few clouds
23°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

LAVROV: Znamo da EU ima pisane instrukcije o stavu o Rusiji (FOTO/VIDEO)

12.12.2016. 12:46 11:18
Piše:
Beta
Sergej Lavrov i Ivica Dačić
Sergej Lavrov i Ivica Dačić / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastao se sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

20.50 - Lavrov: Znamo da EU ima pisane instrukcije o stavu o Rusiji

Moskva zna da Evropska unija ima pisane instrukcije o tome kakve izjave o Rusiji treba da se čuju iz svake zemlje, uključujući kandidate za pridruživanje Uniji, izjavio je danas u Beogradu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- U tim instrukcijama piše da je apsolutni imperativ za sve te zemlje da kao mantru koriste izraze kao što su aneksija Krima, okupacija Donbasa i tako dalje. Izgleda da su te instrukcije obavezujuće - istakao je šef ruske diplomatije na konferenciji za novinare posle sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Palati "Srbija".

Lavrov
Lavrov / Izvor: Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

20.33 - Lavrov: Predlozi SAD u vezi sa Alepom vode u ćorsokak

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je danas u Beogradu da predlozi SAD da se proglasi pauza u neprijateljskim dejstvima u Siriji, kako bi se napravili koordinisani koridori za povlačenje naoružanih ljudi i civila iz istočnog Alepa, vode ka ćorsokaku.

19.14 - Dačić:  Vučić će 21. decembra posetiti Moskvu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će premijer Aleksandar Vučić 21. decembra posetiti Moskvu, gde će sa ruskim ministrom odbrane postići dogovor koji će znatno ojačati odbrambenu moć Srbije. Dačić je, na konferenciji za novinare posle susreta sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, rekao da u Moskvi tada neće biti potpisan nikakav sporazum, jer se Srbija obratila Rusiji sa molbom da joj donira određena vojno-tehnička sredstva, među kojima i letelice.

To nije kupoprodajni odnos jer Rusija donira opremu, a mi ćemo platiti samo onaj deo koji se odnosi na prilagođavanje opreme za korišćenje u Srbiji, objasnio je Dačić.

19.00 - Lavrov: Protivimo se jednostranom menjanju Rezolucije 1244

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je večeras u Beogradu da Rusija prihvata sva rešenja i procese u vezi sa Kosovom, ali uz maksimalno poštovanje Rezolucije SB UN 1244, čijoj se jednostranoj reviziji protivi.

- Solidarišemo se sa srpskim prijateljima i protiv smo protiv bilo kakvih pokušaja da se jednostrano revidira ova Rezolucija - poručio je Lavrov.

18.37 - Dačić je u Lavrovu uručio koporan specijalno izrađen za njega na Kosovu, u Leposaviću.

Dačić i Lavrov
Dačić i Lavrov / Izvor: Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

18.15 - Državni arhiv Srbije uručio je knjigu susreta srpske i ruske delegacije kroz istoriju

uručivanje poklona
uručivanje poklona / Izvor: Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

18.12 - Lavrov o aktuelnoj situaciji u Siriji

Lavrov je govoreći o situaciji u Siriji izjavio da napad terorista na Palmiru ukazuje na to da je napad izrežiran i izvodi se da bi se militanti dobili predah.

Rusija računa da postizanje sporazuma sa SAD o beskompromisnoj borbi protiv terorizma, ali za sada taj proces ide teško.

- Postoje osnove da se veruje da SAD štite teroriste Nusra fronta kako bi ih iskoristile za svrgavanje Asada“ - rekao je Lavrov.

17.55 - Lavrov: Neću otkriti tajnu ako kažem da nam je poznato da postoje pismene instrukcije da svaka zemlja kandidat za EU mora da se javno izjašnjava o Rusiji i kao mantru da ponavlja fraze poput aneksije Krima.

Dačić i Lavrov
Dačić i Lavrov / Izvor: Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

17.50 - Dačić: Nismo odlagali posetu Medvedeva

Na pitanje o poseti Medvedeva, Dačić je rekao da ona nije ni bila odlagana i da se nije dogodila zbog izbora u Srbiji i u Rusiji. Da ne treba spekulisati povodom razmene poseta sa Dačićem se složio i Lavrov.

- Već ste čuli koliko je intenzivan program na nivou predsednika, premijera, očekuje se poseta Vučića, danas moja poseta koja je bila vrlo zguusnuta - podsetio je Lavrov.

17.31 - Lavrov: Razgovori u Beogradu su bili odlični

Lavrov je izjavio kako su razgovori u Beogradu bili odlični, kao što je i normalno među strateškim partnerima.

17.25 - Dačić: Očekujemo da će nakon sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua u Moskvi 21. decembra Srbija značajno ojačati vojnu moć.

17.20 - Dačić poručio Lavrovu: Srbija nikada neće biti antiruska država

Nakon sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, on je naveo da se Srbija neće pridružiti sankcijama niti drugim restriktivnim merama prema Rusiji.

- Isto tako, ne želimo da budemo ni članica NATO - rekao je Dačić.

Dačić i Lavrov
Dačić i Lavrov / Izvor: Reuters

17.10 - Dačić: Lavrov nikad nije dolazio da vrši pritisak na Srbiju nego da pomaže našoj zemlji.

17.05 - Pred početak konferencije za novinare Dačić i Lavrov potpisali plan o konsultacijama dva ministarstva za 2017/2018.

- Plan je da se sastajemo dvaput godišnje, jednom u Rusiji, jednom u Srbiji, kao i da koordiniramo aktivnosti posebno kad je reč o međunarondim organizacijama gde je Srbija na žalost često ugrožen naš integritet - rekao je Dačić. 

16.20 - Lavrovu u Srbiji kao kod kuće

Ministar spoljinih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa šefom ruske diplomatije ocenivši na početku sastanka da je poseta Sergeja Lavrova Srbiji još jedan korak u razvoju bratskih odnosa dveju zemalja.

Dačić je za Lavrova rekao da je jedan od najdražih gostiju u Srbiji.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Lavrov mu je odgovorio da se u Srbiji oseća kao kod kuće i među prijateljima. Podsetio je da se tokom dana sastao sa premijerom i predsednikom Srbije i dodao da će sa Dačićem razgovarati o bilateralnim pitanjima i međunarodnoj saradnji.

"Cenim naše kontakte koji pomažu i Srbiji i Rusiji", rekao je Lavrov i dodao da ceni lični doprinos Dačića u razvoju međusobnih odnosa dveju zemalja.

Nakon sastanka dvojica ministara će obratiti novinarima.

15.25 - Lavrov i Vulin položili venac na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944.

Ministar za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov polozili su danas vence, u okviru spomen-kompleksa groblja Oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu i na spomenik Crvenoarmejcu.

Vulin i Lavrov potom su se upisali u spomen-knjigu. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

14. 50 - Lavrov razgovara sa Nikolićem


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastao se danas popodne u zgradi predsedništva Srbije za predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Tom prilikom Nikolić je Lavrovu dodelio orden Srpskog znamenja prvog stepena.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

14.30 - Lavrov sa Vučićem: Posebno mi je drago kada dođem u prekrasan Beograd

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poželeo je danas šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu dobrodošlicu na ruskom jeziku i ukazao na saradnju i prijateljstvo dva naroda i dve zemlje, a Lavrov je . 

"Dobro nam došli u Beogradu i Srbiju“, poručio je Vučih Lavrovu u kratkom razgovoru dok su snimatelji i fotoreporteri snimali početak njihovog sastanka.

Premijer Vučić je istakao da je saradnja između dva naroda i dve zemlje uvek bila dobra, uz uverenje da će biti sve uspešnija.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Lavrov je rekao da je više puta dolazio u Srbiju i da mu je posebno drago kada dođe u "prekrasni Beograd". 

Jedan od fokusa saradnje Srbije i Ruske Federacije trebalo bi da bude privredna saradnja, istakao je danas premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, a ruski ministar je naglasio da se Rusija neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije.

Srpski premijer i ruski ministar razgovarali su o saradnji dveju zemalja i daljem razvoju odnosa na temelju strateškog partnerstva i interesa dveju zemalja za njegovo produbljivanje u svim pravcima.

Više o tome možete pročitati na ovom linku!

12.56 - Posle kraćeg razgovora srpskog premijera Aleksandra Vučića i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova iza zatvorenih biće nastavljen sastanak dve državne delegacije.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je danas u bilateralnu posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima, dok će sutra prisustvovati sastanku Saveta ministara Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Lavrova je po dolasku u Beograd na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Vučić večeras u Briselu sa Mogerini uoči otvaranja novih poglavlja

Lavrov će sa zvaničnicima Srbije razgovarati pre svega o bilateralnim odnosima, ali i razmeniti mišljenje o regionalnim pitanjima i globalnoj situaciji u svetu.

Prvi sastanak održaće sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Premijer Vučić izjavio je juče da će sa ruskim ministrom spoljnih poslova razgovarati o političkoj, ekonomskoj i vojno-ekonomskoj saradnji, i da očekuje ozbiljan i otvoren razgovor.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Profimedia

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da bi tema razgovora sa Lavrovom trebalo da bude i Petrohemija i plaćanje zaostalih dugovanja.

"Ako bude povoljna cena primarnog benzina u godinama koje su pred nama, pošto Petrohemija danas ima 50 miliona na računu, ne bi trebalo da bude problema", rekao je Vučić.

Nakon razgovora sa Nikolićem i Vučićem, Lavrov i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin položiće vence na groblje Oslobodilaca Beograda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

VUČIĆ PORUČIO JEREMIĆU: Odluči se - jesi li uhapšen ili nisi?!

Lavrov će se popodne u Palati Srbije sastati sa Dačićem posle čega su predviđene izjave za medije dvojice ministara, navodi se u saopštenju.

Šef ruske diplomatije će u utorak prisustvovati ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju kojoj Srbija predsedava, na kome će biti predstavnici 12 zemalja, kao i pet ministara spoljnih poslova.

Dačić je uoči posete rekao da je dolazak Lavrova u Beograd od izuzetnog političkog značaja izrazivši očekivanje da će to biti jedan korak dalje u razvoju odnosa dve zemlje.

On je novinarima rekao da između Srbije i Rusije nema otvorenih pitanja, te da Rusija pridaje veliki značaj odnosima sa Srbijom koji su, kaže, veoma dobri a karakterišu ih visok nivo međusobnog poverenja, prijateljstva i podrške kada je reč o najvažnijim političkim pitanjima na međunarodnoj političkoj sceni.

Ruski ambasdor Aleksandar Čepurin, izjavio je da je poseta Lavrova Srbiji redovna i isplanirana tako da će u središtu biti tri osnovne teme - razmatranje globalne situacije, regionalnih pitanja i bilateralni odnosi, a da je posetu uskladio sa sastankom ministara spoljnih poslova Crnomorske ekonomske inicijative.