Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛАВРОВ: Знамо да ЕУ има писане инструкције о ставу о Русији (ФОТО/ВИДЕО)

12.12.2016. 12:46 11:18
Пише:
Бета
Sergej Lavrov i Ivica Dačić
Сергеј Лавров и Ивица Дачић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Након састанка са премијером Александром Вучићем и председником Србије Томиславом Николићем, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров састао се са министром спољних послова Ивицом Дачићем.

20.50 - Лавров: Знамо да ЕУ има писане инструкције о ставу о Русији

Москва зна да Европска унија има писане инструкције о томе какве изјаве о Русији треба да се чују из сваке земље, укључујући кандидате за придруживање Унији, изјавио је данас у Београду руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

- У тим инструкцијама пише да је апсолутни императив за све те земље да као мантру користе изразе као што су анексија Крима, окупација Донбаса и тако даље. Изгледа да су те инструкције обавезујуће - истакао је шеф руске дипломатије на конференцији за новинаре после састанка са српским колегом Ивицом Дачићем у Палати "Србија".

Lavrov
Лавров / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

20.33 - Лавров: Предлози САД у вези са Алепом воде у ћорсокак

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оценио је данас у Београду да предлози САД да се прогласи пауза у непријатељским дејствима у Сирији, како би се направили координисани коридори за повлачење наоружаних људи и цивила из источног Алепа, воде ка ћорсокаку.

19.14 - Дачић:  Вучић ће 21. децембра посетити Москву

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће премијер Александар Вучић 21. децембра посетити Москву, где ће са руским министром одбране постићи договор који ће знатно ојачати одбрамбену моћ Србије. Дачић је, на конференцији за новинаре после сусрета са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом, рекао да у Москви тада неће бити потписан никакав споразум, јер се Србија обратила Русији са молбом да јој донира одређена војно-техничка средства, међу којима и летелице.

То није купопродајни однос јер Русија донира опрему, а ми ћемо платити само онај део који се односи на прилагођавање опреме за коришћење у Србији, објаснио је Дачић.

19.00 - Лавров: Противимо се једностраном мењању Резолуције 1244

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је вечерас у Београду да Русија прихвата сва решења и процесе у вези са Косовом, али уз максимално поштовање Резолуције СБ УН 1244, чијој се једностраној ревизији противи.

- Солидаришемо се са српским пријатељима и против смо против било каквих покушаја да се једнострано ревидира ова Резолуција - поручио је Лавров.

18.37 - Дачић је у Лаврову уручио копоран специјално израђен за њега на Косову, у Лепосавићу.

Dačić i Lavrov
Дачић и Лавров / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

18.15 - Државни архив Србије уручио је књигу сусрета српске и руске делегације кроз историју

uručivanje poklona
уручивање поклона / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

18.12 - Лавров о актуелној ситуацији у Сирији

Лавров је говорећи о ситуацији у Сирији изјавио да напад терориста на Палмиру указује на то да је напад изрежиран и изводи се да би се милитанти добили предах.

Русија рачуна да постизање споразума са САД о бескомпромисној борби против тероризма, али за сада тај процес иде тешко.

- Постоје основе да се верује да САД штите терористе Нусра фронта како би их искористиле за свргавање Асада“ - рекао је Лавров.

17.55 - Лавров: Нећу открити тајну ако кажем да нам је познато да постоје писмене инструкције да свака земља кандидат за ЕУ мора да се јавно изјашњава о Русији и као мантру да понавља фразе попут анексије Крима.

Dačić i Lavrov
Дачић и Лавров / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

17.50 - Дачић: Нисмо одлагали посету Медведева

На питање о посети Медведева, Дачић је рекао да она није ни била одлагана и да се није догодила због избора у Србији и у Русији. Да не треба спекулисати поводом размене посета са Дачићем се сложио и Лавров.

- Већ сте чули колико је интензиван програм на нивоу председника, премијера, очекује се посета Вучића, данас моја посета која је била врло згууснута - подсетио је Лавров.

17.31 - Лавров: Разговори у Београду су били одлични

Лавров је изјавио како су разговори у Београду били одлични, као што је и нормално међу стратешким партнерима.

17.25 - Дачић: Очекујемо да ће након састанка премијера Србије Александра Вучића и министра одбране Русије Сергеја Шојгуа у Москви 21. децембра Србија значајно ојачати војну моћ.

17.20 - Дачић поручио Лаврову: Србија никада неће бити антируска држава

Након састанка са својим руским колегом Сергејом Лавровим, он је навео да се Србија неће придружити санкцијама нити другим рестриктивним мерама према Русији.

- Исто тако, не желимо да будемо ни чланица НАТО - рекао је Дачић.

Dačić i Lavrov
Дачић и Лавров / Извор: Реутерс

17.10 - Дачић: Лавров никад није долазио да врши притисак на Србију него да помаже нашој земљи.

17.05 - Пред почетак конференције за новинаре Дачић и Лавров потписали план о консултацијама два министарства за 2017/2018.

- План је да се састајемо двапут годишње, једном у Русији, једном у Србији, као и да координирамо активности посебно кад је реч о међунарондим организацијама где је Србија на жалост често угрожен наш интегритет - рекао је Дачић. 

16.20 - Лаврову у Србији као код куће

Министар спољиних послова Ивица Дачић састао се данас у Београду са шефом руске дипломатије оценивши на почетку састанка да је посета Сергеја Лаврова Србији још један корак у развоју братских односа двеју земаља.

Дачић је за Лаврова рекао да је један од најдражих гостију у Србији.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Лавров му је одговорио да се у Србији осећа као код куће и међу пријатељима. Подсетио је да се током дана састао са премијером и председником Србије и додао да ће са Дачићем разговарати о билатералним питањима и међународној сарадњи.

"Ценим наше контакте који помажу и Србији и Русији", рекао је Лавров и додао да цени лични допринос Дачића у развоју међусобних односа двеју земаља.

Након састанка двојица министара ће обратити новинарима.

15.25 - Лавров и Вулин положили венац на Споменик ослободиоцима Београда 1944.

Министар за рад, запосљавање, борацка и социјална питања Александар Вулин и руски министар спољних послова Сергеј Лавров полозили су данас венце, у оквиру спомен-комплекса гробља Ослободилаца Београда у Другом светском рату и на споменик Црвеноармејцу.

Вулин и Лавров потом су се уписали у спомен-књигу. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

14. 50 - Лавров разговара са Николићем


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров састао се данас поподне у згради председништва Србије за председником Томиславом Николићем.

Том приликом Николић је Лаврову доделио орден Српског знамења првог степена.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

14.30 - Лавров са Вучићем: Посебно ми је драго када дођем у прекрасан Београд

Премијер Србије Александар Вучић пожелео је данас шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову добродошлицу на руском језику и указао на сарадњу и пријатељство два народа и две земље, а Лавров је . 

"Добро нам дошли у Београду и Србију“, поручио је Вучих Лаврову у кратком разговору док су сниматељи и фоторепортери снимали почетак њиховог састанка.

Премијер Вучић је истакао да је сарадња између два народа и две земље увек била добра, уз уверење да ће бити све успешнија.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Лавров је рекао да је више пута долазио у Србију и да му је посебно драго када дође у "прекрасни Београд". 

Један од фокуса сарадње Србије и Руске Федерације требало би да буде привредна сарадња, истакао је данас премијер Александар Вучић у разговору са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим, а руски министар је нагласио да се Русија неће мешати у унутрашња питања Србије.

Српски премијер и руски министар разговарали су о сарадњи двеју земаља и даљем развоју односа на темељу стратешког партнерства и интереса двеју земаља за његово продубљивање у свим правцима.

Више о томе можете прочитати на овом линку!

12.56 - После краћег разговора српског премијера Александра Вучића и руског министра спољних послова Сергеја Лаврова иза затворених биће настављен састанак две државне делегације.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров стигао је данас у билатералну посету Србији, током које ће разговарати са највишим српским званичницима, док ће сутра присуствовати састанку Савета министара Организације за црноморску економску сарадњу.

Лаврова је по доласку у Београд на аеродрому "Никола Тесла" дочекао први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Вучић вечерас у Бриселу са Могерини уочи отварања нових поглавља

Лавров ће са званичницима Србије разговарати пре свега о билатералним односима, али и разменити мишљење о регионалним питањима и глобалној ситуацији у свету.

Први састанак одржаће са премијером Александром Вучићем и председником Србије Томиславом Николићем.

Премијер Вучић изјавио је јуче да ће са руским министром спољних послова разговарати о политичкој, економској и војно-економској сарадњи, и да очекује озбиљан и отворен разговор.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да би тема разговора са Лавровом требало да буде и Петрохемија и плаћање заосталих дуговања.

"Ако буде повољна цена примарног бензина у годинама које су пред нама, пошто Петрохемија данас има 50 милиона на рачуну, не би требало да буде проблема", рекао је Вучић.

Након разговора са Николићем и Вучићем, Лавров и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин положиће венце на гробље Ослободилаца Београда, саопштило је Министарство спољних послова.

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ЈЕРЕМИЋУ: Одлучи се - јеси ли ухапшен или ниси?!

Лавров ће се поподне у Палати Србије састати са Дачићем после чега су предвиђене изјаве за медије двојице министара, наводи се у саопштењу.

Шеф руске дипломатије ће у уторак присуствовати министарском састанку Организације за црноморску економску сарадњу којој Србија председава, на коме ће бити представници 12 земаља, као и пет министара спољних послова.

Дачић је уочи посете рекао да је долазак Лаврова у Београд од изузетног политичког значаја изразивши очекивање да ће то бити један корак даље у развоју односа две земље.

Он је новинарима рекао да између Србије и Русије нема отворених питања, те да Русија придаје велики значај односима са Србијом који су, каже, веома добри а карактеришу их висок ниво међусобног поверења, пријатељства и подршке када је реч о најважнијим политичким питањима на међународној политичкој сцени.

Руски амбасдор Александар Чепурин, изјавио је да је посета Лаврова Србији редовна и испланирана тако да ће у средишту бити три основне теме - разматрање глобалне ситуације, регионалних питања и билатерални односи, а да је посету ускладио са састанком министара спољних послова Црноморске економске иницијативе.