clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"STAVIO SAM DO ZNANJA ŠTA SU NAŠE CRVENE LINIJE" Vučić se obratio građanima iz Ohrida: Prioritet je formiranje ZSO (FOTO/VIDEO)

18.03.2023. 09:37 23:39
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/Tanjug
U Ohridu se danas održava sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija.

U Ohridu je održan sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Potom je usledio razgovor i sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, a zatim su predviđeni i trilateralni razgovori. Na poziv evropskog šefa diplomatije, u Ohridu se razgovara o sporazumu o implementaciji evropskog predloga.

SUDBONOSAN DAN SA SRBIJU! Vučič u Ohridu brani kosovski zavet: Zastupaću našu zemlju i interese naroda na KiM

SUDBONOSAN DAN SA SRBIJU! Vučič u Ohridu brani kosovski zavet: Zastupaću našu zemlju i interese naroda na KiM

VUČIĆ O ZSO: To je jako važan dokument za sigurnost naših ljudi, naglasio sam da ono što je potpisano mora da bude ispunjeno

VUČIĆ O ZSO: To je jako važan dokument za sigurnost naših ljudi, naglasio sam da ono što je potpisano mora da bude ispunjeno

VUČIĆ RAZGOVARAO SA VISOKIM AMERIČKIM ZVANIČNIKOM: Normalizacija odnosa donosi mir i Srbiji i Zapadnom Balkanu

VUČIĆ RAZGOVARAO SA VISOKIM AMERIČKIM ZVANIČNIKOM: Normalizacija odnosa donosi mir i Srbiji i Zapadnom Balkanu 

Odgovori na pitanja novinara

Pripadnici medija na početsku su odmah postavili pitanje predsedniku Vučiću da li postoje neki rokovi.

- Imamo da formiramo zajednički monitoring, komisiju kojom će da predsedava EU u roku od 30 dana, odmah da se krene u formiranje ZSO, takođe da napravimo deklaraciju o nestalim osobama. Donatorska konferencija za pet meseci. Neću da stajem na muku Kurtiju, on je tražio da to uđe u dokument, ja sam tražio da onda uđe da sve mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije.

- U ovom delu nemamo mnogo obaveza, neću nikog da obmanjujem, kad se budemo naredni put sastajali, onda ćemo da pričamo o našim obavezama. Ovo je težak proces, važno mi je da sam rekao koje su naše crvene linije.

Predsednik je odgovorio i na pitanje li mu je problem da poseti Prištinu.

- Što se češće srećemo, valjda je to dobro za naše odnose. Ja mnogo volim da odem u Gračanicu, a ima i nekoliko lepih kafana, a i dobrih domaćina. Dođite da im odemo tamo na slavu, da nazdravimo taman za prijateljstvo Srba i Albanaca.

Vučić je napomenuo da Kurti traži i ratnu odštetu.

- Pustite da počnemo da razgovaramo o ZSO. Suština je bila u tome da čuvamo mir i da napredujemo. Srbija će želeti da implementira stvari, kod nas se ništa nije promenilo. Nema ništa ni komično, ni tragično, reč je o ne lakom procesu. Dug proces, u svakom slučaju.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: RTS/Printscreen

 

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je na početku razgovora istakao da je danas bio dan u kojem je trebalo da se dogovori implementacioni plan kao i da je nekakav dogovor postignut.

- Postigli smo nekakav dogovor, nekoliko tačaka će postati deo dogovora za obe stane i za Beograd i Prištinu. Ja sam zadovoljan zbog toga, ali svakako ovo neće biti sve. Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili, postaće deo pregovaračkog okvira za obe strane. Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet procenjivaće koliko je ko uradio iz implementacionog plana, koji će biti proširen. Kao prioritetna obaveza stavljeno je formiranje ZSO. Moram da kažem da sam zbog toga zaista zadovoljan, govori se o nestalim osobama, o donatorskim konferencijama. Plan će sigurno morati da se nadograđuje. Znam da će albanska strana insistirati na tome da nisam potpisoa ništa, obojica smo stavili do znanja šta su njegove a šta naše crvene linije. Nije bio nikakav dan D, ali mislim da je bio okej dan. Uprkos brojnim neslaganjima, imali smo pristojan razgovor.

Vučić je istakao da će tokom sutrašnjeg dana predstaviti svaku tačku govora.

- Ja ću sutra predstaviti svaku tačku, od ponedeljka biću spreman da primam na konsultacije predstavnike parlamenta u mesecima pred nama nije lak posao. Ja verujm da će Prištinska strana ispuniti odmah formiranje ZSO, ako mi budemo želei da istrajemo na EU putu naš napredak biće cenjene i po tome koliko smo spremni da implementiramo dogovoreno - naveo je Vučić. Mislim ako je moguće da kažete da imate zrno zadovoljstva, ja mogu da kažem da imam zrno zadovoljstva, imali smo prisojan i konstruktivna razgovor - istakao je Vučić i dodao:

- Naš posao je da kroz naša neslaganja, nađemo put do bolje budućnosti za srpski i albanski narod. Ne govorim da li je neko dobar ili loš sagovornik, na vama je da odlučite kome ćete da verujete. Meni je svejedno sa kim ću razgovarati iz Prištine. Ako budemo želeli da istrajavamo na evropskom putu biće cenjen i kroz implementaciju onoga o čemu sam vam večeras govorio. To je ono što je u najkraćem suština.

Završen trilateralni sastanak

Trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i šefa diplomatije EU Žozepa Borelja u Ohridu upravo je završen. Očekuje se da će se uskoro Borelj obratiti novinarima. 

Jedanaest sati pregovora

Ni posle deset sati od početka sastanaka u Ohridu, ne nazire se kraj pregovora.

Trilateralni sastanak sprskog predsednika, tzv. kosovskog premijera i evropskih diplomata počeo je oko 15.30.

"Maraton" u Ohridu

Pregovori u Ohridu, počeli su jutros oko 10 časova, i još uvek traju - nešto više od deset sati. 

Završen prvi deo trilateralnog sastanka

Prvi deo trilateralnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima, šefom EU diplomatije Đuzepom Boreljom i predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, završen je posle nešto više od sat vremena. Posle pauze, razgovori su nastavljeni, prenosi kosovo-online.

Počeo trilateralni sastanak

Trilateralni sastanak počeo je nešto posle 15 časova. Nakon što runda pregovora u Ohridu bude završena, javnosti će se obratiti šef EU diplomatije Đuzep Borelj. To je najavio Peter Stano, portparol EU, dodavši da se radi o "uobičajenoj praksi". Rekao je i da ne zna kada će današnji sastanci biti završeni.

Završen sastanak Kurtija sa zvaničnicima EU

Bilaterlani sastanak Kurtija sa Boreljom i Lajčakom ja završen, ali zajednički, trilaterlani sastanak još nije počeo.

Sastanku koji vode šef evrodiplomatije Žozep Borelj i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak u svojstvu posmatrača prisustvuje i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Skup prate brojne novinarske ekipe koje u medija centru u Ohridu tokom popodneva očekuju obraćanja učesnika današnjeg dijaloga, piše RTS.

Kurti razgovara sa Boreljom i Lajčakom

U Ohridu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Aljbin Kurti u Ohridu
Aljbin Kurti u Ohridu / Izvor: Tanjug

Prethodno se sa Boreljom i Lajčakom sastao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon sastanka Borelja i Lajčaka sa Kurtijem, predviđen je trilateralni sastanak.

U Ohridu se danas održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredništvo EU. 

Vučić se sastao sa Boreljom i Lajčakom

U Ohridu je počeo bilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

 

Kovačevski: Političari ne donose teške, već državničke odluke

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas u Ohridu da je otvoren dijalog Beograda i Prištine od velike važnosti za stabilnost i prosperitetnost celog regiona.

On je istakao da političari ne donose teške, nego državničke odluke.

Dimitar Kovačevski
Dimitar Kovačevski / Izvor: Tanjug

- Nikome od nas nije lako u takvim situacijama, ali znamo da su teške odluke donete za bolju budućnost narednih generacija - rekao je Kovačevski novinarima u Ohridu gde se održava nova runda dijaloga Beograd-Priština pod okriljem EU.

Kovačevski je istakao da je dijalog "jedina alatka za konsolidaciju regiona i evrointegracije".

- Otvoren dijalog kojim se rešavaju otvorena pitanja je od velike važnosti za stabilnost regiona, očuvanje mira i put ka prosperitetnoj budućnosti ne samo za Srbiju i Kosovo, već za ceo region - dodao je na konferenciji za medije, piše Beta.

Borelj: Razgovaraćemo o implementaciji aneksa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da su oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid. Više o tome OVDE.

 

Vučić sa Kovačevskim

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Aleksandar Vučić u Ohridu
Aleksandar Vučić u Ohridu / Izvor: Tanjug

Aleksandar Vučić u Ohridu sa Kovačevskim
Aleksandar Vučić u Ohridu sa Kovačevskim / Izvor: Tanjug

- Zahvalio sam prijatelju @dimitar.kovachevski na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga.

Vučić stigao u Ohrid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ohrid, gde će danas biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Prethodno će se Vučić sastati sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: RTS/Printscreen

U Ohridu je trenutno u toku sastanak Kovačevskog i predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

 

"Nadam se pristojnom razgovoru"

- U Ohrid ne putujem sa porukama, jer sve što sam imao, rekao sam u lice specijalnim predstavnicima za dijalog EU i SAD Miroslavu Lajčaku i Gabrijelu Eskobaru, već zastupam interese države Srbije i našeg naroda na Kosovu i Metohiju. Nadam se pristojnom razgovoru i mogućnosti da se stvari pomeraju. Ne bavim se trikovima kao što to neki drugi rade - ovo je juče pred put u Ohrid, gde će se danas sastati sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Piše:
Srbija Danas
18.03.2023. 09:37 23:39