Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОДБОРНИЦЕ СНС И СОЦИЈАЛИСТКИЊЕ: Насиље над женама је неприхватљиво и озбиљна претња за друштво!

23.01.2019. 15:20
Пише:
Танјуг
sergej.jpg
сергеј.јпг / Извор: Фото: Printscreen/ youtube / picvajzzz

Одборнице Српске напредне странке у Скупштини града Београда, као и жене социјалисткиње Београда најоштрије су данас осудиле увреде које на рачун жена износе представници опозиције и истакле да је насиље недопустиво и да више не сме да се толерише

Оне су позвале цело друштво да осуди неприхватљиво понашање дела опозиције и упитале одборнице Савеза за Србију у београдском парламенту зашто се нису оградиле од мржње и насиља над женама у својим редовима и зашто дозвољавају да председника државе Александра Вучића називају Хитлером.

ТО ШТО РАДИ ТРИФУНОВИЋ НИЈЕ КОМУНИКАЦИЈА ВЕЋ ВРЕЂАЊЕ! Премијерка проговорила о простачком понашању глумца према новинарки

Истакле су да су жене у Србији политичарке, активисткиње, новинарке, а не "курве и фуксе", да мисле својом главом и подржавају пристојну Србију у којој постоји нулта толеранција према насиљу, те да другачије понашање не сме да буде општеприхваћено у уређеној и пристојној земљи за коју се, кажу, залаже СНС.

Директорка Историјског музеја Србије и градска одборница СНС Душица Бојић рекла је да жене у 21. веку не би требало да трпе увреде и насиље, посебно не од стране припадника српске националности.

- Ми смо представници једне државе и народа, ако једни друге вређамо и блатимо, ако наше жене које рађају наше синове и поколења треба да називамо погрдним именима, ми смо онда пљунули на наше мајке и сестре, а то никоме не смемо да дозволимо да ради, јер је то скрнављење идентитета жене - рекла је она.

Декан Филолошког факултета и одборница напредњака у београдском парламенту Љиљана Марковић каже да је неприхватљиво да на "путу Србије ка светском поштовању и угледу" неко упућује речи погрде и непоштовања женама.

SNS
СНС / Извор: Србија Данас

"Све вас молим да престане ужасна хајка против жена и председника Александра Вучића", који, како каже, ради на модернизацији Србије.

Према њеним речима, такав речник није прихватљив ни са филолошког ни било ког другог апсекта у Србији .

- Наш језик мора да се чува, чисти од свих ружних речи, а не да се јавно, на политичкој сцени из политичких разлога квари атмосфера љубави, развоја, доброте и напретка која сада карактерише нашу земљу - сматра Марковић.

Одборница СНС Гордана Мишев рекла је да последње увреде нису један инцидент, већ образац понашања које лидери Савеза за Србију константно преносе у редове својих странака.

- Али то није образац понашања нашег друштва и зато молим све да осуде овакво понашање, како би престала дискриминација жена - рекла је она.

Одборница Маријана Красић рекла је да није потребна велика храброст да се жене на друштвеним мрежама називају курвама, већ да је за то довољно да је неко "простак".

Она је додала да Сергеј Трифуновић пише оно што лидери Савеза за Србију, Драган Ђилас, Вук Јеремић, Бошко Обрадовић мисле, јер покушавају да непримереним увредама и позивима на линч скупљају политичке поене.

Красић је истакла да жене у Србији нису ни курве ни фуксе и позвала све државне органе да осуде позиве на насиље над женама.

Њена колегиница Бојана Мијушковић рекла је да СНС има програм у чијој реализацији учествују и жене, док Савез за Србију има програм да те жене вређа и прети, као и председника Вучића.

- То би свако требало да осуди - истакла је она, а такво мишљење деле и друге одборнице Скупштине града Београда.

Председница Градског форума жена Социјалистичке партије Србије Стефана Миладиновић навела је да је увреда Сергеја Трифуновића упућена новинарки Српског телеграфа још један у низу напада на жене којима сведочимо у последњих неколико месеци, а који су, нажалост, постали део свакодневнице. 

- То је озбиљна претња за наше друштво, посебно полазећи од тога да чаша пуна вербалног понекада може да се прелије у физичко насиље -  казала је Миладиновић на конференцији за медије.

Навела је да је очигледно да свакодневна борба против дискриминације није довољна, већ да је данас тренд да "сочнија увреда има већи број лајкова".

Како каже, испоставља се да број лајкова на друштвеним мрежама представља мерну јединицу популарности и утицаја у друштву. 

- Овај талас напада кулминира у насиље - истиче Миладиновић и додаје да социјалисткиње посебно брине ћутање оних који "кријући се иза грађанских протеста обмањују и јавност у Србији и грађане са којима шетају". 

- Све увреде које појединачно или заједнички и Ђилас и Обрадовић, Веселиновић, Јеремић, Трифуновић и остали испаљују у јавности рефлексија су њихове политике и потврда да они нису лидери опозиције, већ да представљају савез мизогиних - каже Миладиновић.

Додаје да посебно забрињава одсуство реакције жена из опозиционих странака које, каже, умеју да буду јако бучне у осуди и насиља и увреда, али очигледно селективно.

- Та политичка пилула двоструких стандарда једном је прошла код грађана Србије и на срећу 2012. године грађани су је казнили -  каже Миладиновић. 

Први, било који, наредни избори, кад год они буду били, показаће шта заиста грађани и грађанке Србије мисле о политици и ономе што говоре представници једног дела опозиције.

- Показаће се шта заправо мисле о твитовима иза којих се крију представници опозиције, о чупању микрофона, упадању у кабинете, о вређањима, позивима на линч и свему чему сведочимо у последњих пар месеци - наводи.

Миладиновић каже и да социјалисткиње, за разлику од жена из опозиционих странака, припадају другачијој политичкој групацији, чији лидери - председник СПС Ивица Дачић и председник СНС Александар Вучић, никада нису понижавали, нити вређали жене, нити су омаловажавали или вређали своје политичке противнике на личној основи. 

- Ми представљамно ону другу опцију која промовише родну равноправност, која афирмише жене у политичком животу и то не декларативно, већ позицијом и председнице Владе, председнице Скупштине, бројем министарских столица у Немањиној 11, представљамо ону групацију која промовише рад жена на различитим позицијама и на републичком и на локалним нивоима - каже Миладиновић.