Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВО КАКО БИ ИЗГЛЕДАО ВОЈНИ РОК У СРБИЈИ! Скандинавски модел један од могућих код нас

10.05.2022. 21:12
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vojska Srbije
Војска Србије / Извор: Профимедиа/илустрација

Данима се спекулише по ком моделу би био војни рок у Србији.

Ако врати обавезни војни рок Србија ће кренутим путем Шведске, Литваније или Грузије које су, такође, укидале па поново уводиле ову обавезу. Ипак, свака од тих држава и када је вратила "обавезну војску" прибегла је далеко либералнијем моделу "служења отаџбини". Аналитичари оцењују  да би Србији можда највише одговарали скандинавски модели војног рока због величине земље, али и атрактивности војног позива.

Дакле, и ако врати обавезни војни рок, наша земља неће бити јединствена по томе, а тешко је и замислити да ће икада одлазак у војску код нас изгледати као у време бивше Југославије и ЈНА.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НАЈАВИО ОБАВЕЗАН ВОЈНИ РОК: Ево када ће почети и како ће изгледати за регруте

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НАЈАВИО ОБАВЕЗАН ВОЈНИ РОК: Ево када ће почети и како ће изгледати за регруте

СРБИЈА УВОДИ ОБАВЕЗНИ ВОЈНИ РОК? Председник Вучић открио детаље: Мислим да је добар предлог

СРБИЈА УВОДИ ОБАВЕЗНИ ВОЈНИ РОК? Председник Вучић открио детаље: Мислим да је добар предлог

ИМАШ ИЗМЕЂУ 19 И 30 ГОДИНА, ОТАЏБИНА ТЕ ЗОВЕ! Служи добровољно војни рок, повећане су и плате!

ИМАШ ИЗМЕЂУ 19 И 30 ГОДИНА, ОТАЏБИНА ТЕ ЗОВЕ! Служи добровољно војни рок, повећане су и плате!

Шта више, Шведска, Литванија и Грузија су се знатно брже од наше земље предомислиле. Шведска је, рецимо, обавезни војни рок вратила 2018. године после референдуму и то осам година након што је укинула ту обавезу.

Сваки двадесети иде у војску у Норвешкој

У овој скандинавској земљи војни рок траје од четири до 12 месеци с тим што у војску након бројних тестова током регрутације иду само они најспремнији.

Како пише "Демостат", од око око 90.000 младића и девојака који сваке године постану пунолетни, војска регрутује око 13.000 а на служење позове око 4.000 физички и психички најспремнијих, док остали немају никакве обавезе.

И Литванија је након референдума вратила "обавезну војску" и то 2016. године пошто је осам година раније укинула ту обавезу. Разлог за такву одлуку је страх грађана од потенцијалног напада Русије. Због тога, на основу нових прописа, сви мушкарци старости између 18 и 26 година морају да служе једну годину војску осим студената и самохраних очева.

Norveška
Норвешка / Извор: Профимедиа

Грузија се предомислила након осам месеци

Пример Грузије је најспецифичнији пошто се ова држава предомислила свега осам месеци пошто је укинула обавезни војни рок. Како пише "Демостат", по новом систему војна обука у Грузији траје три месеца, а након тога наредних девет месеци војници прелазе у службу у професионалној војсци где су подршка.

Подсећања ради, у Србији се већ пуних 11 година не служи обавезни војни рок

Војни рок није укинуло 12 европских држава

Свега 12 европских држава нису никада укидале обавезни војни рок и то: Швајцарска, Норвешка, Данска, Финска, Аустрија, Турска, Естонија, Русија, Белорусија, Украјина, Грчка и Кипар. Свака од њих има различите моделе војног рока, од конзертвативних до релаксираних. Готово у свим тим државама постоји могућност приговора савети и цивилног служења војске у државним институцијама.

Без обзира на то, не морају сви регрути да служе војску већ могу и да је заобиђу тако што ће од 18. до 37. године плаћати држави порез од три одсто зараде. Иначе, војни рок обухвата мушкарце од 18. до 34. године док жене могу да служе војску добровољно. Обука траје 21 недељу, а сваке године се иде на дообуку.

Evropa
Европа / Извор: Профимедиа

Скандинавске земље као приимер

Када је реч о скандинавским земљама, у Финској је војска обавезна за здравствено способне мушкарце, док жене служе добровољно, а око 20 одсто Финаца служи у цивилној служби која траје 11 месеци. Редовни рок, с друге стране, траје од пола године до годину дана.

С друге стране, у Норвешкој се регрутују сви пунолетни грађани, и мушкарци и жене с тим што војску служе само најспремнији. Војни рок траје шест, 12 или 18 месеци, а служење војске обезбеђује одређене привилегије код школовања или запошљавања.

Од 60.000 жена и мушкараца способних за војску, на одслужење се прима око 10.000, док професионалне снаге чини око 11.500 војника на уговору, подофицира и официра. Од укупног броја оних који служе војни рок жене чине једну трећину и тај проценат расте сваке године, пише "Демостат".

У Естонији се војни рок служи од осам до 11 месеци, а по завршетку обезбеђује и одређене привилегије код, примера ради, будућих послодаваца.

Интересантно у Аустрији, 50 одсто регрути служи војни рок који траје шест месеци, а 50 одсто иде у цивилну службу.

Шведска и Финска хоће у НАТО?

Шведска, Финска, Швајцарска и Аустрија су војно неутралне државе као и Србија с тим што обе скандинавске земље увелико разматрају улазак у НАТО након што је избио рат у Украјини.

Који од већ постојећих европских модела војног рока би био најпогоднији за Србију - тема је коју смо анализирали са саговорницима.

Lideri NATO alijanse
Лидери НАТО алијансе / Извор: Профимедиа

У Скандинавији више од 90 одсто - добровољци

Истраживачица Београдског центра за безбедносну политику Марија Игњатовић посебно скреће пажњу на скандинавске моделе служења војске у којима се "и поред обавезног војног рока, више од 90 одсто војске чине добровољци.

- Скандинавски модели подразумевају да сви мушкарци могу бити позвани на одслужење (у Норвешкој и Шведској и жене), али постоји годишња квота потребних регрута, тако да у пракси само мали број најмотивисанијих и најспособнијих заправо добија прилику да служи војску - подвлачи  Игњатијевић.

Како каже, често се скандинавски модели спомињу као примењиви у Србији, због политике неутралности и величине земље.

- Али овакви модели подразумевају високу мотивисаност и атрактивност војног позива, што у Србији није случај с обзиром на то да има изазов да задржи и постојеће професионалне кадрове. За Србију би са свих аспеката било рационалније и исплативије да уложи у боље услове рада професионалаца и учини добробољно служење војног рока и уопште војног позива примамљивијим, него да обавеже све младе људе на службу коју многи од њих не желе - објашњава Игњатијевић.

"Војни рок - много пара ни за шта"

Чињеница да су све војно неутралне државе економски развијеније од Србије наводи професора Факултета безбедности Зорана Драгишића на другачије, мање популарно мишљење о враћању обавезног војног рока.

-Ако се има у виду целокупни потенцијал земље, демографска слика, ситуација да многи грађани имају двојно држављанство, али и да постоји приговор савести бојим се да ћемо уколико вратимо обавезни војни рок уложити много пара ни за шта - оцењује Драгишић.

Због тога  има други предлог.

- Мислим да би већ од основне школе требало увести предмет на којем бисмо децу учили о значају војне обуке и цивилне заштите. Потребна нам је професионална војска. Рат у Украјини је показао да без професионалне војске не можете ништа - закључује Драгишић.

Balkan
Балкан / Извор: Профимедиа/илустрација

Нико у региону нема обавезни војни рок

Ниједна држава у нашем региону нема обавезни војни рок. Како пише "Демостат", професионалну војску прва је добила Словенија, 2003. године, а три године касније редовно служење укидају и Македонија и Црна Гора. У Босни и Херцеговини, то је учињено 2007. године, док је Хрватска добровољну службу увела 2008.