Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Управо је саопштена истина о MMR вакцини и томе да ли изазива аутизам

05.03.2019. 15:31
Пише:
Srbijadanas/medicalxpress.com/novosti.rs
vakcina
вакцина / Извор: Профимедиа/илустрација

Контроверзна веза између MMR вакцине и аутизма увек је у центру пажње, а сада пред нама имамо резултате најновијег истраживање

Истраживање спроведено у Данској, које је трајало од 1999. до 2010. године, дало је резултат да MMR вакцина није повећала ризик од аутизма, не изазива аутизам код осетљиве деце и није повезана са групом случајева појаве аутизма након вакцинације.

ОКСФОРДСКИ НАУЧНИК ОБЈАШЊАВА: Ако се алармом присиљавамо на буђење, то ће лоше утицати на наше ЗДРАВЉЕ

ОКСФОРДСКИ НАУЧНИК ОБЈАШЊАВА: Ако се алармом присиљавамо на буђење, то ће лоше утицати на наше ЗДРАВЉЕ

 

dete, devojčica, bolnica
дете, девојчица, болница / Извор: Профимедиа/илустрација

Наводна повезаност MMR вакцине и аутизма изазива велику забринутост и двоумљење око вакцинације деце. Постоји забрињавајуће повећан број оболелих од богиња у Европи и Америци, а Светска здравствена организација прогласила је избагавање вакцинације једним од 10 највећих претњи глобалном здрављу.

ЗАГРЛИТЕ НЕКОГА: Када чујете које дејство има на ЗДРАВЉЕ организма стално ћете ширити руке!

ЗАГРЛИТЕ НЕКОГА: Када чујете које дејство има на ЗДРАВЉЕ организма стално ћете ширити руке!

Истраживачи са Института Статенс Серум из Копенхагена користили су регистар становништва како би сагледали да ли MMR вакцина повећава ризик од аутизма код деце у времену након вакцинације. Од 657.461 деце која су праћена током целе деценије код њих 6.517 је дијагностикован аутизам. У поређењу вакцинисане и невакцинисане деце дошло се до податка да су шансе за појаву аутизма повећане око 0,93 одсто. Ово истраживање само додаје на значају свим претходним која су рађена у овој области.

Ко је покренуо дебату о штетности вакцине и зашто?

Свака теорија о томе да вакцина, која нашу децу може да спасе обољевања од заразних болести за које мислимо да су искорењене, изазива аутизам је лаж и заблуда! Лаж да тровалентна вакцина MMR, која штити од малих богиња, заушака и рубеола, изазива аутизам кренула је из Велике Британије 1998. године када је своју тврдњу о томе објавио хирург Ендру Вејкфилд у часопису “Лансет”.

2010. године суд је увидео да су три оптужбе доказане, укључујући 4 случаја непоштења и 12 случаја који се односе на злоупотребу ментално неразвијене деце. Причало се да је он намерно саботирао MMR вакцину и ширио неистините приче не би ли профитирао од нових медицинских истраживања као и да деца коју је користио у истраживањима нису имала упале у стомаку.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Њега је потплатила група родитеља од аутизма болесне деце, који су покушали да на изузетно кваран начин дођу до великог новца, на основу одштете од тужбе да су се њихова деца разболела од вакцина. Часопис “Ланцет” сместа је повукао Вејкфилдову студију, а овај доктор добио је доживотну забрану бављења медицином.

Основни Вејкфилдов аргумент да вакцине изазивају азутизам био је тиомерсал – хемијска супстанца која се, као антисептик и антифунгицид, додавала разним цепивима. Међутим, од 2001. године ова хемикалија је, за сваки случај, избачена из свих цепива.

Зашто је тако важна вакцина постала толико спорна?

 Један од главних аргумената антивакциналног лобија је повлачење једне врсте MMR вакцине у Јапану и њена забрана 1993. године јер је примећено да су деца која су добила ову вакцину оболела од менингитиса. Деца се данас у Јапану најнормалније вакцинишу и примају три посебне вакцине против малих богиња, рубеола и заушака.

Аутизам и MMR немају апсолутно никакве везе јер је у тој земљи број аутистичне деце порастао без обзира на забрану вакцинације, а на ово се позивају противници имунизације. Тако је 1988. године забележено 48 случаја аутизма на 10.000 новорођених, а три године после забране MMR чак 117,2 случаја на исти број новорођених.

Период између прве и друге године живота детета када се прима MMR вакцина је период када родитељи обично схвате да им дете има аутизам и онда повезују ове две ствари што је потпуно погрешно. Симптоми аутизма се примећују од 16. месеца живота детета и само се с годинама губе поједине функције. Повезивање тога са вакцином је сулудо, јер родитељи који одлуче да не вакцинишу своју децу излажу их великом ризику.

Аутизам је неуроразвојни поремећај који карактеришу потешкоће у комуникацији, социјалном функционисању и интеракцији са другима уз могуће неразвијање говора као и несврсисходна понашања уз ограничена интересовања за очекиване вршњачке активности. Чешће се јавља код дечака, а најчешће до њега доводе генетски фактори.

Неки од уобичајених знакова аутизма које морате да пријавите лекару су:

  • нема “брбљања” до 12 месеци;
  • нема гестикулације до 12 месеци (упирање прстом, махање руком у знак поздрава и слично);
  • дете не проговара ниједну реч до 16 месеци;
  • нема ниједну спонтану фразу од две речи до 24 месеца;
  • губитак било које језичке или социјалне вештине у било ком узрасту;
  • стереотипија (кретање без сврхе, лупање рукама, вртења главом, љуљање тела);
  • компулзивно понашање (слагање објеката у правилном реду);
  • ритуално понашање (извођење дневних активности увек истим редом);
  • ограничено понашање и аутоагресија.

Препознајте симптоме богиња и одмах се јавите лекару!

Температура већа од 40 степени, оспе, малаксалост, цурење носа и кашаљ, црвене и водњикаве очи, све су то симптоми малих богиња.

Стручњаци кажу да је довољан само један контакт са зараженом особом и неминовно долази до ширења болести, као и да једна особа може заразити њих 15. Епидемиолози упозоравају да је хируршка маска релативна заштита, а једина поуздана је управо MMR вакцина које се многи плаше због негативне и неосноване кампање која се води против ње.

vakcina
вакцина / Извор: Профимедиа

Два дана пре појаве симптома, када је дете наоко здраво, оно је извор заразе. Када добије високу температуру и четири до пет дана од појаве оспи оно може да зарази друге особе. Лекари наводе да период инкубације болести траје од 10 до 12 дана, да се оспе појављују између два и четири дана од почетка, а пролазе после четири до шест дана.

MMR вакцина се даје у другој години живота, а важно је да дете буде потпуно здраво када се вакцинише. Примање вакцине се одлаже уколико дете има температуру преко 38 степени, стомачну инфекцију с повраћањем, када имунитет детета може да ослаби и када има црвенило по кожи.

Осим малих богиња, MMR вакцина штити и од друге две вирусне болести: црвенке (рубеолус) и заушака (мумпса). И рубеола спада у групу осипних грозница, где се, поред повишене температуре, кашља, јављају и различите оспе на кожи.

Ево шта о овој спорној теми кажу стручњаци у Србији

Пре овог истраживања, обављена су  и многа друга која потврђују да не постоји веза између аутизма и MMR вакцине и да родитељи не треба да ризикују животе деце и не вакцинишу их на време. У Србији од 2006. године до данас није забележен ниједан случај оболевања од аутизма након примљене MMR вакцине против малих богиња, заушки и рубеола, рекли су за Telegraf.rs у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут". У овој установи истичу и да нема доказа који ову вакцину повезују са настанком аутизма. Доктор Владимир Ђурић, психотерапеут осврнуо се на полемику о томе да ли треба или не вакцинисатидецу, и буквално само једном својом реченицом запушио уста онима који подлежу антивакциналном лобију.

- То што се аутизам јавља у периоду када се добијају вакцине то је само несрећна случајност. Усуд. То не доказује да су вакцине директан узрок аутизма. И први шуб шизофреније се јавља обично почетком факултета. Па шта би требало урадити? Забранити читање, учење и студирање, рекоа је доктор Ђурић.

У овом тренутку имамо 17 студија спроведених у седам земаља на три континента у које су биле укључене на стотине хиљаде деце. Широм света број оболелих порастао је за 48,4 одсто од 2017. до 2018. године, показују подаци УНИФЕС-а и СЗО. Највећи пораст бележе Бразил, Филипини и Француска.

}