Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕ МОЖЕМО ДА БУДЕМО СЛЕПИ НА ПРОГОН СРПСКОГ ЖИВЉА" Вучевић о догађајима на Косову

26.09.2023. 14:26
Пише:
Танјуг
Vučević
Вучевић / Извор: Фото: МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ И ВОЈСКА СРБИЈЕ (СТР)/Тањуг

Норвешка осудила нападе на полицију на Косову и Метохији и изразила саучешћа породицама свих који су погинули.

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас током састанка са министром одбране Краљевине Норвешке Бјорном Арилдом Грамом у Старом Генералштабу у Београду, да Србија нема проблем да каже да осуђује убиство албанског полицајца, али "не можемо да будемо неми, глуви и слепи на прогон и убиство српског живља на Косову и Метохији".

ВУЧИЋ СА АМБАСАДОРИМА КВИНТЕ: Затражио сам да КФОР преузме бригу о свим безбедносним питањима (ФОТО)

ВУЧИЋ СА АМБАСАДОРИМА КВИНТЕ: Затражио сам да КФОР преузме бригу о свим безбедносним питањима (ФОТО)

ХИТАН САСТАНАК ВУЧИЋА СА АМБАСАДОРИМА КВИНТЕ И ЖИОФРЕОМ: Разговор у згради Генералног секретаријата

ХИТАН САСТАНАК ВУЧИЋА СА АМБАСАДОРИМА КВИНТЕ И ЖИОФРЕОМ: Разговор у згради Генералног секретаријата

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ СА РУСКИМ АМБАСАДОРОМ: Вучић се састао са Боцан-Харченком (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ СА РУСКИМ АМБАСАДОРОМ: Вучић се састао са Боцан-Харченком (ФОТО)

Он је захвалио свом норвешком колеги на могућности да српска страна изнесе поглед Србије на све оно што се дешава, пре свега на Косову и Метохији.

- Ово су врло тешки дани за наш народ. Велики бол је присутан, изгубљени су људски животи и Србија нема проблем да каже да осуђује убиство албанског полицајца, али не можемо да будемо неми, глуви и слепи на прогон и убиство српског живља на Косову и Метохији - истакао је министар Вучевић.

После свечаног дочека пред стројем Гарде Војске Србије, уследили су тет-а-тет разговори два министра и састанак делегација две земље, саопштило је Министарство одбране.

Министар Вучевић рекао је да су данашњи разговори били добри, да је било речи о билатералној војној сарадњи, пре свега у контексту актуелних дешавања, како у региону Западног Балкана, тако и у Европи и свету.

- Везују нас дугогодишње везе или пријатељство између норвешког и народа Србије и између две државе. На много поља успешно сарађујемо, пре свега у области економије, односно области енергетике, а волели бисмо, као Министарство одбране Републике Србије, да заједно уз Вашу подршку и подршку Ваших сарадника видимо и напредак у сарадњи у области одбране - рекао је Вучевић.

Према његовим речима, Србија би желела да дође до мира у Украјини и да стане рат, јер би то био спас за наше економије и за економије Европе, али да тај мир буде заснован на принципима међународног јавног права, „јер Србија чврсто верује у поштовање међународног јавног права, односно егзистенцију тог система вредности правних норми“, истиче се у саопштењу.

Вучевић је истакао спремност за наставак сарадње са Министарством одбране Краљевине Норвешке, по свим питањима која је норвешка страна предложила.

Vučević
Вучевић / Извор: Фото: МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ И ВОЈСКА СРБИЈЕ (СТР)/Тањуг

Грам је истакао да су се теме данашњег састанка односиле на безбедносне изазове у Европи, рат у Украјини, као и на изазове који постоје на Западном Балкану те поручио да је састанак обележила веома конструктивна размена мишљења.

Норвешка, како је нагласио, такође осуђује и нападе на полицију на Косову и Метохији и овом приликом упутио је и изразе саучешћа породицама свих који су погинули у том сукобу.

- Овај трагични инцидент показује колико је важно да се смање тензије и колико је важан повратак политичког дијалога, како би се избегла даља есклација сукоба - рекао је министар Грам.

Норвешки министар је нагласио да су односи између Норвешке и Србије добри, а да су везе наше две земље снажне. Додао је да је Србија кандидат за чланство у Европској унији, чему Норвешка пружа снажну подршку.

- Србију видимо као дугорочног партнера са којим имамо дуге и позитивне везе, а имамо и снажне историјске везе имајући у виду да је неколико хиљада жртава са ових простора сахрањено у Норвешкој после Другог светског рата - рекао је Грам.

Он је навео да је први пут у посети Србији, као и да је захвалан на прилици да види бар део наше лепе земље.

На крају обраћања, министар одбране Норвешке изразио је задовољство због финализираних пројеката и започетих активности, пре свега на пољу војне медицине, али и на билатералном плану са Војском Србије.

Данашњим разговорима присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић и начелник Управе за обуку и доктрину (Ј-7) Генералштаба бригадни генерал Мухарем Фазлић, истиче се у саопштењу Министарства одбране.