Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕРДОГАН УСКОРО СТИЖЕ У СРБИЈУ? Старовић о значајној посети европског лидера, ове теме ће бити КЉУЧНЕ

17.06.2022. 09:07
Пише:
Србија Данас/РТС
Vučić i Erdogan
Вучић и Ердоган / Извор: Профимедиа

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу разговарао је у Београду са председником Александром Вучићем, састао се са премијерком Аном Брнабић, као и са министром спољних послова Николом Селаковићем.

Украјинска криза, изазови у региону, али и билатерална сарадња неке су од тема о којима је у Београду разговарао шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу са највишим званичницима Србије.

Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић каже за РТС да се интензивно договара датум посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији, као и да се ради о наредних неколико седмица.

СТРУЧЊАЦИ ОТКРИЛИ - ОВАКО ЗАПАД ХОЋЕ ДА ПРИТИСНЕ СРБИЈУ: Испливали нови планови, све се своди на ДВЕ СТВАРИ

СТРУЧЊАЦИ ОТКРИЛИ - ОВАКО ЗАПАД ХОЋЕ ДА ПРИТИСНЕ СРБИЈУ: Испливали нови планови, све се своди на ДВЕ СТВАРИ

ВУЧИЋ И КУРТИ УСКОРО ОЧИ У ОЧИ? Високи званичник ЕУ открио када би могло да дође до сусрета

ВУЧИЋ И КУРТИ УСКОРО ОЧИ У ОЧИ? Високи званичник ЕУ открио када би могло да дође до сусрета

Прелиставање дневних новина за 17. јун 2022. године

Прелиставање дневних новина за 17. јун 2022. године

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу разговарао је у Београду са председником Александром Вучићем, састао се са премијерком Аном Брнабић, као и са министром спољних послова Николом Селаковићем.

Немања Старовић истиче да је реч о веома значајној посети.

- Данас је од веома велике важности да одржавамо један континуиран и садржајан дијалог са Турском, од разумевања да Турска свакако представља највећу и најмоћнију државу Балканског полуострва, према чему гајимо велико поштовање, али исто тако званична Анкара гаји велико поштовање према Србији уз разумевање да Србија која није свакако толико велика и моћна, као што је то Турска, ипак заузима једну централну позицију на Балкану - каже Старовић.

Истиче да је немогуће обезбедити трајан мир, стабилност и просперитет Балканског полуострва без добрих односа Анкаре и Београда.

Наглашава да Турска сада жели да пројектује пре свега своје економско присуство на Балкану.

Redžep Tajip Erdogan
Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Профимедиа

- Обим наше трговинске размене је већ достигао близу две милијарде долара годишње, што је износ који је изузетно респектабилан, али су амбиције далеко веће од тога. Могли смо чути од Чавушоглуа јуче да је план који је зацртао турски председник Реџеп Тајип Ердоган да се у неком средњем року та трговинска размена повећа до чак пет милијарди долара - каже Старовић.

Наглашава и да су веома значајна турска улагања у Србији, посебно у она најмање развијена подручја.

- Све то скупа доприноси томе да је Турска све више заинтересована за пуну стабилизацију и економски напредак Балкана и у томе ми видимо заједнички интерес и налазимо заједнички језик - додаје.

"Интензивно се договара датум посете Ердогана"

Старовић истиче да се интензивно договара датум посете турског председника Србији.

- Не могу сада да откријем који су датуми у питању, ради се наравно о наредних неколико седмица и уколико ти планови буду реализовани, а сва је прилика да хоће, Реџеп Тајип Ердоган би могао бити први шеф стране државе који ће посетити Београд у другом председничком мандату председника Вучића - поручује Старовић.

Истиче да су интереси у односима две државе неспорни, али да је ту важан и посебан однос поверења двојице председника.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: МН Press

- Мислим да ће у сваком случају та веома скора посета председника Ердогана Београду бити итекако значајна. Очекују нас разговори о бројним темама из области билатералне економске сарадње, коначно закључивање споразума којим ће бити омогућено путовање наших држављана са личним картама у Турску и министар Чавушоглу је изнео значајан податак да ће Србија у том моменту представљати само једну од пет држава, односно шест јурисдикција, са којима Турска има такав режим кретања - навео је Старовић.

Наводи да се очекује око 300.000 српских туриста у Турској овог лета, а са друге стране број турских туриста у Србији се сваке године повећава.

- Уз сва та веома важна питања билатералне политичке и економске срадње, посета председника Ердогана ће свакако бити добра прилика да се поразговара и о оним глобалним политичким и безбедносним темама, имајући у виду да је Турска веома ангажована у процесу тражења мировног решења између Русије и Украјине, а да су управо на том месту наше позиције итекако сагласне, јер се и ми залажемо за постизање мировног решења - наглашава.

Када ћемо у Турску моћи само са личним картама

На питање када би могао да буде потписан споразум о уласку српских држављана у Турску само са личним картама, Старовић каже да су договори у завршним фазама и да ће у неколико наредних седмица, пре почетка туристичке сезоне у пуном смислу, тај режим бити успостављен.

Турски министар је у Београду са званичницима разговарао и о отварању још једног конзуларног одељења и то у Нишу. Старовић каже да турске компаније улажу све више у мање развијене делове Србије, међу којима је и јужни део земље, а све је више турских држављана који ту стално бораве.

- Постоје реална потреба да се отвори конзуларна канцеларија у трећем по величини граду у Србији, а највећем регионалном центру југоисточне Србије - Нишу. Уз сервисирање свих конзуларних потреба држављана Турске који су на сталном боравку, важно је и да се пруже све врсте конзуларних услуга стотинама турских држављана који транзитирају кроз Србију, посебно током летњих месеци. Мислим да је то једна добра одлука, ми се томе радујемо - додаје Старовић.

"Изградња ауто-пута Београд–Сарајево важна и у процесу помирења"

Када је реч о инфраструктурној сарадњи са Турском, поред градње ауто-пута Београд–Сарајево, Старовић истиче да је важна и изградња регионалних саобраћајница на простору југозападне Србије где турске компаније имају велико учешће.

- То је од огромног значаја за све грађане који живе у том делу Србије - додаје.

Истиче да је свакако најважнији пројекат изграња ауто-пута Београд-Сарајево.

- Учешће турских компанија је назаобилазно, финансијска конструкација која је направљена је такође сачињена уз помоћ Турске и нама је веома драго што су турски инвеститиори и турска држава препознали који је не само економски потенцијал и значај те саобраћајнице, који је несумњив и од огромног интереса, већ да постоји додатна вредност која ће се огледати у процесу помирења - наводи он.

Истиче да се то може поредити с иницијативом "Отворени Балкан" која је несумњиво донела јасне резултате у смислу скраћења времена чекања на границама за возаче камиона, повећање обима трговинске размене, али је донела и додатну компоненту да је прошлог лета чак 130.000 држављана Србије боравило у Албанији на одмору.

- Ја сам заиста убеђен у то да када будемо завршили тај кружни ауто-пут Београд-Сарајево-Београд да ће далеко већи број грађана Србије имати прилику и могућност да борави у Сарајеву и обрнуто, али да ће изградња тог ауто-пута више допринети процесу помирења у нашем региону него десетине пројеката невладиних организација које не желим да ниподаштавам - закључује Старовић.