Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРИВРЕДА ДЕЦЕНИЈАМА ЗАПОСТАВЉАНА, САДА БЕЛЕЖИ РАПИДАН РАСТ: У Србији ничу индустријске зоне тамо где је растао коров (ФОТО)

04.11.2023. 10:28
Пише:
Србија Данас
Privreda
Привреда / Извор: Shutterstock

Кроз различите програме подршке Србија је успела да привуче велики број страних компанија, али и да јача домаће предузетништво.

У последњих неколико година Србија је постигла значајан напредак у својој привреди захваљујући бројним инвестицијама и подухватима Министарства привреде.

СКОК СА 331 НА ГОТОВО 1000 ЕВРА! Ово су резултати рада Владе: Погледајте детаљан списак раста плата по секторима (ИНФОГРАФИК)Plate i penzije

СКОК СА 331 НА ГОТОВО 1000 ЕВРА! Ово су резултати рада Владе: Погледајте детаљан списак раста плата по секторима (ИНФОГРАФИК)

ПЕНЗИЈЕ РАСТУ ИЗ ГОДИНЕ У ГОДИНУ, БРОЈКЕ СВЕ ГОВОРЕ! Вучић пружа снажну подршку најстаријим суграђанима, ту су и додатна давањаAleksandar Vučić

ПЕНЗИЈЕ РАСТУ ИЗ ГОДИНЕ У ГОДИНУ, БРОЈКЕ СВЕ ГОВОРЕ! Вучић пружа снажну подршку најстаријим суграђанима, ту су и додатна давања

Министарство је играло кључну улогу у подршци привредном расту земље, омогућавајући стварање повољног окружења за пословање и инвестиције.

Србија је дошла до препорода привреде од 2012. године, захваљући храбрости грађана и власти да прођу кроз тешке реформе, али и природне катастрофе, попут катастрофалних поплава 2014. године какве се не памте у последњих 130 година, а ипак је изашла јача него икад пре.

Реформе које су уследиле биле су оштре и захтевне. Смањење државне потрошње, повећање ефикасности јавних служби и привлачење страних инвестиција постали су кључни стубови новог економског модела

Један од најзначајнијих подухвата Министарства привреде била је имплементација стратегије за привлачење страних инвестиција.

Кроз различите програме подршке, Србија је успела да привуче велики број страних компанија, што је резултирало отварањем нових радних места.

Отварањем нових радних места побољшао се и животни стандард грађана, а незапосленост је драстично умањена.

Ове инвестиције нису само унапредиле привреду, већ су и допринеле развоју локалних самоуправа широм земље.

Србија се у 2020. години нашла на првом месту у Европи по броју директних страних инвестиција у односу на величину економије, истакнуто је у годишњем извештају који је објавио фДи Intelligence (фДи Репорт 2020), део британског листа "Финанциал Тимес". 

Листа компанија које послују на подручју Србије из годину у годину све је дужа и дужа и на њој се налазе имена светски признатих компанија као што су Роберт Bosch, Сиеменс, ЗФ, Panasonic, НЦР, Microsoft, Горење, Бросе, Цонтинентал, Магна, Цоопер Тирес, Јохнсон Цонтролс, Јохнсон Елецтриц, Леони, Фиат Chrysler Аутомобилес, Yazaki, Еатон, Стада, Swarovski, Аунде, Цалзедониа,  Меи Та,  Schneider Елецтриц, Geox, Tarkett, Линг Лонг, Адиент, Minth, Toyo Тирес,  МТУ, Barry Callebaut, Фертицо, Грундфос, ИНМОЛД, Kromberg&Schubert, Бизерба и многе друге.

 Субвенције Министарства привреде кључни алат за изградњу одрживе и конкурентске привреде

Министарство привреде поред тога, није занемарило ни домаће предузетнике и мале бизнисе. Кроз различите програме финансијске подршке, едукацију и менторство, министарство је створило повољан амбијент за развој малих предузећа. Ово је резултирало јачањем приватног сектора и повећањем конкуренције на тржишту, што је кључно за одрживи економски раст.

subvencije Ministarstva privrede
субвенције Министарства привреде / Извор: Фото: Shutterstock

Средства обезбеђена у 2023. години

Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике  у пословању и младе - Укупно расположива бесповратна средства за реализацију овог програма су 300.000.000,00 динара.

Програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте - за реализацију Програма обезбеђена су бесповратна средства у износу од 900.000.000,00 динара.

Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за женско предузетништво - укупно расположива бесповратна средства за спровођење овог програма су 600.000.000,00 динара.  

Бесповратна средства микро и малим предузећима, предузетницима и задругама - укупна бесповратна средства износе око 1,4 милијарде динара. Циљ Програма јесте подршка инвестицијама и подстицај бржем привредном развоју.

У Србији је у првој половини ове године основано 27.579 привредних субјеката и то 5.092 привредна друштва и 22.487 предузетника, што је главни показатељ да привреда Србије рапидно напредује и тај прогрес расте из године у годину.

Уредба за подстицање женског предузетништва

Влада Републике Србије недавно је усвојила Уредбу о утврђивању Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за женско предузетништво у 2023. години, а са циљем јачања женског предузетништва, повећања броја привредних субјеката и даљег подстицања запошљавања.

За подстицање женског предузетништва намењено је 600 милиона динара бесповратних средстава.

Кроз овај програм влада жели да пружи системску подршку женском предузетништву, како би се дала подршка женама за наставак и развој њихових бизниса, а тиме подстакло и јачање предузетништва, малих и средњих предузећа, која су кичма развоја наше привреде.

Министарство привреде трећу годину заредом спроводи посебан програм подршке женама предузетницама кроз који се подстиче самозапошљавање жена, и то како у производним тако и у услужним делатностима.

Помоћ за младе и незапослене

Министарство привреде додељује и бесповратна средства по Програму подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању и младе.

За овај програм је из буџета издвојено 300 милиона динара, а та средства се потпуно бесповратно додељују почетницима у пословању и младима, како би им држава помогла да развију свој бизнис.

Од 1. јануара 2018. године у Агенцији за привредне регистре омогућена је електронска регистрација предузетника. Целокупан поступак додатно је олакшан, који се у потпуности спроводи електронским путем без одлазака на шалтер или слања докумената поштом.

pomoć za mlade i nezaposlenima
помоћ за младе и незапосленима / Извор: Фото: Србија Danas/Shutterstock

Привреда је крвоток финансијског система сваке државе. Држава захваљући мудрој политици и добрим управљањем привреде бележи стабилан економски раст, смањење незапослености и повећање извоза чак и у турбулетним временима, у времену када се на светској сцени дешавају тектонске промене.

Широм земље ничу нове индустријске зоне, јачајући и локалне самоуправе које су деценијама биле запостављене. 

Као резултат напора Министарства привреде, Србија је на путу ка још просперитетнијој будућности, где ће привредни раст бити мотор за развој целог друштва.