Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ЗАСЛУЖУЈУ МНОГО БОЉЕ ОД ОВОГ" Подигла се бура након седнице ЕП, ово су захтеви за нашу земљу

10.05.2023. 08:31
Пише:
Танјуг
EP
ЕП / Извор: Фото: Shutterstock

Фундаменталне одлуке су потребне да би се постигао фундаментални напредак и то је порука извештаја.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик рекао је на седници Европског парламента (ЕП), на којој су посланици расправљали о извештају о Србији, да је кључно да дијалог Београда и Приштине донесе резултате.

- Истичем да ми морамо да будемо ангажовани у једнаком односу према обе стране и жао нам је да неки амандмани који су донети нису били једнаки према обе стране, али је на Београду и Приштини да наставе даље - истакао је Билчик у обраћању ЕП.

Истакао је да је 2022. година била сложена година за Европу, али и за Србију и додао да извештај поздравља усвајање мера о побољшању изборних услова и захтева упућених пре априла 2022. године, као резултат међустраначког дијалога који је вођен у Србији, као и укупно понашање током избора.

ДАЧИЋ ДОНЕО ОДЛУКУ: СПС ће се одазвати позиву председника и учествовати на великом народном скупу

ДАЧИЋ ДОНЕО ОДЛУКУ: СПС ће се одазвати позиву председника и учествовати на великом народном скупу

"ЕУ ЖЕЛИ ДА ПРЕКИНЕ ИСТОРИСЈКО ПРИЈАТЕЉСТВО БЕОГРАДА И МОСКВЕ" Француски посланик загрмео са говорнице Европског парламента

"ЕУ ЖЕЛИ ДА ПРЕКИНЕ ИСТОРИСЈКО ПРИЈАТЕЉСТВО БЕОГРАДА И МОСКВЕ" Француски посланик загрмео са говорнице Европског парламента

"ТЕШКИ ДАНИ СУ ПРЕД НАМА" Министар Вучевић о актуелном политичком тренутку у Србији (ВИДЕО)

"ТЕШКИ ДАНИ СУ ПРЕД НАМА" Министар Вучевић о актуелном политичком тренутку у Србији (ВИДЕО)

Он је поздравио и повратак опзиције у Скупштину Србије.

- Ово је врло битно за српску демократију и политику и радујем са наставку сарадње са српским парламентом већ у јуну ове године, када ћемо се састати у Београду - рекао је Билчик.

Vladimir Bilčik
Владимир Билчик / Извор: Профимедиа

Према његовим речима, фундаменталне одлуке су потребне да би се постигао фундаментални напредак и то је порука извештаја.

- То се односи на подручје унутар реформи, поготово када је у питању правна држава, јачање правосуђа и борба против организованог криминала и корупције, као и јачање независних медија - рекао је Билчик и додао да ће ЕП наставити да помно прати развој Србије.

Билчик је у завршном обраћању рекао да је помирење са прошлошћу кључна тачка.

- Докле год ратови из 90-их остану дефинишућа тачка српске полтике, верујем да ће европски избор Србије трпети. Помирење је кључно како би се ишло даље - рекао је Билчик.

Изразио је наду да ће Србија ухватити нови "геополитички воз" који се тиче увођења санкција Русији.

- Србија не може да пропусти још један воз, а ми смо овде да подржимо процес важних политичких реформи и да се Србија придружи ЕУ - рекао је Билчик.

Oliver Varhelji, Aleksandar Vučić
Оливер Вархељи, Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи рекао је да Србија мора да се усклади са позицијом ЕУ према Русији, како би наставила европским путем. Вархељи је изразио жалост у име Европске комисије због недавних трагичних догађаја у Србији и додао да је у интересу Београда да настави континуирану сарадњу са ЕУ.

Рекао је да је ЕК проценила да је Србија испунила критеријуме за трећи кластер и да ће стога бити настављени преговори.

- Преговори ће се наставити, поготово на подручју владавине права и поздрављамо одлуку српске Владе да задржи пут приступања ЕУ, као и српско усвајање свих амадмана, што су важни кораци - рекао је Вархељи.

Поменуо је да Србија сарађује по питању визне политике како би спречили илегалне мигранте и борби против корупције, али је навео да су дијалог Београда и Приштине и нормализација тих односа најбитнији за напредак било које врсте.

- Комисија наставља да помаже Србији са имплементацијом економског инвестиционог плана за Западни Балкан и позивамо Србију да да општи стратешки одговор на све што ЕУ тражи у корист својих грађана. ЕУ остаје главни политички и финасијски партнер, инвеститор и донатор Србије - закључио је Вархељи.

Што се тиче утицаја трећих држава у Србији, Вархељи је истакао, како је рекао, као позитиван пример, модернизацију пруге Београд-Ниш-Скопље, коју Србија гради са ЕУ, јер је одбила понуду Кине.

Известилац ЕП за тзв. Косово Виола фон Крамон рекла је да је недавно посетила Србију и оценила да, нажалост, упркос свим напорима, "тамо не влада већа демократија него пре".

Viola fon Kramon
Виола фон Крамон / Извор: Профимедиа

- Нема правих демократских стандарда, избори нису довољно слободни, политичка култура није обележена слободом изражавања - рекла је она.

Како је рекла, од председника Србије Александра Вучића и Владе тражи да спроведу унутрашње реформе, јер према њеним речима, ништа друго не може да замени захтев ЕУ да се постигну највећи европски стандарди у смислу владавине права, слободних медија и борбе против корупције.

- Дијалог са Приштином треба да буде фокусиран на народ, како би се осигурало да народ на Косову није марионета ни у чијим рукама. Тек кад Србија то постигне, може да буде права земља кандидат за чланство у ЕУ - рекла је Фон Крамон.

Посланик Тонино Пицула оценио је да кључни демократски показатељи упућују на то да, како је навео, "Србија стагнира на европском путу".

- Очекивани напредак у дијалогу са Приштином, кога нема, не сме да буде алиби за изостанак ефикасне европске политике према српским властима - казао је Пицула и изразио пуну подршку грађанима који желе бољу, европску Србију, оценивши да ти грађани доказују да постоји капацитет за промене.

Посланик мађарског Фидеса у Европском парламенту Андор Дели поручио је да је извештај ЕП о Србији пристрасан и претерано критичан, као и да ће нанети трајну штету односима Србије и Европског парламента. Он је навео да од 2014. године прати сваки извештај Европског парламента о Србији и да је то увек био "динамичан, интензиван и понекад тежак политички процес".

- Могли смо да пратимо различите фазе, флуктуирајуће позиције и промене у степену ентузијазма за проширење у Европској комисији и међу државама чланицама - рекао је Дели у свом обраћању Европском парламенту.

Истовремено, каже Дели, Европски парламент је био институција која је давала најснажнију подршку убрзању процеса придруживања и јачању међусобног поверења и поштовања између Србије и ЕУ, што, ако су околности то захтевале, није искључивало формулисање добронамерних критика.

- Међутим, ових дана су међусобно поверење и поштовање ретки овде у Европском парламенту и бојим се да ће овај извештај, како својим пристрасним садржајем, тако и претерано критичним, нанети трајну штету односима Србије и Европског парламента. Грађани Србије заслужују много боље од овога - поручио је Дели.