Subota 09. dec 2023.
Vučević

"NE MOŽEMO DA BUDEMO SLEPI NA PROGON SRPSKOG ŽIVLJA" Vučević o događajima na Kosovu

Foto: MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE (STR)/Tanjug
Norveška osudila napade na policiju na Kosovu i Metohiji i izrazila saučešća porodicama svih koji su poginuli.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas tokom sastanka sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom u Starom Generalštabu u Beogradu, da Srbija nema problem da kaže da osuđuje ubistvo albanskog policajca, ali "ne možemo da budemo nemi, gluvi i slepi na progon i ubistvo srpskog življa na Kosovu i Metohiji".

VUČIĆ SA AMBASADORIMA KVINTE: Zatražio sam da KFOR preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima (FOTO)

VUČIĆ SA AMBASADORIMA KVINTE: Zatražio sam da KFOR preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima (FOTO)

HITAN SASTANAK VUČIĆA SA AMBASADORIMA KVINTE I ŽIOFREOM: Razgovor u zgradi Generalnog sekretarijata

HITAN SASTANAK VUČIĆA SA AMBASADORIMA KVINTE I ŽIOFREOM: Razgovor u zgradi Generalnog sekretarijata

PREDSEDNIK SRBIJE SA RUSKIM AMBASADOROM: Vučić se sastao sa Bocan-Harčenkom (FOTO)

PREDSEDNIK SRBIJE SA RUSKIM AMBASADOROM: Vučić se sastao sa Bocan-Harčenkom (FOTO)

On je zahvalio svom norveškom kolegi na mogućnosti da srpska strana iznese pogled Srbije na sve ono što se dešava, pre svega na Kosovu i Metohiji.

- Ovo su vrlo teški dani za naš narod. Veliki bol je prisutan, izgubljeni su ljudski životi i Srbija nema problem da kaže da osuđuje ubistvo albanskog policajca, ali ne možemo da budemo nemi, gluvi i slepi na progon i ubistvo srpskog življa na Kosovu i Metohiji - istakao je ministar Vučević.

Posle svečanog dočeka pred strojem Garde Vojske Srbije, usledili su tet-a-tet razgovori dva ministra i sastanak delegacija dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar Vučević rekao je da su današnji razgovori bili dobri, da je bilo reči o bilateralnoj vojnoj saradnji, pre svega u kontekstu aktuelnih dešavanja, kako u regionu Zapadnog Balkana, tako i u Evropi i svetu.

- Vezuju nas dugogodišnje veze ili prijateljstvo između norveškog i naroda Srbije i između dve države. Na mnogo polja uspešno sarađujemo, pre svega u oblasti ekonomije, odnosno oblasti energetike, a voleli bismo, kao Ministarstvo odbrane Republike Srbije, da zajedno uz Vašu podršku i podršku Vaših saradnika vidimo i napredak u saradnji u oblasti odbrane - rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Srbija bi želela da dođe do mira u Ukrajini i da stane rat, jer bi to bio spas za naše ekonomije i za ekonomije Evrope, ali da taj mir bude zasnovan na principima međunarodnog javnog prava, „jer Srbija čvrsto veruje u poštovanje međunarodnog javnog prava, odnosno egzistenciju tog sistema vrednosti pravnih normi“, ističe se u saopštenju.

Vučević je istakao spremnost za nastavak saradnje sa Ministarstvom odbrane Kraljevine Norveške, po svim pitanjima koja je norveška strana predložila.

Vučević
Foto: MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE (STR)/Tanjug

Gram je istakao da su se teme današnjeg sastanka odnosile na bezbednosne izazove u Evropi, rat u Ukrajini, kao i na izazove koji postoje na Zapadnom Balkanu te poručio da je sastanak obeležila veoma konstruktivna razmena mišljenja.

Norveška, kako je naglasio, takođe osuđuje i napade na policiju na Kosovu i Metohiji i ovom prilikom uputio je i izraze saučešća porodicama svih koji su poginuli u tom sukobu.

- Ovaj tragični incident pokazuje koliko je važno da se smanje tenzije i koliko je važan povratak političkog dijaloga, kako bi se izbegla dalja esklacija sukoba - rekao je ministar Gram.

Norveški ministar je naglasio da su odnosi između Norveške i Srbije dobri, a da su veze naše dve zemlje snažne. Dodao je da je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, čemu Norveška pruža snažnu podršku.

- Srbiju vidimo kao dugoročnog partnera sa kojim imamo duge i pozitivne veze, a imamo i snažne istorijske veze imajući u vidu da je nekoliko hiljada žrtava sa ovih prostora sahranjeno u Norveškoj posle Drugog svetskog rata - rekao je Gram.

On je naveo da je prvi put u poseti Srbiji, kao i da je zahvalan na prilici da vidi bar deo naše lepe zemlje.

Na kraju obraćanja, ministar odbrane Norveške izrazio je zadovoljstvo zbog finaliziranih projekata i započetih aktivnosti, pre svega na polju vojne medicine, ali i na bilateralnom planu sa Vojskom Srbije.

Današnjim razgovorima prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović i načelnik Uprave za obuku i doktrinu (J-7) Generalštaba brigadni general Muharem Fazlić, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
5 Beograd