Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НИКО СА НАМА НЕ МОЖЕ РЕШИТИ ПРОБЛЕМ СИЛОМ" Амбасадор Палестине о ратним догађајима на Блиском истоку, само под ОВИМ условима је могућ мир (ВИДЕО)

26.10.2023. 16:43
Пише:
Србија Данас/Игор Максимовић
Muhamed Al Namura
Мухамед Ал Намура / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/Srbija Danas/Shutterstock

Намура поручује да сви који подржавају Израел морају то да престану и да га присиле да се придржава међународног права и норми и људских права.

Поводом драматичне ескалације насиља на Блиском истоку између Палестине и Израела, које је започело 7. октобра, Хамасовим ракетним нападом на територију Израела, те бруталним бомбардовањем Појаса Газе као одговор Израела, новинарска екипа портала Србија Данас, разговарала је са Њ.Е. Мухамедом Ал Намуром, амбасадором Палестине у Републици Србији о актуелним ратним догађајима, као и о историјској позадини овог сукоба.

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА СД: Амбасадори Палестине и Израела говорили о условима мира на Блиском истоку (ВИДЕО)izrael i palestina

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА СД: Амбасадори Палестине и Израела говорили о условима мира на Блиском истоку (ВИДЕО)

ПОБИЛИ ЉУДЕ ДОК СУ ЧЕКАЛИ У РЕДУ ЗА ХЛЕБ: Израел планира да изгладњивањем уништи становништво Газе?!

ПОБИЛИ ЉУДЕ ДОК СУ ЧЕКАЛИ У РЕДУ ЗА ХЛЕБ: Израел планира да изгладњивањем уништи становништво Газе?!

ЧИТАВ ИСЛАМСКИ СВЕТ НА НОГАМА, ВИШЕ НИКО НЕ СПАВА! Текбири одјекују уздуж и попреко, демонстрације широм Блиског истока (ВИДЕО)

ЧИТАВ ИСЛАМСКИ СВЕТ НА НОГАМА, ВИШЕ НИКО НЕ СПАВА! Текбири одјекују уздуж и попреко, демонстрације широм Блиског истока (ВИДЕО)

 На самом почетку, упитали смо амбасадора Намуру о израелском удару на болницу у Гази, који је проузроковао велики број цивилних жртава.

- То што се десило људски ум не може ни да замисли. Скоро хиљаду, а има оних који кажу да је и преко хиљаду људи који су ту погинули. Израелска војска је напала болницу, у којој су већином били они који су рањени. Други који су отишли тамо близу ње, очекивали су да Израелци неће гађати болницу. А то није први пут да Израел гађа болнице. У сваком рату они то раде - каже Намура.

Он напомиње да Израел прави масакр и злочине над палестинским народом и наставља рушење стамбених зграда, здравствених установа и школа.

- Пре неки дан су рекли да становници Газе треба да оду на југ. Они су тражили од 1,3 милиона Палестинаца да напусте своје куће. Замислите то лудило, како они размишљају. Зашто су рекли Палестинцима да иду у Синај? Па да би решили палестинско питање, јер им после неће дати могућност да се врате - изјавио је Намура и додао да оно што се дешава у Палестини је прави Холокауст, израелски Холокауст над палестинским народом.

Muhamed Al Namura
Мухамед Ал Намура / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Поручује да сви који подржавају Израел морају то да престану и да га присиле да се придржава међународног права и норми и људских права.

- То није војска, то су терористи који врше тероризам, ратне злочине, а вође те војске су сви ратни злочинци - истиче амбасадор.

Намура објашњава да оно што је конкретно довело до овог рата је израелско непоштовање међународног права и потписаног Споразума из Осла 1993. године, између ПЛО (Палестинска ослободилачка организација – прим.аут.) која је легитимни представник палестинског народа и Израела.

Они су после две године убили Јицака Рабина који је потписао споразум са Јасером Арафатом, нашим лидером. После су убили и Арафата отровом. То је узрок свега овог: окупација, израелски терор - каже палестински амбасадор.

Ambasador Palestine
Амбасадор Палестине / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Говорећи о ситуацији у Појасу Газе, Намура, подсећа да народ у Гази није наоружан, да нема авионе, тенкове, нема ништа. 

- Они који се одричу споразума са ПЛО, они омогућавају да се деси све ово што се дешава. Ово је последица, а узрок је Израел. Политика израелске Владе, поготово ове последње која је најекстремнија, а то нисам ја рекао, већ њихов пријатељ Бајден, да је ово најекстремнија влада у историји Израела - каже Намура.

Израелци не пуштају да хуманитарна помоћ стигне у Газу, објашњава Намура, јер ако се то догоди то значи да ће ти људи остати на тој територији.

- Зато врше притисак да би људи побегли, били истерани и протерани, да би се сутра нашли ван Палестине. Кажем вам као Палестинац, нећемо дозволити да нам се догоди оно што нам се десило 1948. године, када је пола нашег народа силом побегло као избеглице - поручује Намура, алудирајући на догађај који се у историјском памћењу Палестинаца назива Ал Накба ("катастрофа").

Палестински амбасадор напомиње да решење сукоба не може бити остварено силом, већ мора бити политичко, што Израел не жели.

- Пошто имају подршку САД и неких западних сила, од којих добијају оружје и помоћ, мисле да проблем могу решити силом. Ми, Палестинци, поручујемо, да нико проблем са нама не може решити силом. Прихватили смо дијалог, оно што нам даје међународно право ми прихватамо. Израелска војска треба да се повуче са територије државе Палестине и источног Јерусалима као главног града. Више од 140 држава признало је Палестину као државу. Да бисмо живели у миру Израел треба да повуче своју војску и досељенике, а ако се то не деси онда ће нешто пући са друге стране или ће се појавити нека трећа - каже Намура и додаје:

Gaza
Газа / Извор: Профимедиа

Палестински народ је слободан народ, као што је српски народ. Нема шансе да прихватимо да не остваримо наше циљеве, а то је суверенитет државе Палестине са источним Јерусалимом као главним градом, да се реше проблеми избеглица од 1948. по међународном праву (Резолуција УН 194 - прим.аут.). Без тога сукоб само може да се продужи и ово неће бити последњи рат.

Говорећи о Јерусалиму и његовом значају за идентитет Палестинаца, Намура разбија преовлађујуће мишљење у јавности да су Палестинци искључиво муслимани.

- Наш палестински народ чине муслимани, ту су и православци, католици, копти. Чак има још један део нашег народа који су Јевреји, али сви ти људи, Палестинци, они су староседеоци. Нису дошли са стране. А ти људи, палестински народ, без обзира на вероисповест, они су сви Палестинци, а Јерусалим им представља главни град, свети град. Не може бити никаквог решења без Јерусалима, нашег суверенитета над источним делом, где живи 470.000 Палестинаца - објашњава Намура.

Амбасадор износи податак да је од Прве интифаде ("устанак" - прим.аут.), 1987. године, до данас, убијено скоро 30.000 Палестинаца и даје слику живота Палестинаца под окупацијом.

Замислите да у Палестини током лета добијате воду сваки месец или два само по један дан, а то су наши извори који су окупирани, а онда нам продају нашу воду… Оно што је потребно за живот, ти људи тамо немају. И онда ме питају зашто је пукло. Па има да пукне данас и сутра и прекосутра, док се Израелци не повуку са наше територије, док нам не омогуће да живимо као обични људи - изјављује Намура и додаје да Израел по свету сеје лажи, као Гебелс који је говорио: "Лажи, лажи, лажи, па ће твоја лаж постати истина."

Палестински амбасадор каже да је израелска политика прави ратне злочие, злочине против човечности, не само према Палестинцима, већ и према делу сопственог народа.

Погледајте мој пример, када сам отишао на студије 1983. године, нису ми дали да се вратим, а нисам само ја у питању. Има 7,5 милиона Палестинаца који живе ван Палестине, а немају право да се врате у Палестину. Сви они имају документе да је то њихова земља и да су то њихове куће - каже Намура и додаје:

На територији Израела која је призната 1948. живе Ашкенази који су дошли из западне Европе, они су прва класа код њих. После долазе Сефарди, који су дошли са истока, а они који су дошли из Русије спадају у трећу класу, док Јевреји који долазе из Етиопије спадају у четврти и пети ред. А Палестинци било да сте муслиман или хришћанин код њих сте у шестом-седмом реду… На војним пунктовима су они који су дошли из Етиопије, јер тамо постоји опасност и за то је њих баш брига. Уместо да погине Ашкеназ, нека погине Африканац.

Војни пунктови Израела, каже Намура, су начин мучења Палестинаца, те да су око пуктова постављени снајпери, а ако се побуните што чекате неколико сати на пункту, снајперисти почну да делују. 

- Ми нисмо криви за оно што се Јеврејима десило за време Другог светског рата, а плаћамо цену за то. Они су били жртве, а онда су дошли код нас и ми смо постали њихове жртве у Палестини - констатује Намура, оцењујући да се у Израелу дешава расизам, злочини i aparthejd.

Износи податак да у израелским затворима има више од 6.000 Палестинаца.

- Један део њих је већ 40 година у затвору. Има жена, трудница, које затворе, а оне се порађају у затворима, остану са децом годину-две, а после пуштају дете, док мајке остају. Замислите да се то дешава у 21. веку једном народу - каже амбасадор.

Он подсећа да је Палестина одувек била земља палестинског народа.

Ми смо били пре 10.000 година у Палестини, ми смо били Канаанци. Били смо тамо пре него што је дошао Аврам, али ми њега посматрамо као оца и Арапа и Јевреја. Треба знати да јеврејска вера је вера, није нација. Они хоће да се понашају као нација, а фактички су вера. Хазари, то нису стари Јевреји који су живели у Палестини или арапском свету, они су касније постали Јевреји. А сваки Јевреј који жели да дође у Палестину би добио држављанство, а ми староседеоци немамо тамо право на живот - изјављује Намура.

Каже да они који су стварали Израел, поготово Велика Британија и САД, то урадили како би поделили арапски свет на два дела и да би избацили Јевреје из целог света, поготово оне који су живели код њих.

Ambasador Palestine
Амбасадор Палестине / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Док су Јевреји патили у Немачкој, хтели су да иду у Велику Британију и Америку, али су их тамо забранили, јер хоће да их усмере у Палестину из колонијалних разлога и да се реши јеврејски проблем на наш рачун. Ми плаћамо за нешто за шта нисмо криви, док они праве масакре над палестинским народом - објашњава Намура и додаје:

Погледајте шта се десило 1948. у селу Тантура, сами Израелци су то открили. Не званични Израел, већ људи који су учествовали у том масакру. Ми никада нисмо направили ниједан масакр према њима.

На питање о положају и статусу јеврејских насеља на палестинској територији, Намура поручује да ће Палестинци пристати на све што је у складу са међународним правом.

- Али то је као окупација, као кад једна земља окупира неког и доведе своје грађане и досељенике, то је исто као да су војници. Ми као Палестинци не можемо да прихватимо да остану та насеља. Они у Тел Авиву имају станове, а на Западној обали имају куће где добијају земљу за џабе и не плаћају воду и струју, јер постоје јеврејске организације које им то плаћају… Ми, Палестинци, немамо алтернативу, то је наша домовина, ми немамо где - каже Намура.

На крају разговора, палестински амбасадор је имао и посебну поруку за српски народ.

Кад је било бомбардовање Србије 1999. године, код нас су биле демонстрације подршке Србији у Гази, Рамали и више других места, где је наш народ подржао српски... Ми не тражимо било ко да нас подржи, мада ћемо бити захвални за било коју подршку, ако нисмо у праву. Ми гледамо на српски народ као пријатељски. Ваш Свети Сава је у 13. веку био у Палестини и до дан данас постоји манастир Светог Саве поред Витлејема. Ми и српски народ, нажалост, имамо исту судбину. Ми смо поносни и слободни као и српски народ. Захвални смо за подршку од било ког човека - закључио је Намура.

 

Цео интервју са Њ.Е. Мухамедом Ал Намуром и исцрпним одговорима које нам је дао, можете погледати у приложеном видеу у тексту.

НАПОМЕНА: Забрањено преузимање делова или целог текста интервјуа без одобрења аутора, линковања на оригинални текст и додавања видео-снимка са YouTube канала Србија Данас.