Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ТО НИЈЕ У МОЈОЈ ПРИРОДИ..." Дачић истакао шта је задатак НОВЕ ВЛАДЕ, па упутио јасну поруку опозицији

24.10.2020. 11:55
Пише:
Танјуг
Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Дачић је рекао да то ипак није приоритет већ је на првом места да скупштина ради ефикасно и одражава државно јединство.


Избор на место председника парламента је резултат виђења председника Александра Вучића неке моје улоге као шефа друге партије по снази, а људи морају да схвате да функција не чини човека, него човек чини ту функцију, изјавио је данас нови председник Скупштине Србије и председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић.

ПОЧЕЛА ДЕБАТА О САСТАВУ НОВЕ ВЛАДЕ: Предлог закона о министарствима на дневном реду (ВИДЕО)

ПОЧЕЛА ДЕБАТА О САСТАВУ НОВЕ ВЛАДЕ: Предлог закона о министарствима на дневном реду (ВИДЕО)

НОВА ЗАДУЖЕЊА У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ! Формирано 18 одбора, познато ко ће бити на њиховом челу

НОВА ЗАДУЖЕЊА У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ! Формирано 18 одбора, познато ко ће бити на њиховом челу

ЛАЗАНСКИ ОТКРИВА КО ИМА ВЕЋУ ШАНСУ! Да ли из крвавог сукоба као ПОБЕДНИК излази Јерменија или Азербејџан? (ВИДЕО)

ЛАЗАНСКИ ОТКРИВА КО ИМА ВЕЋУ ШАНСУ! Да ли из крвавог сукоба као ПОБЕДНИК излази Јерменија или Азербејџан? (ВИДЕО)

- Ако неко мисли да ћу бити протоколарни председник парламента, то једноставно није у мојој природи - рекао је Дачић на ТВ Хепи и истакао да су они који говоре да је место председника скупштине деградација, или политички дилетанти, или злобници.

Додао је да није жељан извршне власти у смислу полуга које она има јер је законодавна власт у самом врху у систему поделе власти пошто иза ње стоји народна воља и оценио да је ово је највиша функција на којој је до сада био.

Дачић је указао и да је његов избор на место председника скупштине резултат пре свега Вучићевог сагледавања будућих међусобних односа и потребе да све институције власти изграђују свој врхунски ауторитет и легитимитет.

Подсетио да је први пут ушао у парламент као посланик 1992. године, а да се од 1990. није десило да неки председник странке буде председник скупштине.

- Доста дуго смо разговарали каква би политичка комбинација могла да се направи, имајући у виду скоре изборе који нас чекају 2022. године - рекао је Дачић и додао да очекује све изборе осим локалних и покрајинских.

Он је оценио да парламент има и велику одговорност у условима када постоје одређене тензије и додао треба да буде место где се одвија дијалог, место са ким ће разговарати и међународни фактори.

Додао је и да представници Европског парламента говоре да је за њих партнер парламент Србије.

На питање о политичком животу без опозиције у парламенту одговорио је да није у његовој надлежености да неког уводи у парламент, и да о томе треба да размишљају политичке странке.

Он је подсетио да је као најмлађи посланик још 1992. учествовао у округлим столовима са опозицијом када је на опозициони захтев уведен цензус од пет одсто, и додао да да сада није спуштен цензус на три посто, СПАС Александра Шапића не би успео да уђе у скупштину.

- Овде је и наш циљ да видимо какве то имају примедбе друге неке странке везано и за изборни процес и за законе. Веома је важно да се расправља и о свим отвореним питањима у нашем друштву које нису само политичког карактера, већ су друштвеног значаја. Парламент је то место где би требало да се чују сви гласови који постоје у нашем друству - рекао је Дачић.

Оценио је и да је добро што је Муамер Зукорлић прихватио место потпредседника скупштине јер је он на неки начин сада опозиција.

- Наша опозиција треба да се пита у какву су ситуацију себе довели, јер ће гледати скупштинску расправу на телевизији - рекао је Дачић.

Председник скупштине најавио је да ће данас бити усвојен Закон о министарствима, и да ће бити бирани нови министри.

Он се сагласио да је један од значајних циљева борба против организованог кириминала, насиља и мафије, за шта је потребан низ кадровских одлука као и сагледавање низа законских и подзаконских решења неопходних за ту борбу.

Избором на место председника Скупштине није се, каже, жртвовао за друге јер је дошао на вишу функцију.

- Ја сам прошао све то у извршној власти. Председник скупштине је друга личност (у држави) по протоколу, то је тако због значаја институције саме скупштине - рекао је он.

Додао је да предстоји разговор око тога шта је у овом trennutku најбоље да обављају кадрови СПС-а у новој Влади Србије..

Сматра да је његов избор стратешка одлука и да ће скупштина деловати заједно и оперативно са председником Вучићем и Владом Србије кроз координацију свих активности.

- У Србију долази министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров у договору с председником Вучићем и он је затражио да дође у скупштину. Значајно је да скупштина има међународну активност - парламентарну дипломатију - рекао је Дачић.

Упитан о безбедности председника Вучића поводом објаве борбе против мафије Дачић је рекао да ће онај ко је синоним за борбу против мафије, бити на мети.

- Битно да службе безбедности воде рачуна о томе. Свакако се може очекивати одговор мафије. А то је борба од суштинске важности за друштво јер су мафија и организовани криминал канцер и треба се брзо и превентивно реаговати - закључио је он.