Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛАЖНИ САВЕТНИК ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СУДИЈИ ПРЕТИО СМРЋУ! Нудио јој помоћ, а онда послао поруку да ће "бити разрешена"

30.04.2021. 23:44
Пише:
Србија Данас/Блиц
Zvonko Cvetković
Звонко Цветковић / Извор: Фото: МУП Србије

Цветковић се сумњичи да је починио кривично дело угрожавање сигурности за које је запрећена казна до пет година затвора

Звонко Цветковић (66) из Крагујевца, коме се суди да је изнудио новац лажно се представљајући као саветник тадашњег премијера Србије Александра Вучића и функционер БИА, саслушан је у Основном тужилаштву у Владичином Хану због сумње да је претио судији Прекршајног суда у том граду Драгани Николић.

НЕОЧЕКИВАНИ СУСРЕТ НА МОСТАРУ: Порфирије се пешака враћао са богослужења, Владимир описао блиски сусрет са патријархом (ФОТО)

НЕОЧЕКИВАНИ СУСРЕТ НА МОСТАРУ: Порфирије се пешака враћао са богослужења, Владимир описао блиски сусрет са патријархом (ФОТО)

ЈОШ УВЕК ЈЕ МЛАД И ЗЕЛЕН! Абазовићеве оптужбе последица неискуства: Огласио се МУП Србије поводом случаја Ковачевић

ЈОШ УВЕК ЈЕ МЛАД И ЗЕЛЕН! Абазовићеве оптужбе последица неискуства: Огласио се МУП Србије поводом случаја Ковачевић

"Срочио захвалницу како нико не би помислио да Косово није држава" Вулин реаговао на Кривокапићеву честитку Куртију

"Срочио захвалницу како нико не би помислио да Косово није држава" Вулин реаговао на Кривокапићеву честитку Куртију

Цветковић се сумњичи да је починио кривично дело угрожавање сигурности за које је запрећена казна до пет година затвора, а на саслушање је приведен у пратњи полиције након што је ухапшен по потерници због неодазивања позивима тог тужилаштва.

- Цветковић је саслушан 26. априла у Основном јавном тужилаштву у Владичином Хану због сумње да је починио кривично дело угрожавање сигурности, члан 138, став 3, у вези са ставом 1, тако што је упутио претње судији Прекршајног суда одељења у Владичином Хану Драгани Николић. Доведен је на саслушање по потерници јер се није одазивао позивима тужилаштва. Након саслушања укинуто је решење о притвору који је био одређен заједно са расписивањем потернице и он је пуштен да се брани са слободе. Није му било одређено полицијско задржавање до 48 часова - навела је први заменик ОЈТ у Владичином Хану Љиљана Петровић.

Након саслушања свих сведока и прибављања доказа, основни јавни тужилац у Владичином Хану ће донети одлуку да ли има основа за подизање оптужног предлога или не.

Како се сазнаје, Цветковић је судију прво контактирао и представио се као судија из бившег сазива Високог савета судства, нудио јој помоћ, а онда почео да јој прети да ће "средити да буде разрешена", а онда јој је претио и смрћу.

Уплашена и шокирана жена пријавила га је полицји која га је убрзо лоцирала и започела поступак.

Судија каже да очекујем од органа правосуђа и од својих колега да ће максимално да се заложе како би се оваквом понашању стало на пут.

- Судија мора да буде заштићен, ми радимо веома опасан посао. Ја сам једина жена судија у свом месту, у одељењу врањског Прекршајног суда у Владичином Хану. За све то време док сам добијала претње имала сам заштиту полиције. Он је вешто претио, није то радио у порукама него у телефонским разговорима, али сам ја укапирала о чему се ради, па сам присутнима пуштала да разговоре слушају преко спикерфона, и сви они су саслушани - рекла је судија Николић.

Оптужен за превару и изнуду

Цветковић је у јулу прошле године био осуђен на шест година затвора и новчану казну од 100.000 динара јер је, како се сумња, власницу приватне фирме Н. Р. из Ниша претњом принудио да му преда око 30.000 евра а да је од В. М. из Ћуприје на превару узео 350.000 динара за наводно опремање куће у Београду. Цветковић је оптужен да се у 2015. години Н. Р. из Ниша, познаници В. М. из Ћуприје са којом је био у емотивној вези, лажно представио као саветник премијера за безбедност и високи функционер БИА Мирослав Миленковић и предочио јој да ће бити ухапшена по оптужници од 400 страна јер се "замерила политичарима".

 Наводно је пред њом назвао тужиоца за организовани криминал Миљка Радосављевића како би се распитао о њеном "случају" и на папиру написао 30.000 евра, што је представљало суму коју треба да плати како би избегла хапшење. Терети се да јој је тада запретио да ако преко њега не плати "ауторитетима из Београда" који су "опасни играчи" може остати без породице те да ће се "нешто подметнути у њен ауто или ауто њеног сина" и да "опасни играчи" могу да лако наместе шта год желе... У страху за породицу, Н. Р. му је дала 6.500 евра а њен муж 2.090 евра и 400 швајцарских франака, али се Цветковић, према оптужници, љутио што нису донели још новца истичући да мора "од Гашића из Крушевца" да узме остатак новца јер је толико обећао да ће однети у Београд. За два дана му је дала још 6.010 евра па јој је рекао да остатак спреми за две недеље јер у међувремену "путује у Брисел са премијером". Терети се да је затражио да новац стави у кутију од вискија и преда В. М. коју је касније покупио... Цветковић се на прошлом суђењу бранио да му је све наместила Н. Р. власница приватне фирме из Ниша, јер је, како је навео знао да има сазнања да она шверцује дрогу!?

- Све је хтела да ми намести Н. Р. јер сам имао сазнања да шверцује дрогу у гуменим цевима. Упозорио сам је да јој прети хапшење код Прибоја и она се пуно захвалила што је успела то да избегне. Инормацију о хапшењу ми је дао инспектор из Ужица који је био под дејством алкохола. После пар месеци Н. Р. ме је звала да јој закажем састанак код предсендика Првиредног суда у Нишу. Па да је све тако како она тврди, да ли би ме звала да јој уговорим састанак у суду - бранио се Цветковић на прошлом суђењу.

Апелациони суд у Нишу нашао је да је првостепена пресуда противречна у погледу износа за који суд утврђује да је оштећена Н. Р. предала окривљеном јер се у образложењу наводи да му је предала 30.000 евра у два наврата док из изреке побијане пресуде произолази да је оштећена оптуженом дала 6.500 евра а њен супруг 2.090 евра и 400 швајцарских франака а после два дана 6.010 евра, па 15.000 евра. Због наведене противуречности, наводи Апелациони суд, изостали су разлози простепеног суда о томе који докази потврђују наводе оптужбе да је отећена у другом наврату оптуженом предала 6.100 евра, како се то наводи у образложењу првостепене пресуде. Такође, по оцени Апелационог суда првостепени суд "није дао јасне разлге о оцени исказа оштећене В. М.", а пре свега да ли су оштећена и окривљени уговорили враћање новца, који је рок и да ли јој је вратио паре.

Афера у Врању

Цветковић се у августу 2018.године нашао у средишту велике афере када је, по писању медија, приведен након пријаве судије Основног суда у Врању Марије Јанићијевић због прогањања и "урушавања угледа и каријере", неколико дана након што су у јавност процуреле њене неприкладне фотографије. Она је медијима раније изјавила да је била жртва "најпре преваре, а затим и прогањања".

Обмануо суд да је узео Ђукановића као адвоката

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Фото: Србија Данас/Саша Џамбић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Цветковић је недавно обмануи и Виши суд у Нишу да је као браниоца ангажовао познатог београдског адвоката и посланика СНС Владимира Ђукановића. Цветковић је на прошлом рочишту у Вишем суду у Нишу, где му се понавља суђење након што је Апелациони суд у Нишу укинуо пресуду којом је био осуђен на шест година затвора и казну од 100.000 динара, саопштио да је Ђукановићу дао пуномоћје за заступање, што је ушло у судски записник. Но, у међувремену познати адвокат то демантовао и, како је саопштио данас председник судског већа Мирко Драшковић, апеловао на суд да против особе која је дала такво обавештење покрене поступак ради санкционисања.

Ђукановић је у писменом отправку достављеном Вишем суду у Нишу навео да га Цветковић није ангажовао, да нема никакве везе са њим и да се очигледно ради о "грубом фалсификату", уз апел да се покрене поступак како би се то лице санкционисало.