Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАПИЈА ШУМАДИЈЕ И ВРАТА БЕОГРАДА: Пре пар година овде су људи живели без воде и годинама чекали плате, а данас коначно имају наду

31.07.2019. 08:37
Пише:
Србија Данас
Vladan Glišić
Владан Глишић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Председник општине Младеновац Владан Глишић говори за портал СрбијаДанас о пројектима који су завршени на тој општини и плановима који ће остварити у будућности

На који начин одржавате комуникацију са грађанима Ваше општине? Шта је то што највише мучи становнике Ваше општине?

Ми смо као власт прузели општину средином 2015, прво као привремени орган, а после избора 2016. као легитимна власт. До 2015. водоснадбевање је било отежано, у летњем периоду насеља на већој надморској висини нису имала воде. Затекли смо кредит од милион евра који је требало исплатити, велике дугове јавних предузећа, дугове за јавну расвету, све укупно око 400 милиона динара. Захваљујући помоћи Владе Републике Србије и града Београда успели смо да, као привремени орган, све то санирамо. Затекли смо неисплаћене плате јавних предузећа из 2012. и 2013. и велике проблеме грађана. Као одговорна власт прво смо кренули да разговарамо са грађанима, да чујемо њихове проблеме, да покушамо да помогнемо код краткорочних, а било је проблема који су дугорочни. Нисмо затекли никакав план који се тиче санације, реконструкције, изградње пешачких стаза, нове водоводне мреже, канализације…

Vladan Glišić
Владан Глишић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Велика свечаност у Младеновцу поводом Дана општине

- Указом краља Александра Обреновића 2. августа 1893. године Младеновац је проглашен за варошицу и то је дан Општине Младеновац. Славићемо два дана: првог дана слава деспота Стефана Лазаревића у манастиру Павловац одржаће се литургија. У вечерњим сатима одржаће се концерт групе “Балканика”. Другог дана је Свечана академија, на којој ће се доделити признања нашим најзначајнијим грађанима, а увече концерт “Бајаге и инструктора” - рекао је председник општине и позвао све који су у могућности да посете ову општину у том периоду.

Окренули смо се раду и од тада до данас смо прешли велики пут. Наравно, увек може више. Сваког петка су врата општине отворена за грађане, на располагању су им све службе општине Младеновац. Утврдили смо које су грешке у нашим институцијама. Грађани су имали проблема у сарадњи са државним институцијама, па смо правили предмете од њихових проблема и слали ургенције одговарајућим институцијама. Негде смо то могли да решимо брзо и квалитетно, али било је и тежих проблема. Примали смо предлоге и сугестије грађана, наравно и критике. Из разговора са грађанима смо доста тога научили, затим то све пројектовали кроз израду предлога и планова за пројекте у нашој општини. Такође, организовали смо савете месних заједница, тако да имамо састанке једном месечно. Често правимо зборове грађана, нарочито ако су у питању канализација, водоводна мрежа, изградња путева, договор око приоритета приликом израде планова за санације школа, улагање у основно образовање. Када изађете са тог састанка имате праву слику шта треба урадити у датој месној заједници. Некад нисмо у стању да решимо одређени проблем, али уз помоћ града Београда и Владе Републике Србије успевамо.

Поред поменутог водоснадбевања, велики проблем је то што је наш град захватила лоша приватизација свих привредних ресурса. Затворене су све фабрике које су запошљавале неколико хиљада људи. Због тога сада на бироу рада имамо велики број људи између 55 и 65 година који су у тим фабрикама радили, а сада више нису радно способни, а немају ни пензије ни социјално осигурање. Радимо на томе да помогнемо тим људима у сваком погледу. Такође, велика централизација града Београда је претходних деценија довела до тога да Општина Младеновац нија имала оне надлежности које је требало када је у питању развој инфраструктуре, улагање у индустријске зоне, у просторни план развоја града. Као општина нисмо ни власници, ни корисници имовине, па онда и за најмањи пројекат морамо да идемо преко три секретаријата града Београда. Сами грађани због тога постају неповерљиви и према општини и према граду Београду. Изменом статута града Београда приградске општине ће најзад добити надлежности које им припадају. Радићемо на побољшању услова за изградњу, на бржем добијању грађевинских дозвола, самим тим ћемо брже и лакше уређивати инфраструктурне пројекте, утицати на бољи и квалитетнији живот наших грађана.

Које пројекте сте до сада остварили и на који пројекат сте најпоноснији?

Успели смо да уз помоћ Владе Републике Србије и Канцеларије за улагања обновимо у потпуности Основну Школу Свети Сава. Вредност тих улагања је 30 милиона динара. Обновили смо основну школу у Ковачевцу, која је после 30 година добила нове тоалете, врата, прозоре. Вредност ових инвестиција је 2,5 милиона динара.

Захваљујући Министарству привреде, граду Београду и Европској инвестиционој банци, успели смо да после неколико деценија обновимо Градски музеј, а вредност ових инвестиција је била 30 милиона динара
Затекли смо предузећа у јако тешком стању. У међувремену, сва наша јавна предузећа и установе раде позитивно и из свог профита инвестиционо улажу. За две године смо купили 200 нових контејнера. ЈКП “Младеновац” је својим средствима у потпуности обновило свој возни парк – нови булдожер, комбинована машина, ровокопач, два нова камиона за одношење смећа, један смо добили као донацију Владе Јапана, затим три камиона путара, теренско возило “лада нива”, три путничка возила “фиат пунто”.

Vladan Glišić
Владан Глишић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Што се тиче ЈКП “Пијаце Младеновац” на нашем потезу кванташке пијаце, која је била промашена инвестиција претходне власти, успели смо да доведемо Царински реферат и сада тамо имамо царињење камиона са робом. Захваљујући помоћи Владе Републике Србије и Министарству финансија сада то предузеће прави велики профит. Тај профит се даље улаже у ивестиције, тако да ћемо имати кавлитетнији пријем камиона и царињене робе.

Спортско-рекреациони центар Љубомир Ивановић-Геџа, смо у 2015. години затекли са 100 милиона дуга, са искљученом струјом, са неисплаћеним платама из 2014. и 2015. Сада је слика потпуно другачија, оспособили смо базен, субвенционишемо школу пливања у којој годишње око 250 деце узраста 4-5 година научи да плива. Улагање у децу и младе је нешто са чиме ћемо наставити и даље.

Како напредује решавања проблема воде?

Затекли смо систем водоснадбевања са неколико десетина километара азбестних цеви, доста техничких грешака. Тада смо направили план о консолидацији целог водовода, ангажовали стручне службе. Саветовали су нас да морамо да копамо бунаре. За ове четири године смо из наших средстава сваке године ископали по један бунар, остале смо бунаре ревитализовали, град Београд је ископао један бунар, тако да смо побољшали количину воде, водоснадбевање и спречили рестрикције и недостатак воде. Сваке године радимо реконструкцију водоводне мреже И замену азбестних цеви ПВЦ цевима. Од Канцеларије за улагање Владе Републике Србије смо добили 12 милиона динара, па смо у Космајској улици заменили око километар азбестних цеви. Урадили смо 12,5 км нове водоводне мреже. Тренутно наше ЈКП ради реконструкцију водоводне мреже у Трстенској улици, месна заједница Врбица око 800 м, такође се ради нова канализациона мрежа у месним заједницама Кораћица и Селтерс. То је заједнички пројекат са градом Београдом,  биће урађено око 2,5 км нове канализационе мреже. Након тога биће урађено још 2 км, урађен је план, имамо и грађевиснку дозволу. Урађен је водовод за месну заједницу Велика Крсна у сарадњи са градским властима, вредност улагања 30 милиона динара.

Који су наредни пројекти које ћете спроводити како бисте унапредили живот грађана?

У плану је реконструкција Геронтолошког центра, а вредност ивестиције је 130 милиона. Инвеститор је Канцеларија Владе Републике Србије, такође и реконструкција Дома здравља, а вредност те инвестиције је 140 милиона динара.

Завршава се и саобраћајница Браћа Баџек, а то је инвестиција града Београда. Изградња траје већ три године, али тако је и било планирано у односу на проблеме на које се буде наилазило приликом изградње. Пројекат је мало успорен због клизишта на које смо наишли. Грађани који су на том делу били у опасности, сада су добили потпорни зид. Требало би да све буде завршено у наредних месец дана.

У плану је и почетак радова на постројењу за прераду отпадних вода на потезу месне заједнице Међулужје, као и израда пројекта за канализацију те Месне заједнице. Већ неколико деценија су разне власти тим грађанима обећавале канализациону мрежу, а надам се да ћемо за неких месец дана кренути са изградњом и да ћемо то реализовати у следећој години.

Vladan Glišić
Владан Глишић / Извор: Србија Данас

На који начин Ваша оштина помаже својим суграђанима, поготово младима и најстаријим становницима ове општине?

За свако новорођено дете општина Младеновац издваја 10. 000 динара и ауто-седиште, а једини услов је да су родитељи са местом бребивалишта у Општини Младеновац. Дајемо и стипендије најбољим ђацима и студентима око 10.000 динара. Када дође до усаглашавања статута Општине Младеновац и града Београда, та ће се средства повећавати. Већ четврту годину за редом реализујемо пројекат "Буди своја највећа инвестиција". Општина организује бесплатне припреме за полагање пријемног испута.

Радимо и доста пројеката када су у питању наши најстарији суграђани, као што су бесплатни лекарски прегледи, бесплатни излети који су већ постали традиционални. У разговору са њима увек прво волим да чујем критику, а на тај начин сазнамо за многе проблеме. Ево једног примера – Месна заједница Ковачевац се налази на десетак км од Младеновца и постоје аутобуси који су ишли у том правцу, али су они линијски. Дат је предлог да се уведе градска линија која ће кружити на сат времена. Ту сам идеју пренео Градском секретаријату са јавни превоз. Када смо изашли на терен схватили смо да је 2.000 становника морало да пешачи по два км до својих кућа. Захваљујући упорности најстаријих суграђана  урадили смо ствар због које су сада сви задовољни. Не може се општина водити из кабинета, морате стално бити на терену.

Како функционише сарадња општине Младеновац и Града Београда, који су заједнички стратешки пројекти?

Растојање између Београда и Младеновца је око 45 км, а ми смо за ове четири године то растојање “смањили” на 20 км. Имамо значајно бољу и квалитетнију комуникацију и можемо да причамо о проблемима на искрен начин. Све наше захтеве град Београд прихвата озбиљно и имамо максималну сарадњу у складу са могућностима. Град Београд има неколико пројеката који су везани за Општину Младеновац, као што су – завршетак магистралног водовода Макиш-Младеновац. Што се тога тиче ту смо стрпљиви и радимо све ствари које ће бити потребне када тај водовод дође. Такође, један велики пројекат биће трансфер станице и рециклажно двориште на нашој депонији. То је већ ушло  у фазу пројектног извођења и измену Плана детаљне регулације, радови ће кренути средином следеће године. Са изградњом рециклажног дворишта и трансфер станице стећиће се услови за боље и квалитетније одлагање комуналног отпада, а тиме ће и општини бити олакшан рад.

У току је и гасификација свих наших села. Инвеститор је Србија Гас, а вредност инвестиције је 17-18 милиона евра. Радови би требало да буду завршени у наредне четири године. За сада је урађено 157 км нове гасоводне мреже, око 500 корисника је добило нови прикључак.

У плану је и изградња новог далековода. Радови почињу 1. августа. Радиће се далековод за Сопот и за Младеновац. Са сопотске стране су већ почели радови. Изградњом новог далековода повећаћемо јачину електричне енергије и тиме ћемо моћи да проширујемо постојеће и градимо нове индустријске зоне. То је услов за нове инвеститоре. Ми смо сада на енергетском максимуму, јер се пројекција некада радила на 20.000 становника, а сада имамо преко 60.000. Док су други радили и развијали се, ми смо 20 година стајали у месту, чекали на град Београд.

Сада је ситуација другачија, имамо добар партнерски однос са градом. Радимо на томе да Младеновац постане боље место за живот. Повезаност са Београдом нам омогућава и развој туризма, имамо један јако важан ресурс а то је Селтерс Бања, која је некада била лидер здравствено-рекреативног туризма. Радићемо на повећању капацитета здравственог туризма, затим на викенд-туризму јер је у близини Космај, а овај крај је познат по развијеној пољопривреди па постоји шанса и за развој сеоског туризма.

Оно што смо добили новим статутом је то да можемо формирати Комисију за планове, са којом ћемо много брже радити планове детаљне регулације, који су предуслов за стварање нових грађевинских зона када је у питање становање, индустријске зоне, развој инфраструктуре.

Vladan Glišić
Владан Глишић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Од 2003. нисмо имали никакву планску документацију, па због тога град није могао да напредује. Завод за урбанизам добиће сагласност за издавање дозвола до 5.000 квадратних метара чиме ћемо убрзати изградњу производних хала, имаћемо могућност за оснивање јавних предузећа. Тренутно имамо једну комуналну делатност, а то је паркирање које није дефинисано. Основали смо ЈКП “Паркинг сервис Младеновац” и надам се да ћемо наредних месеци кренути у формирање самог предузећа и уређење комуналне делатности како би грађани били задовољнији. Изменом статута добили смо могућност да улажемо у против-градну заштиту, не само за плаћање стрелцима, него и куповину ракета. Ми смо једина општина у Србији која је у 2018. години успела у потпуности да надокнади штету воћарима. Тада је 48 пољопривредника добило накнаду за штету изазвану градом. После измене Закона о здравственој заштити, добили смо могућност да имамо све специјалистичке службе у нашој општини, што до сада није био случај.

Председник Вучић завршио је кампању “Будућност Србије”, можете ли нам рећи шта је будућност општине Младеновац?

Желимо да Младеновац постане безбедан и чист град, сам гео-стратешки положај нам гарантује да ћемо расти у броју становника, ако испунимо све предуслове о којима смо причали доћи ћемо близу 100.000 становника. Некада смо били “улазна врата Београда”, “капија Шумадије”, надам се да ћемо се вратити на тај пут. Повезаност ауто-путем са Београдом нам гарантује да ћемо добити нове инвеститоре, радна места, што је предуслов за бољи и квалитетнији живот наших грађана.