Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Владимир Лучић: Највећа афера Јунајтед Групе је у Швајцарској!

22.05.2024. 14:23
Vladimir Lučić
Владимир Лучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Бавећи се судским поступком против Јунајтед Групе у Швајцарској открили смо да је у тој земљи смештена најконтроверзнија фирма из састава те групације, на чијем је челу пуних седам година био потпредседник Гаспромбанке, близак сарадник руских и украјинских олигарха, преко којег су ишле огромне количине новца, ексклузивно је данас открио генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић!

Име адвоката из Цириха Волфрама Куонија - најближег пословног партнера Јунајтед Групе и њеног мањинског власника, такође швајцарског резидента - претходних годину дана помињано је у бројним европским медијима, од Швајцарске преко Италије и Словеније до Грчке, у контексту његових бројних афера са проруским олигарсима са црне листе САД.

Куони је, према сазнањима тих медија, због бројних сумњивих послова под званичном истрагом у најмање три европске државе, а све то време налазио се на функцији председника фирме “Јунајтед Медија Нетворк АГ”, регистроване у Цириху, из састава Јунајтед Групе.

Владимир Лучић је данас, у гостовању на ТВ Happy, први пут говорио о овом случају.

- Када смо пред судом у Швајцарској покренули тужбу против медијских компанија Јунајтед Групе због нелојалне конкуренције и злоупотребе доминантног тржишног положаја, у току прикупљања документације за тај поступак, открили смо да се у тој земљи налази њихова најконтроверзнија фирма, коју је пуних седам година, све до маја 2022, предводила једна врло необична личност. Тај господин је, док је био председник “Јунајтед Медија Нетворк АГ” у Цириху, у исто време и у истом граду био потпредседник руске државне Гаспромбанке Швајцарска, и био је најближи сарадник руских и украјинских олигарха, од којих су неки на црној листи САД, а неки у бекству од кривичног гоњења. Иако је, неколико месеци по избијању рата у Украјини, тај господин званично отишао са функције у Јунајтед Групи, до данас је, преко заједничких фирми, остао тесно повезан са мањинским власником УГ. Додатна и посебно интересантна чињеница јесте да, док је поменути господин био на челу фирме УГ у Швајцарској, преко ње су ишле велике количине новца намењене Јунајтед Медији и још неким њиховим фирмама, на пример, ТВ канали су за своје емитовање у мрежи СББ плаћали накнаду не том оператеру већ је новац ишао на рачун “Јунајтед Медија Нетворк”. А, док је практично управљао парама Јунајтед Групе, тај исти господин је управљао парама контроверзних руских и украјинских бизнисмена. Они сада ту своју швајцарску фирму покушавају да некако гурну под тепих, али истина полако излази на видело - објаснио је Владимир Лучић.

Говорећи о суђењу у Швајцарској, Лучић је потврдио да је суд у првом степену одбацио тужбу Телекома због застарелости, дакле искључиво због техничких, процедуралних разлога, и најавио да ће не само уследити жалба, већ врло вероватно и проширење тужбе.

- Медији у власништву Јунајтед Групе, као и та компанија у својим саопштењима, стварају атмосферу да је Швајцарска завршена прича, а не да је реч само о првом степену. Наша тужба односила се искључиво на догађаје са почетка 2020. године, када је преко Н1 вођена интензивна негативна кампања против Телекома по лажном основу. Швајцарски суд је, међутим, потврдио да је овде реч о случају нелојалне конкуренције, не о “медијским слободама”, а то нама даје додатну аргументацију да проширимо тужбу. Само прошле године њихови медији имали су више од 1.300 негативних објава о Телекому Србија. И јуче и прекјуче континуирано су нападали Телеком, а никада у својим прилозима не наводе оно што им је елементарна етичка обавеза, да су део Јунајтед Групе, нашег директног тржишног конкурента. С друге стране, на пример ТВ Еуроњуз Србија у објавама о Телекому увек стави напомену да су део наше Арена Групе - објаснио је Владимир Лучић.

Како је нагласио, не може се наћи пример на свету, камоли у Европи, да једна компанија има кабловског оператера као што је СББ са преко 40 тржишног учешћа, што је по закону доминантан положај, а онда да направи два ТВ канала (Н1 и Нова С) преко којих непрестано напада конкуренцију.

- Видели сте и ових дана: поред горућих политичких тема од највишег интереса попут Резолуције о Сребреници, Косова и финиша изборне кампање, њихови медији као најважније стављају нападе на Телеком. Жао ми је што неке надлежне институције у Србији, попут Комисије за заштиту конкуренције, у претходном периоду нису реаговале по службеној дужности. Али, потпуно сам сигуран да ћемо на крају процеса у Швајцарској да победимо. Наша је дужност да се боримо, јер је елементарна чињеница да је то случај нелојалне конкуренције и злоупотребе доминантног тржишног положаја. Иако ангажују најскупље адвокате, лобисте, имају медије, истина је на нашој страни - поручио је Лучић.

А зашто је спиновање о суђењу у Швајцарској медијима Јунајтед Групе баш у овом тенутку толико важније од Сребренице, Косова и избора? Први човек Телекома има конкретно објашњење.

- Непосредни окидач да медији Јунајтед Групе баш сада крену у нову офанзиву против Телекома Србија налази се у чињеници да смо ових дана продужили ексклузивне уговоре о правима на ТВ преносе француске и италијанске фудбалске лиге на каналима Арене Спорт. Посебно је атрактивна италијанска, где игра и већи број српских фудбалера. Из ове две лиге толико су задовољни сарадњом са нашом Ареном да су нам дали нове уговоре на пет година, што досад није био случај. Јунајтед Група је због тога побеснела и решили су, по обичају као увек када губе, да нас свом снагом нападну, па и мене лично - закључио је генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић.

Н1 и Нова С скривају потпуни дебакл својих власника

Оно о чему публика ТВ Н1 и ТВ Нова С није обавештена, о чему ови “независни, професионални, објективни” медији упорно ћуте, јесте да је њихов власник Јунајтед Група, пред Привредним апелационим судом у Београду, правоснажно изгубила поступак против Телекома Србија и Yettela.

- Највећа тужба коју су имали против нас и Yettela, где су захтевали да се поништи уговор о изнајмљивању оптичке инфраструктуре, правоснажно им је на апелацији одбачена. Пуне три године се Јунајтед Група бавила тим уговором, потрошили су силне милионе да се тај посао заустави, ангажовали су најскупље лобисте и водили константне кампање у својим “независним” медијима, све да циљем да Телеком некако дискредитују, а да Yettel избаце са тржишта. На крају су доживели потпуни дебакл, али то нећете сазнати у саопштењима УГ и извештајима њихових медија - поручио је генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић.

Подршка председнику у Њујорку!

На питање ТВ Happy да прокоментарише дешавања око Резолуције о Сребреници у УН, Владимир Лучић је истакао да пажљиво прати вести из Њујорка и да упућује апсолутну подршку напорима председника Александра Вучића.

- Кажем ово као грађанин наше Србије: Срби треба да увек буду уједињени када су овакви напади на државни и национални интерес у питању, сви треба да дамо апсолутну подршку председнику Вучићу, који се лавовски бори, и знам да ће урадити максимално све могуће у одбрани наше земље и народа. Председник је изузетно посвећен свему што ради, а у овом случају верујем да је додатно мотивисан управо због тежине и важности задатка, због чињенице да нас брани од масовног напада. Треба сви да будемо уједињени за нашу Србију, без обзира које смо политичке опције и опредељења - изјавио је Лучић.

Медији о аферама Волфрама Куонија

Европски медији су се ликом и делом најближег пословног партнера Јунајтед Групе Волфрама Куонија у претходном периоду интензивно бавили. Према писању угледних новина и истраживачких портала у Швајцарској, Грчкој, Италији и Словенији, надлежни органи Лихтенштајна, Швајцарске и Немачке воде истраге против “банкара Кремља” Куонија због бројних малверзација попут прања новца, финансијских превара и кршења санкција.

Такође, овај контроверзни адвокат је био најближи партнер проруског олигарха из Украјине Константина Жевага, којег Кијев терети за утају више стотина милиона евра и налази се на потерници Интерпола. Дуги низ година Волфрам Куони је, поред високе функције у Гаспромбанци Швајцарска, радио директно за челне људе Гаспрома, задужен за скривање њиховог богатства.

Према истим изворима, преко Куонија и његове супруге, сувласници Јунајтед Групе скривају своје милионе на тајним рачунима широм света, а преко овог брачног пара чак су купили мегалуксузну вилу код Мајами Бича у Флориди вредну 33 милиона долара.