Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Дуци за СД: Има наде за Србију са Русијом и Кином, али свет пропада! Све се своди на то ко ће кога да закоље!

26.10.2019. 19:48
Пише:
Саша Рајковић
Ljubodrag Duci Simonović
Љубодраг Дуци Симоновић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Филозоф и писац Љубодраг Дуци Симоновић говорио је на Медиа маркету за портал Србија Данас о кризи хумане перспективе човечанства.

Дуци је посетио и МЦ Одбрана како би слушао о најновијим делима генерал-пуковника Небојше Павковића. 

- То је због Павкета (генерал-пуковник Небојша Павковић) и људи који су се борили. Мени је част да будем са људима који су били на првој линији фронта, поготово због тога што је Павковић изузетно паметан, образован човек и његова дела су историјска. Морају постојати документа и обрађене ствари које дају шансу да се проговори о овом историјском периоду, а не да други пишу историју, а ми да то гледамо са стране или да се руководимо овим проданим барабама који раде за Американце и остале и пишу историју како њима одговара. Павкетова дела су чиста фактографија, а без ње се не може доћи до истине - рекао је легендарни кошаркашки репрезентативац.

Duci Simonović
Дуци Симоновић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

РАМПА ЗА тзв. КОСОВО! ШЕШЕЉ СРБИМА ДОНЕО МОЋНУ ПОРУКУ ИЗ МОСКВЕ, а она значи најгори кошмар за Албанце!

РАМПА ЗА тзв. КОСОВО! ШЕШЕЉ СРБИМА ДОНЕО МОЋНУ ПОРУКУ ИЗ МОСКВЕ, а она значи најгори кошмар за Албанце!

Командант УНПРОФОР-а јасан: "У СРЕБРЕНИЦИ НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА"

Командант УНПРОФОР-а јасан: "У СРЕБРЕНИЦИ НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА"

То је СВЕТСКА СЕНЗАЦИЈА, Западњаци НИСУ ИМАЛИ ПОЈМА! Лазански из Москве о "ДЕСАНТУ" С-400 и Панцира

То је СВЕТСКА СЕНЗАЦИЈА, Западњаци НИСУ ИМАЛИ ПОЈМА! Лазански из Москве о "ДЕСАНТУ" С-400 и Панцира

Ви пишете нову књигу? Можете ли нам нешто рећи о томе?

- То је студија коју ћу вероватно назвати "Космичка одисеја човечанства" којом покушавам да вратим дигнитет животу на Земљи, покушавам да вратим људе на планету Земљу, а не да имамо космичке илузије. Земља је наш једини космички дом на ком можемо да опстанемо и треба да вратимо идеју вечности из космоса на Земљу. Ми, као човечанство треба да живимо хиљадама година на Земљи, то је наш дом. Антрополошки модел човека се прилагођава том времену који подразумева техничку, а не хуманистичку цивилизацију. Не брине их да ли ће Земља да пропадне, већ планирају да праве роботе за космос, киборге... То је страшно и због тога нико не говори о уму, већ говоре о интелигенцији. Постоји велика разлика између та два појма због тога што ум тежи истини, а интелигенција решава проблеме. Не прави се разлика између истинитог и инстинског, уопште не постоје вредносни критеријуми, ништа што се тиче хуманистичког наслеђа човечанства и то је стравично.

Duci Simonović
Дуци Симоновић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Да ли мислите да се ствари мењају на боље у светској политици, пре свега због тога што САД слабе?

- Мењају се, међутим, гледао сам интервју Александра Дугина и Анри Левија и имам утисак као да се налазе на фронту и само да им дамо ножеве да се кољу. Ту нема изласка из тог ратног стања јер то је сад борба два поретка, како би рекао Дугин "копно против мора", али ту нема ничега еманципаторског. То је борба ко ће да доминира у свету који пропада. Налазимо се на броду који иде према бездану. Они ни у једном моменту не помињу идеју будућности и превазилажење света у коме се све своди на то ко ће кога да закоље.

У данашњој грађанској мисли не постоји хумана перспектива, не постоји хуманистичко наслеђе националних култура, не постоји еманципаторско наслеђе грађанског друштва, већ су све свели на то ко ће кога да уништи. То је страшна атмосфера потпуно лишена перспективе у хуманој равни, као да хумана перспектива никада није постојала у развоју човечанства. Ту се види колико дух капитализма доминира. Где ће млади људи? Видите однос према малој Грети (Тунберг). Не треба ништа идеализовати, али њу нападају зато што отвара могућност за стварање неког новог света и покретања младих.

Зашто би млади били на фудбалским стадионима, дрогирали се и слично. Што не излазе на улице да се боре? Где ће да живе сутра? Ко треба да буде више заинтересован за судбину човечанства од младих људи? Они деполитизују младе, гурају их на стадионе, у хале: "Дрогирај се, супер, само немој да будеш активан и да питаш где ћемо сутра да живимо!" То је једна беда и сви медији у томе учествују због тога што су плаћени, зна се ко држи банку и чим изађеш из тога - готов си.

Да ли постоји перспектива за Србију?

- Постоји! Ми имамо перспективу са Русијом и Кином у тој евроазијској интеграцији, али то је све само један моменат у тој целој причи. У целини гледано, цео свет пропада и морају се развити политички покрети који ће створити један нови свет, који ће имати разуман однос према природи и где ће духовно богатство бити мера људског богатства.