema, mi smo posle 5. oktobra izgubili dosta kapaciteta, tu su katastrofalne privatizacije, smatram da je ponovo potrebno pokrenuti domaću privredu - navodi Radun.

Prema rečima analitičara Dejana Miletića, svaki od pomenutih stubova je veoma važan za zemlju.

- Kada je reč o energetici, mi u regionu najbolje stojimo, ali je malo rađeno u tom sektoru i Vučić tu vidi šansu da kombinovanjem zelene energije, gradnjom novih hidroelektrana i verovatno i nuklearnih elektrana, postanemo lideri regiona. U zdravstvu je dosta urađeno, ali važno je da podignemo svest ljudi o preventivnom delovanju - kaže Miletić i dodaje da je snažna vojska važna da bi odvraćala potencijalne neprijatelje.

VOJSKA - Nismo slučajno najjači u regionu

Vojska Srbije
Vojska Srbije
Foto: Srbija Danas

Predsednik Srbije najavio je da će za vojna lica i vojnike po ugovoru plata od 1. januara biti povećana čak 25 odsto. Uz to, Srbija je u poslednjoj deceniji povećala budžetska izdvajanja za vojsku, pre svega za nabavku novog naoružanja, kao i ulaganje u postojeće, domaće, proizvodne pogone. Ono što je izazvalo najveću pažnju jeste nabavka aviona mig-29 jer flota nije obnavljana decenijama, kao i kupovina kineskog PVO raketnog sistema FK-3. Pored toga, predsednik Srbije je najavio i da ćemo u narednom periodu kupiti turske borbene bespilotne letilice - moćne bajraktare, kao i da je Srbija zainteresovana za kupovinu borbenih aviona rafal iz Francuske. Sve ovo dovelo je do toga da naša zemlja, prema godišnjem izveštaju agencije Global Firepower, bude na 61. mestu po vojnoj snazi, od ukupno 142 zemlje na listi, ostavljajući iza sebe sve države regiona.

ZDRAVSTVO - Sistem više nije na infuziji

Klinički centar Srbije
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Zdravstvenim radnicima su od početka 2022. plate povećane osam odsto, a kako je najavio Vučić, krajem juna ove godine, zdravstveni radnici će pre kraja godine dobiti povećanje plata. Sve se čini, kako je rekao, da medicinske sestre, tehničari i lekari više ne odlaze iz zemlje. Pored povećanja plata, paralelno je investirano u objekte i opremu. Izgrađene su nove bolnice, klinički centri, deo postojećih bolnica je rekonstruisan, otvorene su ambulante u prigradskim naseljima. Napravljene su i KOVID bolnice, a Srbija je među zemljama koje su imale najbolju organizaciju vakcinacije u Evropi. Jedna smo od retkih zemalja koja je od starta imala sve četiri vakcine na raspolaganju. Zbog svega toga smo na listama koje mere kvalitet usluga u zdravstvu ispred mnogih država EU.

EKONOMIJA - Stabilna situacija usred haosa

Državna kasa je stabilna, pa zato ima para za povećanje plata i penzija. Stalno se radi na privlačenju stranih investitora, u prethodnih godinu dana i u tome je Srbija apsolutni šampion u regionu. Pritom, usred krize koja drma ceo svet država radi i gradi, rastu plate i penzije, a kurs je toliko stabilan da više i nema razlike da li je plivajući ili fiksni. Konačno, dug države, meren u odnosu na visinu BDP, čvrsto stoji znatno ispod granice Mastrihta (60%), koju je većina država EU uveliko prešišala.

ENERGETIKA - Imaćemo gasa i kad ga drugi nemaju

Gas
Gas
Foto: Profimedia

Nema tog svetskog zvaničnika koji nije upozorio, od izbijanja rata u Ukrajini, da nas čeka teška zima. I dok se svi bore da dođu do dovoljnih količina gasa, više i ne pitajući za cenu, Srbija je početkom juna ugovorila s Rusijom novi gasna aranžman - nesmetano snabdevanje prirodnim gasom i to po ceni koja će se određivati po istoj formuli kao i dosad, zavisiće isključivo od kretanja cene nafte na berzi. Ta cena je mnogostruko manja od one na berzama. Nešto kasnije napravili smo aranžman i s Mađarskom (hvala Vučićevom prijateljstvu s premijerom Orbanom), te su nam na raspolaganju njihovi kapaciteti za skladištenje gasa. Problema, međutim, ima u elektroenergetskom sistemu i sa strujom i na tome će se raditi u narednom periodu.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
15 Beograd