Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЖЕЛИМ ДА ИНСПИРИШЕМ ЖЕНЕ ШИРОМ СРБИЈЕ" Дајана Пауновић о раду своје Фондације и циљевима за будућност

28.02.2022. 19:37
Пише:
Србија Данас
Dajana Paunović
Дајана Пауновић / Извор: Фото: Фондација за родну равноправност

Дајана Пауновић, некадашња водитељка ТВ Пинк, постала је чланица савета за родну равноправност града Београда.

Дајана је основала Фондацију за родну равноправност, чији је циљ да женама пружи подстрек у свим сферама и на свим нивоима.

Она је до те одлуке дошла је искључиво због жеље да се у наредном периоду више посвети раду Фондације за родну равноправност коју је недавно основала, а која, као једна млада Фондација у Србији почела да ниже успехе о којима се све чешће говори и пише.

Почетком новембра 2021. године у сарадњи са храмом Свете Петке, а уз благослов Патријарха српског Порфирија Фондација је установила златни орден "свете мајке Анастасије". Орден ће од октобра 2022. године бити додељиван мајкама са троје и више деце које дају посебан допринос заједници.

У разговору за портал СрбијаДанас, Дајана истиче да јој је главни циљ да оснажи жене широм Србије.

Она је за наш портал говорила о раду и циљевима саме Фондације, као и о самим пројектима кроз које жене, а и мушкарци добијају сву помоћ и подршку која им је потребна.

Као чланица савета за родну равноправност града Београда Ви сте отишли корак даље и основали сопствену Фондацију. Како сте дошли на идеју покретања Фондације за родну равноправност и шта је њен главни циљ?

- Ангажовање у савету као градском телу показао ми је да постоји широк неискоришцен простор у невладином сектору. Улазак дубље у проблематику родне равноправости и свих њених социо-економских аспеката потврдио је на терену моје уверење да је унапређење ове друштвене области могуће једино у садејству и пуном ангажовању државних институција и организација цивилног сектора. То је у основи, заједно са циљевима за које се залажем и за које се борим био кључни разлог због кога сам основала Фондацију. Сматрам да својим личним примером и својом енергијом могу да инспиришем жене широм Србије да се активније укључе у креирање сопственог статуса. 

Шта је до сада урађено у оквиру Фондације за родну равноправност и какви су резултати постигнути?

- Интензивним радом на терену ми смо најпре детектовали велики број горућих проблема а онда смо у складу са нашим уверењем да је важније бар мало померити и поправити ствари на боље него водити бесконачне дискусије на ту тему дали смо све од себе да онолико колико ми можемо помогнемо у решавању ових питања. Тако смо дали свој допринос у економском оснаживању жена, пуну пажњу уживају деца и млади, трудили смо се да обезбедимо бесплатне уџбенике за основце, подстичемо неговање спортског духа и активности кроз реконструкцију терена О.Ш. и организовање Фудбалског Фестивала Србије. Посебно смо поносни на наше активности и рад на терену са нашим народом на КиМ где смо отворили и нашу канцеларију у Штрпцу а врхунац досадашњих активности представља установљење ордена Св. Мајке Анастасије који ћемо заједно са патријархом г. српским Порфиријем доделити мајкама са троје и више деце. Посебно морам да истакнем сарадњу, разумевање и слободно могу да казем духовно заједништво са нашом СПЦ и њеним свештенством Патријархом и викарним епископом г. Јустином Јеремићем. 

Какви су даљи планови рада? Какве мере и програме Фондација за родну равноправност предузима како би подигла свест грађана да, како мушкарци, тако и жене имају једнака права у јавном послу?

- Поред свега наведеног баш због потребе даљег ширења свести о важности постојања једнаких могућности за све грађане без обзира на њихов пол и друге разлике, фондација је покренула серију друштвених дијалога који се одржавају у локалним самоуправама широм Србије. Циљ нам је да са нашим идејама дођемо до сваког грађанина ове земље, да чујемо мишљење што већег броја људи и да заједно са њима конципирамо системска решења која ћемо понудити нашим државним институцијама на усвајање. Један од разлога због чега смо покренули друштвене дијалоге јесте и тај што смо на терену уо;или потребу за даљим унапређењем и развијањем сарадње централних државних власти са локалним самоуправама и организацијама цивилног сектора.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Једино тако ћемо обезбедити пуне и оптималне резултате у области родне равноправности и популационе политике.

Са каквим причама сте се до сада сусретали и какву помоћ им је Фондација пружила?

- Поред великог броја проблема који се могу свести и на индивидуалне случајеве као системски проблем смо уочили мањак информисаности и познавања процедура када је у питању приступ државним средствима која су одвојена како за решавање осетљивих група грађана тако и за економско оснаживање жена. Управо због тога и покрећемо иницијативу  да се на нивоу локалних самоуправа отворе посебне канцеларије које ће у сваком тренутку пружати неопходну помоћ грађанима којима је то потребно. Ту не мислим на социјална давања према грађанима већ на стручну техничку помоћ у погледу информисања о правима која им стоје на располагању и начинима да их остваре и реализују. 

На какве коментаре код људи наилази рад Фондације?

- Сталним радом на терену, у сусрету са великим бројем људи ми наилазимо на велику и заиста искрену подршку о чему сведочи и велика посећеност свих скупова које смо до сада одржали. О подршци наших људи сведоци и то сто нам никада није упућена ни једна једина ружна или злонамерна реч, то не значи да није било отворених разговора и полемика али све са циљем да се дође до бољихи квалитетнијих решења за проблеме који реално постоје. 

Једине нападе које смо доживели били су од стране анонимних и малициозних људи на друштвеним мрежама који нису имали чак ни толико храбрости да својим именом и презименом стану иза увредљивих речи које су написали.

Оно што је битно јесте да су те увреде биле без икаквих рационалних аргумената што нас је само учврстило у уверењу колико је исправно ово све што радимо.

Да ли Вам рад на терену помаже да видите шта је главни проблем када је реч о родној равноправности?

- Сада већ са сигурношћу могу да казем да су нам присуство и рад на терену показали да су најтежи они проблеми које систем не препознаје и због тога није ни трагао за њиховим решењима. Управо у том сегменту се искристалисала још једна додатна улога фондације а то је да детектује и сагледа те проблеме и да нашим државним институцијама укаже на потребу њиховог решавања. Ми наравно нисмо ту само и да указујемо већ и да заједно са нашим институцијама учествујемо у њиховом решавању зато сто ми не бежимо ни од рада нити од одговорности. У том смислу до сада смо углавном наилазили на отворена врата и разумевање наших институција са свега неколико нечасних изузетака на нивоу локалне самоуправе које нису имале довољно слуха и сензибилитета да се позабаве проблемима својих суграђана. Али да нагласим таквих случајева је било свега неколико што говори да имамо веома добру и плодотворну сарадњу са државом.

Ваша Фондација за родну равноправност почела је да организује трибине у 15 општина у Србији како би се подигла свест о равноправности између мушкараца и жена, а прва је одржана у Зрењанину. Какво је ваше искуство било у непосредном разговору са учесницима и где ће следећа трибина бити одржана?

- Већ смо одржали прве три трибине у Зрењанину, Лозници, Старом граду (БГД). Зрењанин и Лозница су два града од којих је сваки на свој начин уложио велике напоре у унапређењу ових области и слободно можемо да кажемо да су они светли примери праксе као и Београд на коју би требале да се угледају и друге локалне самоуправе у Србији. Посебно нас радује што смо свуда наишли на величанствен дочек и што су грађани показали велико интересовање и жељу да разговарају како о постојећим проблемима тако и о мерама које су до сада донете на њиховом решавању. Посебно је важно што грађани за разлику од дела медија и злонамерних политичара препознају животну важност ових тема и то нам даје додатну мотивацију и уверење да су могућа даља побољсања и да ћемо као нација победити до сада нерешив проблем беле куге. 

Серију дијалога настављамо у наредних два месеца, у плану нам је да обиђемо између 15-20 локалних самоуправа.