Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВАКО ЈЕ УДБА УБИЈАЛА: Обучавања за ликвидацију, физичко уништење, па КОНАЧНИ ЗЛОЧИН

28.09.2018. 19:26
Пише:
Србија Данас/ Експрес
Udba
Удба / Извор: Фото: Профимедиа/ Youtube printscreen/ гетоутски/ СД илустрација

"По правилу обрада се не може замислити без сарадника"

"Хоћу да вас упозорим да сте се упетљали у врло мрачне послове. Не знате ви с ким имате посла?" Реченица коју у чувеном филму "Балкански шпијун" изговара феноменални Бата Стојковић у улози Илије Чворовића. Човека инфицираном паранојом, бившег заточеника са Голог отока, информбироовца у сталном страху од свемоћне, комунистичке Удбе.

Урбане легенде кажу да је то била моћна служба, чији остаци и данас управљају свим важнијим процесима на простору некадашње велике државе.

Ако сте се са децом преселили у Немачку или Аустрију, ову вест морате да прочитате

О њој се мало знало, вео тајне и мистификација основна је претпоставка рада сваке тајне службе па и југословенске. Иако су већи део ствари који су радили заправо радили јавно, све је изгледало тајно. У томе је, ваљда, био и кунст у тој работи.

Шешељ о вести портала СрбијаДанас: Лидер радикала открио да ли је био терористичка опасност по САД (ВИДЕО)

Беспризорна, немилосрдна и опасна. То су били најчешћи епитети који су их пратили. Мит је остао жив и дан-данас. Свако мало на улици, у кафићу, чујете: служба ме прислушкује или служба стоји иза неког успешног бизнисмена или криминалца… Нажалост, има у тим причама истине, можда много више него што смо сами били спремни да признамо. Свемоћна Удба је заиста у свим сферама вукла конце.

špijun
шпијун / Извор: Профимедиа/илустрација

Словеначки публициста Роман Лељак је након што је Словенија отворила архиву комунистичке тајне службе прикупио огромну документацију и пре две године је публиковао кроз књигу "Прописи о методима рада Удбе и КОС-а". Врло једноставан рецепт, није се много оптерећивао, само је фотокопирао све правилнике о раду тајних служби до 1990. године и објавио их. На тај начин је оставио огромну грађу која сведочи о организацији, методама и средствима рада југословенске тајне службе од 1940. до 1990. године.

Основно средство за рад тајне службе су човек и информација. Они су узрочно-последично везани. Као основни вид прикупљања информација, али и остваривања других циљева, у свом раду тајна служба користи мрежу сарадника. Они су бирани на брижљив начин и у њих као у виталан људски ресурс за рад службе је озбиљно улагано.

“Појам ангажовања – Ангажовање је процес успостављања сарадње између СДБ и нашег грађанина или страног држављанина условљено одређеним циљем. По томе од кога потиче иницијатива за сарадњу, ангажовање је придобијање лица за сарадњу или прихватање иницијативе за сарадњу.

"За УН Косово НИЈЕ држава": Признање које ће ЗАБОЛЕТИ све Албанце (ФОТО)

Према основу заснивања, ангажовање може бити добровољно или принудно.

Понекад придобијање лица за сарадњу може бити отежано, те се прибегава методи присиљавања на сарадњу компромитујућим материјалом. Ангажовање за сарадњу је својеврсно психолошко ломљење, праћено зависно од лица променљивим слабијим или јачим интензитетом кризе.

Интереси за ангажовање се могу кретати од чисто материјалних, преко заштите од компромитације и кривичног гоњења (лице сарађује да се не гони кривично и да се не компромитује због одређене делатности морално неподобне у окружењу: разврат, болести зависности, сексуална настраност).

Историјски говор премијерке у седишту УН: Због основне вредности ЕУ, циљ Србије је да постане њен део (ФОТО)

Поред тога, примењује се и корумпирање у области економско-трговинских односа, омогућавање којекаквих аранжмана: стипендије, специјализације, гостовања… Уз прикривене или неприкривене материјалне интервенције врши се систематски психолошко-политички утицај и припремање "одговарајућег" терена. Све ове појаве мање или више долазе до изражаја али нарочито треба обратити пажњу на: интервенције око запослења и обезбеђења повољнијих животних услова, шикорања на радном месту и др. Ово посебно када су у питању стручни кадрови… Према правилима СДБ, тачка 19 одступање од принципа успостављања сарадње по основу добровољности, хуманизма слободне и права грађана, дозвољено је када на други начин није могуће откривање или документовање непријатељског деловања страних обавештајних служби… Мање-више су сви људи рањиви. Само се поставља питање колико је то што се поседује оптужујуће и ефикасно… Сарадника обучавамо кроз практичан рад током сарадње или кроз специјално за то намењене школе и курсеве. Кроз практичан рад врши се најконкретнија обука, с обзиром на задатке, начин извршења и средства која се користе. Јединствена начела о примени средстава и метода у вршењу послова Државне безбедности из 1975. године

 Оперативна обрада - основни метод службе

Објекти обраде могу бити појединци, организације и институције у земљи и иностранству. Изучавање обраде лица као основне компоненте објекта обраде. Акценат ставити на изучавање биографских података, личног живота, карактерних особина, радних особина, породичних прилика, навика, слабости и порока јер ту почиње наше комбиновање мера у односу на објекат. 

Врсте непријатељске делатности објекта обраде. 
1. Обавештајни рад - шпијунажа
2. Илегално организовање
3. Тероризам
4. Диверзија
5. Саботажа
6. Непријатељска пропаганда 

По правилу обрада се не може замислити без сарадника. Основни задатак је успешно проналажење, избор и пласирање сарадника у објекат обраде. 

То се може урадити придобијањем лица из редова непријатеља и пласирањем сарадника. 

Најбоље је да се сарадник сам убаци у објекат обраде. 

Окончавање обраде се може вршити реализацијом и обуставом. Реализацију можемо вршити на више начина: 

1. кривичним гоњењем лица
2. физичким уништењем објекта обраде
3. ангажовањем објекта обраде
4. упозорењем објекта обраде
5. протеривањем из земље, ако је у питању странац 

Ако се за ликвидацију користи сарадник, треба га посебно обучити и пружити сваку помоћ при извршавању задатка. Сарадник се мора сачувати од извођења на суд и кривичне одговорности. 

Пратите нас и на инстаграм профилу портала SrbijaDanas.com.