Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА "ПОЛЕЋЕ" У БУДУЋНОСТ: Шта доноси ВЕЛИКИ ПЛАН за развој земље и какви су утисци из Давоса?

20.01.2024. 13:00
Пише:
Србија Данас/Курир
vučić
вучић / Извор: Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Председник Србије грађанима ће се обратити данас у 18 часова из Палате Србија

Председник Александар Вучић, који је прекјуче завршио боравак у Давосу, где је међу тридесетак водећих светских лидера учествовао на Светском економском форуму, најавио је данашње представљање великог плана за Србију у наредне три године с поруком "Полећемо!"

Пала огромна лаж опозиције коју просипају скоро 12 година: "Вучића је на власт довео народ, а не Запад!" (ВИДЕО)Aleksandar Vučić

Пала огромна лаж опозиције коју просипају скоро 12 година: "Вучића је на власт довео народ, а не Запад!" (ВИДЕО)

ГОРАН ВЕСИЋ СА ПУТАРИМА: Министар кренуо у обилазак путева након што је нападао снег, "Моја је обавеза да вечерас будем са онима који раде" (ВИДЕО)vesic

ГОРАН ВЕСИЋ СА ПУТАРИМА: Министар кренуо у обилазак путева након што је нападао снег, "Моја је обавеза да вечерас будем са онима који раде" (ВИДЕО)

"ПОЛЕЋЕМО, СРБИЈА ИДЕ У БУДУЋНОСТ!" Вучић снимком најавио сутрашње представљање великог плана за наредне три године (ВИДЕО)Aleksandar-Vučić

"ПОЛЕЋЕМО, СРБИЈА ИДЕ У БУДУЋНОСТ!" Вучић снимком најавио сутрашње представљање великог плана за наредне три године (ВИДЕО)

Председник Србије грађанима ће се обратити из Палате Србија.

- Полећемо! Сутра, 20. јануара, тачно у 18 часова, Србија иде у будућност - написао је јуче председник Вучић на свом Инстаграм налогу.

Давос - важан и успешан

Претходно је оценио да је Светски економски форум за Србију био важан и успешан. Наводећи да је прексиноћ био на тросатној вечери коју су у част званица организовали председник Светског економског форума Борге Бренде и председник глобалних послова у Голдман Саксу Џаред Коен, рекао је да је искористио прилику да разговара с многим светским и европским лидерима, међу којима је био и британски министар спољних послова Дејвид Камерон, као и званичници најзначајнијих политичких и економских институција.

- Кући се враћамо с много добрих вести, планова и идеја. Неке од њих ћемо представити већ у суботу. Знам да наше људе интересује како ће Србија да напредује. А напредоваћемо и борићемо се заједно - поручио је Вучић. Судећи по порукама које су се чуле на Светском економском форуму, као и важним сусретима председника Вучића са светским лидерима, из Давоса стижу веома добре и важне вести за грађане, оцена је саговорника Курира.

Економиста Љубодраг Савић каже да су овакви догађаји веома важни јер у билатералним разговорима током форума свака земља може да оствари одређене резултате, и то, истиче, и јесте највећи значај Давоса.

Svetski ekonomski forum Davos
Светски економски форум Давос / Извор: Профимедиа

- Посебно је за мале земље веома важно присуство догађајима попут Давоса, јер пружа прилику да се наш председник сусретне у кратком временском периоду с великим бројем светских државника, што би у некој редовној процедури трајало много дуже да се организује. То су краткорочнији сусрети, али довољни су и пружају простор да се може изложити оно што је кључно. Такође, то пружа још бољу прилику да се у економском смислу разговара с најзначајнијим људима. Драгоцено је да се сретне неко значајан и сазнате њихове намере, рецимо да ли неке компаније намеравају да оду из ваше земље или пак могу да постану нови економски партнери - каже Савић.

Да је од великог значаја учешће председника на форуму у Давосу, али и најављени план развоја Србије, сматра социолог Владимир Вулетић.

- Давос је један од најважнијих скупова светске транснационалне елите и тамо се конципирају и на неки начин представљају најважнији правци развоја. Присуство тамо је нешто што је јако битно, па чак и ако не можете да утичете, а оно да бар будете на извору информација. Плус, неформални контакти приликом којих се може доста тога и сазнати и договорити свакако вас чини привилегованим, поготово у систему који се тренутно љуља, али је једини који постоји и од кога сви зависимо - каже Вулетић.

О плану развоја за наредне три године Вулетић каже - док трчите, живи сте.

- Док се ствари развијају и унапређују, на правом сте путу. Ту су и нова радна места, инвестиције, постајете економски центар региона и сви би да дођу, мора стално да се осмишљава нешто ново и да будемо у жижи. Тако нам неће пресушити, условно речено, извори финансирања. Такође, најављени инфраструктурни пројекти додатно привлаче новац и компаније из света, а све привредне активности повезане су и с развојем технологије, науке, привлачењем нових инвестиција - каже Вулетић.

Приоритети

Подсећања ради, председник Вучић је приликом најаве новог развојног циклуса, који ће представити данас, навео да се иде у нове индустријске зоне, привлачење инвеститора и интегрални развој. Како је рекао, у питању је веома важан план за развој земље и реални раст животног стандарда грађана којим је предвиђено и да просечна плата достигне 1.400 евра до краја 2027, да ће се ићи у реиндустријализацију, да ће бити огромних улагања у енергетски сектор, као и у другим областима. Такође је најавио да ће за месец или два бити отворен нови термоблок у Костолцу, указујући да 40 година ниједан велики енергетски објекат није изграђен.

Добре вести за грађане:

- просечна плата 1.400 евра, знатно повећање пензија и минималца
- нови путеви, пруге, болнице
- дигитализација и развој вештачке интелигенције
- реиндустријализација
- додатно улагање у енергетски сектор
- нови пакети помоћи за грађане - ваучери за одмор, лекове, бање

Самит лидера Западног Балкана Вучић у понедељак у Скопљу

Председник Вучић ће након Давоса у понедељак учествовати на самиту лидера Западног Балкана о плану раста тог региона који је одобрила Европска комисија. Домаћин састанка биће македонски премијер Димитар Ковачевски. Састанку ће присуствовати и албански премијер Еди Рама, председавајућа Савета министара БиХ Борјана Кришто, председник Црне Горе Јаков Милатовић, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, као и генерални директор Директората ЕК за суседство и преговоре о проширењу Герт Јан Копман.

Најављено је и присуство помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмса О'Брајана, представника регионалних организација, Савета за регионалну сарадњу, ЦЕФТА и Инвестиционог форума комора Западног Балкана, УСАИД, као и неких међународних финансијских институција.

(Србија Данас/Курир)