Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"СТАВИО САМ ДО ЗНАЊА ШТА СУ НАШЕ ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ" Вучић се обратио грађанима из Охрида: Приоритет је формирање ЗСО (ФОТО/ВИДЕО)

18.03.2023. 09:37 23:39
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Tanjug

У Охриду се данас одржава састанак европског комесара за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља, председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија.

У Охриду је одржан састанак европског комесара за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са председником Србије Александром Вучићем.

Потом је уследио разговор и са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем, а затим су предвиђени и трилатерални разговори. На позив европског шефа дипломатије, у Охриду се разговара о споразуму о имплементацији европског предлога.

СУДБОНОСАН ДАН СА СРБИЈУ! Вучич у Охриду брани косовски завет: Заступаћу нашу земљу и интересе народа на КиМ

СУДБОНОСАН ДАН СА СРБИЈУ! Вучич у Охриду брани косовски завет: Заступаћу нашу земљу и интересе народа на КиМ

ВУЧИЋ О ЗСО: То је јако важан документ за сигурност наших људи, нагласио сам да оно што је потписано мора да буде испуњено

ВУЧИЋ О ЗСО: То је јако важан документ за сигурност наших људи, нагласио сам да оно што је потписано мора да буде испуњено

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ВИСОКИМ АМЕРИЧКИМ ЗВАНИЧНИКОМ: Нормализација односа доноси мир и Србији и Западном Балкану

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ВИСОКИМ АМЕРИЧКИМ ЗВАНИЧНИКОМ: Нормализација односа доноси мир и Србији и Западном Балкану 

Одговори на питања новинара

Припадници медија на почетску су одмах поставили питање председнику Вучићу да ли постоје неки рокови.

- Имамо да формирамо заједнички мониторинг, комисију којом ће да председава ЕУ у року од 30 дана, одмах да се крене у формирање ЗСО, такође да направимо декларацију о несталим особама. Донаторска конференција за пет месеци. Нећу да стајем на муку Куртију, он је тражио да то уђе у документ, ја сам тражио да онда уђе да све мора да буде у складу са Уставом Србије.

- У овом делу немамо много обавеза, нећу никог да обмањујем, кад се будемо наредни пут састајали, онда ћемо да причамо о нашим обавезама. Ово је тежак процес, важно ми је да сам рекао које су наше црвене линије.

Председник је одговорио и на питање ли му је проблем да посети Приштину.

- Што се чешће срећемо, ваљда је то добро за наше односе. Ја много волим да одем у Грачаницу, а има и неколико лепих кафана, а и добрих домаћина. Дођите да им одемо тамо на славу, да наздравимо таман за пријатељство Срба и Албанаца.

Вучић је напоменуо да Курти тражи и ратну одштету.

- Пустите да почнемо да разговарамо о ЗСО. Суштина је била у томе да чувамо мир и да напредујемо. Србија ће желети да имплементира ствари, код нас се ништа није променило. Нема ништа ни комично, ни трагично, реч је о не лаком процесу. Дуг процес, у сваком случају.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

 

Обраћање председника Вучића

Председник је на почетку разговора истакао да је данас био дан у којем је требало да се договори имплементациони план као и да је некакав договор постигнут.

- Постигли смо некакав договор, неколико тачака ће постати део договора за обе стане и за Београд и Приштину. Ја сам задовољан због тога, али свакако ово неће бити све. Ових неколико тачака које смо договорили, постаће део преговарачког оквира за обе стране. Једна од кључних тачака је да ће Европски савет процењиваће колико је ко урадио из имплементационог плана, који ће бити проширен. Као приоритетна обавеза стављено је формирање ЗСО. Морам да кажем да сам због тога заиста задовољан, говори се о несталим особама, о донаторским конференцијама. План ће сигурно морати да се надограђује. Знам да ће албанска страна инсистирати на томе да нисам потписоа ништа, обојица смо ставили до знања шта су његове а шта наше црвене линије. Није био никакав дан Д, али мислим да је био океј дан. Упркос бројним неслагањима, имали смо пристојан разговор.

Вучић је истакао да ће током сутрашњег дана представити сваку тачку говора.

- Ја ћу сутра представити сваку тачку, од понедељка бићу спреман да примам на консултације представнике парламента у месецима пред нама није лак посао. Ја верујм да ће Приштинска страна испунити одмах формирање ЗСО, ако ми будемо желеи да истрајемо на ЕУ путу наш напредак биће цењене и по томе колико смо спремни да имплементирамо договорено - навео је Вучић. Мислим ако је могуће да кажете да имате зрно задовољства, ја могу да кажем да имам зрно задовољства, имали смо присојан и конструктивна разговор - истакао је Вучић и додао:

- Наш посао је да кроз наша неслагања, нађемо пут до боље будућности за српски и албански народ. Не говорим да ли је неко добар или лош саговорник, на вама је да одлучите коме ћете да верујете. Мени је свеједно са ким ћу разговарати из Приштине. Ако будемо желели да истрајавамо на европском путу биће цењен и кроз имплементацију онога о чему сам вам вечерас говорио. То је оно што је у најкраћем суштина.

Завршен трилатерални састанак

Трилатерални састанак председника Србије Александра Вучића, премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља у Охриду управо је завршен. Очекује се да ће се ускоро Борељ обратити новинарима. 

Једанаест сати преговора

Ни после десет сати од почетка састанака у Охриду, не назире се крај преговора.

Трилатерални састанак спрског председника, тзв. косовског премијера и европских дипломата почео је око 15.30.

"Маратон" у Охриду

Преговори у Охриду, почели су јутрос око 10 часова, и још увек трају - нешто више од десет сати. 

Завршен први део трилатералног састанка

Први део трилатералног састанка председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са европским посредницима, шефом ЕУ дипломатије Ђузепом Борељом и представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, завршен је после нешто више од сат времена. После паузе, разговори су настављени, преноси косово-онлине.

Почео трилатерални састанак

Трилатерални састанак почео је нешто после 15 часова. Након што рунда преговора у Охриду буде завршена, јавности ће се обратити шеф ЕУ дипломатије Ђузеп Борељ. То је најавио Петер Стано, портпарол ЕУ, додавши да се ради о "уобичајеној пракси". Рекао је и да не зна када ће данашњи састанци бити завршени.

Завршен састанак Куртија са званичницима ЕУ

Билатерлани састанак Куртија са Борељом и Лајчаком ја завршен, али заједнички, трилатерлани састанак још није почео.

Састанку који воде шеф евродипломатије Жозеп Борељ и изасланик ЕУ за дијалог Косова и Србије Мирослав Лајчак у својству посматрача присуствује и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Скуп прате бројне новинарске екипе које у медија центру у Охриду током поподнева очекују обраћања учесника данашњег дијалога, пише РТС.

Курти разговара са Борељом и Лајчаком

У Охриду је почео састанак високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Aljbin Kurti u Ohridu
Аљбин Курти у Охриду / Извор: Танјуг

Претходно се са Борељом и Лајчаком састао председник Србије Александар Вучић.

Након састанка Бореља и Лајчака са Куртијем, предвиђен је трилатерални састанак.

У Охриду се данас одржава нова рунда дијалога Београда и Приштине уз посредништво ЕУ. 

Вучић се састао са Борељом и Лајчаком

У Охриду је почео билатерални састанак председника Србије Александра Вучића, високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

 

Ковачевски: Политичари не доносе тешке, већ државничке одлуке

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је данас у Охриду да је отворен дијалог Београда и Приштине од велике важности за стабилност и просперитетност целог региона.

Он је истакао да политичари не доносе тешке, него државничке одлуке.

Dimitar Kovačevski
Димитар Ковачевски / Извор: Танјуг

- Никоме од нас није лако у таквим ситуацијама, али знамо да су тешке одлуке донете за бољу будућност наредних генерација - рекао је Ковачевски новинарима у Охриду где се одржава нова рунда дијалога Београд-Приштина под окриљем ЕУ.

Ковачевски је истакао да је дијалог "једина алатка за консолидацију региона и евроинтеграције".

- Отворен дијалог којим се решавају отворена питања је од велике важности за стабилност региона, очување мира и пут ка просперитетној будућности не само за Србију и Косово, већ за цео регион - додао је на конференцији за медије, пише Бета.

Борељ: Разговараћемо о имплементацији анекса

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да су очи ЕУ и Западног Балкана данас упрте у Охрид. Више о томе ОВДЕ.

 

Вучић са Ковачевским

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским.

Aleksandar Vučić u Ohridu
Александар Вучић у Охриду / Извор: Танјуг

Aleksandar Vučić u Ohridu sa Kovačevskim
Александар Вучић у Охриду са Ковачевским / Извор: Танјуг

- Захвалио сам пријатељу @dimitar.kovachevski на томе што, као добар домаћин, жели да допринесе конструктивном наставку дијалога.

Вучић стигао у Охрид

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Охрид, где ће данас бити одржан састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Претходно ће се Вучић састати са председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

У Охриду је тренутно у току састанак Ковачевског и председника привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

 

"Надам се пристојном разговору"

- У Охрид не путујем са порукама, јер све што сам имао, рекао сам у лице специјалним представницима за дијалог ЕУ и САД Мирославу Лајчаку и Габријелу Ескобару, већ заступам интересе државе Србије и нашег народа на Косову и Метохију. Надам се пристојном разговору и могућности да се ствари померају. Не бавим се триковима као што то неки други раде - ово је јуче пред пут у Охрид, где ће се данас састати са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, поручио председник Србије Александар Вучић.